Tuesday 28 April 2009

Ντολμάδες με αμπελόφυλλα

Υλικά
1 κιλό κιμά (μισό χοιρινό – μισό μοσχαρίσιο)
2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι – χρησιμοποιώ το parboiled της 3A-
10 – 12 κλαράκια ψιλοκομμένο άνηθο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοτριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό, πιπέρι
2,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο λιγότερο από ένα ποτήρι του κρασιού νερό
120 αμπελόφυλλα
Με τις ποσότητες που σας αναφέρω έκανα 75 ντολμαδάκια
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά – εκτός από τα φύλλα - ώσπου να ενωθούν καλά.
Σε καυτό νερό βράζουμε τα φύλλα, για 10 λεπτά., δεν γνωρίζω πόσα γραμμάρια ήταν, γιατί τα έχω στην κατάψυξη και γράφω μόνο πόσα φύλλα έχω βάλει μέσα στο πακέτο.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε
προσεκτικά σ΄ ένα σουρωτό, προσπαθώντας να μην μας τσαλακώσουν. Τ’ αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και αρχίζουμε το ‘’κέντημα’’, στην προκειμένη περίπτωση το ανέλαβε η μητέρα μου, για να μπορώ εγώ να βγάζω τις φωτογραφίες.
Παίρνουμε ένα φύλλο, τ’ απλώνουμε στην παλάμη μας ή σ’ ένα πιάτο και βάζουμε στο κέντρο λίγο από την ζύμηδιπλώνουμε το αριστερό μέρος και μετά το δεξίγυρίζουμε την κορυφή προς τα μέσακαι αρχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι να έχουμε το σχήμα της φωτογραφίαςΑλείφουμε τον πάτο της κατσαρόλας με λίγο λάδι, στρώνουμε λίγα από τα φύλλα που μας έμειναν, και βάζουμε σε σειρά τους ντολμάδεςΣτο τέλος σκεπάζουμε τους ντολμάδες πάλι με λίγα φύλλα, ρίχνουμε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κλαράκια άνηθο ολόκληρα και βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα για να μην μας ανοίξουν οι ντολμάδες στο βράσιμοΡίχνουμε 3 ποτήρια νερό (εάν χρειαστεί στην πορεία προσθέτουμε κι άλλο νερό.) και βράζουμε περίπου ¾ με μία ώρα.
Όταν βράσουν βγάζουμε με προσεκτικά το πιάτο γιατί θα είναι καυτό και γυρίζουμε στο πλάι την κατσαρόλα και με μεγάλη προσοχή παίρνουμε το ζουμί που είναι στην κατσαρόλα για να το χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα ή στο αυγολέμονο που θα φτιάξουμε.
Κρέμα ή αυγολέμονο
5 λεμόνια
5 αυγά
1 ½ κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ (το χρειαζόμαστε μόνο στην περίπτωση που θα κάνουμε κρέμα)
Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, ρίχνουμε τους κρόκους, το χυμό των λεμονιών και το ζουμί που πήραμε από την κατσαρόλα με τους ντολμάδες.
Εάν δεν θέλουμε να κάνουμε κρέμα και προτιμούμε το αυγολέμονο σ’ αυτήν την φάση, περιχύνουμε τους ντολμάδες και κουνάμε προσεκτικά την κατσαρόλα για να πάει παντού το αυγολέμονο.
Για την κρέμα συνεχίζουμε ως εξής:
Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνουμε το κορν φλάουρ και το διαλύουμε με 2 ποτηράκια του κρασιού νερό, βάζουμε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο λιγότερο πιπέρι.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μεσαία φωτιά και μόλις ζεσταθούν λίγο ρίχνουμε και το μίγμα της λεκανίτσας, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει κρέμα
Προσοχή σβολιάζει πολύ γρήγορα. Θέλει ανακάτεμα συνέχεια.
Οι ντολμάδες της φωτογραφiaς είναι με κρέμα.
Καλή επιτυχία!

45 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Νοστιμότατο φαγητό!!!
Κρατάω κι' εγώ φύλλα στην κατάψυξη, από δική μου κληματαριά, έτοιμα ζεματισμένα
Καλή σου μέρα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

BIKY said...

πολύ νόστιμο φαγητό
Καλήμερα φίλες μου !!

Anonymous said...

Αγαπημένο φαγητάκι.
Γειά στα χέρια σου χρυσοχέρα μου.
sgr

Maria B. said...

φυρδην μιγδην, και εγω κρατάω στην κατάψυξη φύλλα απο την κληματαριά ή αγοράζω εαν βρω ωραία φύλλα. Τα χωρίζω σε πακετάκια αφού τα έχω μετρήσει, γράφω σε ενα χαρτάκι που το βαζω μεσα στο πολυπαγκ ποσα φύλλα είναι - συνήθως τα χωρίζω σε 50 ή 100 - και όπως είναι, δεν τα ζεματαω ούτε τα πλένω τα βάζω στην κατάψυξη όπως είναι. Τα έχω κρατήσει με αυτον το τρόπο και ενα χρόνο. Τα φύλλα που βλέπετε στις φωτο ειναι απο αυτην την διαδικασία.

Οι ντολμάδες με φύλλα είναι ενα πολύ-πολύ αγαπημένο μου φαγητό!!!


Αγκαλίτσες μεγάλες και γλυκιες απο μένα!!!!

Maria B. said...

Mαμά Βίκυ, καλή σου μέρα! και εσύ λάτρης του συγκεκριμένου φαγητού! πως πάει η κουραση ??

φιλάκια

Maria B. said...

Σουγγαριτσα μου γλυκιά !!!! εμας είναι αγαπημένο, του Μιχαλάκη όμως ???? σιγά μην τρώει πρασινάδες !!!!! που θα πάει θα την κάνουμε και την κατηγορια ''Μιχαλάκης'' για τους δύσκολους!!!!!!!χιχιχιχιιχιχιχι!

καλημέρα !

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ said...

αρχισαν οι ντολμαδες , αυτα ειναι !!!!!!!!!

Amali said...

Μμμμμμ παίρνω την κατσαρόλα όπως είναι και φεύγω....
Μαράκι τι ωραία που μας τα δείχνεις αναλυτικά και βήμα βήμα Βλέπω χρησιμοποιείς και γαντάκια, βοηθούν και για λόγους υγιεινής αλλά και στην αποφυγή των οσμών των χεριών
Πολλά φιλιά
Αμαλία

Χριστίνα said...

Εξαιρετική παρουσίαση ενός πολύ αγαπημένου φαγητού.
Μπράβο Μαρία!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου τι άψογη παρουσίαση είναι αυτή!!!
Δεν έμεινε και κανένας να δοκιμάσω, πήρε η Αμαλία όλη την κατσαρόλα:P
Οσο για τον Μιχαλάκη, είπαμε, θα κάνουμε ειδική κατηγορία στο blog μας και θα την ονομάσουμε "Μιχαλάκης".
Τώρα τι θα βάλουμε εκεί δεν ξέρω.
Δυο-τρία φαγάκια δεν θα βρούμε να βάλουμε??
Φιλιάααα:))

Matriga said...

Μαρία η χρυσοχέρα, έπρεπε να σε λένε! Καλή σου μέρα. Πόσο μ' αρέσει αυτή η συνταγή. Την κάνει η μητέρα μου και φυλάει τα φύλλα στην κατάψυξη, όπως εσύ. Υπέροχη η παρουσίαση σου, Μαράκι. Φιλάκια!!

smp said...

Μαράκι μου.....

Νόστιμο το φαγάκι σου
και αυτό το ντολμαδάκι,
μα απ΄όλα ομορφότερο
το άσπρο σου γαντάκι!!!

Μαράκι σε πειράζω ,πολυ όμορφο φαγάκι αλλά εγώ προσωπικά το παίρνω έτοιμο απο την μάμά που ειναι άπιαστη στο τύλιγμα.

Maria B. said...

Μια καλή μια ανάποδη, καλή αρχή να λέμε, έχουμε να φτιάξουμε όλο το καλοκαίρι εκατοντάδες ντολμαδάκια !!!!

Maria B. said...

Ξέχασα να σου δώσω συγχαρητήρια για την τσουρεκο-κουλουροπλασία σου !!!! τα έκανες τέλεια τα τσουρέκια σου - πως σου φάνηκαν εύκολα ή δυσκολα? το δε σχεδιο στα κουλουράκια σου ήταν άπαιχτο, λες και είχε βγεί απο μηχανή!!
και του χρόνου με υγεία και αγάπη!

eleni said...

Μαρία,σαν να το μυρίζω ήδη-πόσο μ΄αρέσει...!Κοιτάζω τα φυλλαράκια από τις κληματαριές κι ακόμη δε μεγάλωσαν-τα τελευταία της κατάψυξης τα έφτιαξα μετά το Πάσχα,να γευτούν και τα κορίτσια.Αρέσουν σε όλους μας,μα υπάρχει κάποιος που να μην τα τρώει;
Φιλιά!

Μαράκι,πώς καταψύχεις τα φύλλα;Εγώ τα πλένω απλώς και τα βάζω σε σακουλάκι,έτσι φρέσκα.

Maria B. said...

Aμαλιτσα μου, ασε λίγους και για τα αλλα παιδιά μην τους πάρεις όλους γιατι δεν προλαβαίνω να φτιάξω καινουργιους !!! χιχιχιχι
Μου αρέσει να χρησιμοποιώ γάντια και για τους δύο λόγους που αναφέρεις.
φιλάκια

Maria B. said...

Χριστινάκι, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
φιλάκια πολλά - πολλά

Maria B. said...

Ελενάκι μου ευτυχως η Αμαλίτσα πηρε την κατσαρόλα με τους ντολμάδες αλλα σίγουρα μας άφησε την κρεμα!! ξέρεις την αγάπη που έχει στο λεμόνι χιχιχιχιχιχιχιχι!
ετσι τουλαχιστον θα κάνουμε βουτιές με ψωμάκι στην κρεμούλα !!!

Οσο για τον Μιχαλάκη .... δεν είναι μόνος σ'αυτον τον κόσμο, τα περισσοτερα παιδιά σήμερα έτσι είναι !!!! αστα να πάνε !!! μάλλον πρέπει να κάνουμε εκείνη την κατηγορία !!!

Maria B. said...

matriga μου, πάντα γλυκειά και γλυκομίλητη!!!
καλή σου μέρα

Maria B. said...

smp, ότι θα μου έκανες και τραγουδάκι φωτεινούλα μου, δεν το περίμενα ποτέ !!!!!!!!!!!!χιιχιχιχιχι καλά ε τέλειο το τετραστιχο!!!

και εγω πιο παλιά απο την μανουλα τα έπαιρνα αλλα τώρα που να τυλίγει μόνη της η καυμένη τόσους ντολμάδες όποτε ανέλαβα και εγώ.

Maria B. said...

Elenaki μου καλά έκανες και τα έφτιαξες στις κουκλάρες σου! είναι αλλο πράγμα τα ντολμαδάκια απο τα χέρια της μανουλας. τώρα θα μαζέψεις για τον καινουργιο χρόνο.

Λοιπον όπως είπα και πιο πάνω τα μαζεύω ή τα αγοράζω, δεν τα πλένω, δεν τα ζεματίζω αλλά τα βάζω κατ'ευθείαν σε πολυμπακ τα δένω καλά και βουρ στον καταψύκτη, όταν θέλω να τα μαγειρέψω απλά τα βγάζω απο το σακουλάκι και μέσα στην κατσαρόλα. (δεν τα ξεπαγώνω)
Εσυ ελενάκι τι μέθοδο έχεις ??

eleni said...

Μαρία,στην κατάψυξη τα βάζω όπως κι εσύ.Μετά δεν τα βράζω,απλά ξεπαγώνουν και τα ετοιμάζω.Όταν τα βράζεις κατ΄ευθείαν από την ψύξη,δε χαλάνε;Από τις φωτογραφίες βλέπω ότι είναι μια χαρά.Θα δοκιμάσω κι έτσι.

Rena said...

Μαράκι πως και τι την περίμενα αυτή τη συνταγή σου. Στο έχω ξαναπεί ε? Τρελλαίνομαι για ντολμαδάκια έστω κι αν είναι σκέτα με γιαουρτάκι. Φιλιά χρυσοχέρα μου.

Maria B. said...

Οχι Ελενάκι μου δεν χαλάνε καθόλου διατηρούνε το χρώμα τους και το αρωμά τους τέλεια !
Δεν τα ξεπαγώνω καθόλου, κατ'ευθείαν στην κατσαρόλα με το βραστό νερό. Δοκιμασετο και πες μου τις εντυπώσεις σου.

Maria B. said...

Renaki μου γλυκό!!!!!!!!!!!
Λες να φτιάξουμε καμμιά κατσαρολίτσα για τις δυό μας και να μην πούμε σε κανέναν τίποτα??
αλλά αμα το μάθει ο γιός μου θα με σκοτώσει, εαν τον αφήσω μπορεί να φάει και μέχρι 20-22 κομμάτια για μεσημεριανό!!!! τετοια λατρεία τους έχει !!!

Λοιπον είπαμε θα οργανωσουμε ντολμαδοσύναξη !! χιιχιχιχιχιχιχι!!!

Anonymous said...

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσουμε αμπελόφυλλα είναι σε μπουκάλι της κόκα κόλα. Άπλυτα και αζεμάτιστα όπως τα αγοράζω πιάνω 10-10 μαζί, τα κάνω ρολό και τα περνάω από το λαιμό του μπουκαλιού και τσουπ μέσα, μέχρι να γεμίσει το μπουκάλι. Βιδώνω καλά και τα διατηρώ έως και ένα χρόνο (παραπάνω δεν το δοκίμασα, τα έφαγα) στην ψύξη του ψυγείου, κάτω. Όταν μου το είπαν δεν το πίστευα. Το έκανα και διατηρήθηκαν μια χαρά.
sgr

Xara said...

Επ Μαράκι, Ρένα σας έπιασα!!!Θέλω και εγωωωωω σνιφ σνιφ!!Πωπω Μαρία μου έχω πάθει πλάκα, σιγά μην καταφέρω να τα φτιάξω...γι αυτό λέω μήπως να περάσω μια βόλτα από κεί? χιχιχιχ

Maria B. said...

Λιζάκι μου και εγω το εχω ακούσει αλλά δεν το έχω δοκιμάσει, ίσως γιατί έχω βολευτεί με αυτόν τον τρόπο που περιγράφω. Για πες μου λοιπον μια και το δοκίμασες, δεν κιτρινίζουν καθόλου τα φύλλα? αντί για μπουκάλι θα μπορούσαν να μπουν σε ενα ταπερακι ερμητικά κλεισμένα?
για δώσε μας τα φωτα σου φιλεναδίτσα.

Maria B. said...

Χαρουλίνι αν και η ντολμαδοσυναξη κεκλεισμένων των θυρών και των παραθύρων αλλά επειδή είσαι παλια και καλή φιλεναδίτσα μπορεί να σε βάλουμε μέσα απο την πίσω μικρή πορτούλα αρκει να μας υποσχεθείς ότι δεν θα φας πολύ !!!!!!! χιχιιχιχι
Λοιπον αγορασε καμμια 30αρια φυλλαρακια απο τον μαναβη φτιάξε λίγη γέμιση και ξεκίνα την δοκιμή. τα πρωτα 6-7 θα σου βγούν χάλια στο σχήμα αλλά μετά .... θα είναι τέλεια. καλή επιτυχία !!

Ξανθή said...

Καλησπέρα κορίτσια!!Μαράκι εγώ νόμιζα ότι περιμένεις ακόμη τη γρήγορη συνταγή για το τύλιγμα ξέρεις εσύ!!!χαχαχα!!!
Πολύ ωραία τα ντολμαδάκια σου εγώ τα φτιάχνω μόνο γιαλατζί χωρίς κιμά.
Αυτό το κόλπο που σου λέει Λίζα για τα φύλλα όντως είναι καλό εμένα μου έχουν φέρει έτοιμα δυο τρείς φορές και τα έχω κρατήσει για αρκετό καιρό δεν έπαθαν απολύτως τίποτα.
Φιλάκια

Μαριλένα said...

Mαράκι το αγαπημένο μου φαγητό!
μου το έκανε η νονά μου, τώρα εχει φύγει πια κι ετσι, όπου τα βρίσκω τα ..πολιορκώ :))

marian said...

Καλησπέεεερα σας!!!
Καλά δηλαδή για τους μεσημεριανούς δεν μένει ποτέ τίποτε;;
Τι είναι αυτό το πράγμα!!!
Δεν προλαβαίνουμε ούτε μυρωδιά να πάρουμε!!!Μέχρι να γυρίσουμε απ΄την δουλειά έχετε πλύνει και την... κατσαρόλα!!!!Έτσι κάνει ο κόσμος!!!!(απαπαπα!!!!)
Καλά τι να πω και τι να σχολιάσω για αυτό το λατρεμένο φαγητό;
Υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσουν τα ντολμαδάκια;;;γιατί εγώ δεν ξέρω κανέναν!!!
όταν κάνει η μανούλα μου(γιατί εγώ είμαι... καλομαθημένη και μου τα κάνει η μανούλα μου!!!),όποιος πηγαίνει να τα φέρει... τρώει τα μισά στον δρόμο!!!
Ολόκληρα δεν έχουν έρθει ποτέ στο σπίτι!!!!
Μαράκι μου χίλια μπράβο και ακόμη πιο πολλά!!!Και το φαγάκι και η παρουσίαση, κάτσε καλά είναι!!!!
Νομίζω ότι μάλλον εσένα θα προτιμήσει για ... συμπεθέρα η Έλενα,γιατί με μένα... άστα να πάνε!!!!

πολλά πολλά φιλάκια!!!
Καλό απόγευμα!!!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ.ΕΧΩ ΓΕΜΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΑΙΖΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΟΒΑΡΟ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Δημιουργία said...

Απο τα πιο ωραια φαγητα.Αυριο θα τα φτιαξουμε, αλλα γιαλαντζι.

eirini said...

Είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά αν και τα προτιμώ χωρίς την σάλτσα από πάνω! Μ'αρέσουν περισσότερο με ένα αυγολέμονο!
Πολύ ωραίο φαγητό Μαράκι!!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Marian, μην απογοητεύεσαι έτσι!!
Εμείς καλή κοπέλα θέλουμε, σεμνή, ηθική, τιμία, να σέβεται και να εκτιμά την πεθερά της ... τέτοια πράγματα δηλαδή.
Τώρα αν η μανούλα της ξέρει να φτιάχνει και ντολμάδες, είναι προσόν που θα συνεκτιμηθεί βεβαίως, αλλά δεν είναι αυτό που θα κρίνει και το αποτέλεσμα.
Ο σεβασμός στην πεθερά είναι το πρωταρχικό είπαμε:PPP

Betty's Cuisine said...

Τέλειο φαγητό, κι εμείς το φτιάχνουμε συχνά-πυκνά όλο το καλοκαίρι αλλά γιαλαντζί...Μπράβο!

Maria Tzirita said...

Να που έμαθα πώς γίνονται οι ντολμάδες λοιπόν! Ποτέ δεν έχω φτιάξει γιατί η κόρη μου δεν τους τρώει κι εγώ δεν τρελαίνομαι, αλλά πού ξέρεις καμιά φορά, μπορεί να κάνω κανένα τραπέζι και να τους καταπλήξω! Κι οι λαχανοντολμάδες με τον ίδιο τρόπο γίνονται Μαράκι;

Αγγελικη Ν said...

Υπέροχο φαγητό! Το φτιάχνω και εδώ στην Αφρική κουβαλώντας φύλλα από Αθήνα! Αυτά που πουλούν εδώ είναι αφάνταστα σκληρά!
Στο αεροδρόμιο υπάρχει ένα σκυλάκι μπιγκλ (σαν τον Σνούπυ), που μυρίζει τις βαλίτσες, για να βρει φαγητά, και όταν τα βρει, τα κατάσχουν! Ευτυχώς, δεν έχει βρει τα αμπελόφυλλα...Θα δοκιμάσω το κόλπο με το μπουκάλι που λέτε για να αποφύγω τις κονσέρβες!!
Μαράκι έγραψες μπράβο σε σένα και την μανούλα σου!

πουαντερι said...

Μαρακι μου σου στελνω με email το σχεδιο και το βιντεακι που το δειχνει.!

kiki said...

Πεθαίνω για ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα αλλά τα προτιμώ χωρίς κιμά!

Dorothy said...

Μμμμμμ, τρελαίνομαι για ντολμάδες και ντολμαδάκια! Αλλά αντί για αυγολέμονο ή κρέμα τα συνοδεύω με γιαούρτι. Ευτυχώς θα φάω αύριο ντολμαδάκια γιαλαντζί, αλλιώς θα ζήλευα πάααααρα πολύ :)

Λίνα said...

Μαρία μου σήμερα το πρωί βγήκα και μάζευα φύλλα από το αμπελάκι μου για αυτήν την δουλειά. Θα μου πεις φύλλα αυτήν την εποχή; Και όμως είναι τα καλοκαιρινά που λέμε εδώ.
Πάντως τέλεια τα ντολμαδάκια σου, είναι πολύ σπέσιαλ.

Phivos Nicolaides said...

Πληροφοριακά, στην Κύπρο τα λέμε "κουπέπια"!!

Peter M said...

One of my favourite dishes...I think it's time for another "katsarola".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...