Monday 15 November 2010

Κόντιτα

Μην ξεγελιέστε από την φωτογραφία, δεν είναι συνταγή για κέικ, αλλά ο τρόπος που μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας κόντιτα για να στολίσετε κέικς, τούρτες, παγωτά, σοκολατάκια, μπισκότα και ότι άλλο θέλετε!!!
Όταν υπάρχει στο σπίτι κάποιο γλυκό του κουταλιού που το έχουμε βαρεθεί ή δεν μας αρέσει αρκετά ή κάτι δεν πήγε καλά κατά την παρασκευή του, απλά ανακυκλώστε το εύκολα και γρήγορα.!Πάμε να δούμε τι κάνουμε:
Βάζουμε το γλυκό σ’ ένα σουρωτηράκι και το αφήνουμε για 3-4 ώρες ώστε να φύγει το σιρόπι και να μείνει μόνο το γλυκάκι.
Παίρνουμε την μισή ποσότητα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε ολόκληρα.
Τα τοποθετούμε όλα σ’ ένα δισκάκι ή σ’ ένα πλαστικό πιατάκι δίπλα – δίπλα και όχι το ένα επάνω στο άλλο,τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με μεμβράνη και τα βάζουμε για ένα 24ωρο στην κατάψυξη- μην προσπεράσετε αυτό το στάδιο, γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους και θα γίνουν μια μάζα.
Κατόπιν βάζουμε σ’ ένα πολυμπαγκ ή σ’ ένα πλαστικό δοχείο τα κομμένα και σ’ ένα άλλο τα ολόκληρα και τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Όταν τα χρειαστούμε, βγάζουμε όση ποσότητα θέλουμε και ξαναβάζουμε τα υπόλοιπα στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν. Τρώγονται και δουλεύονται κατ’ ευθείαν.Στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε πολύ μικρά κομματάκια μέσα στην ζύμη ή στο παγωτό, δεν έχουμε παρά να ψιλοκόψουμε τα ήδη κομμένα κομμάτια Φυλάμε όπως είπαμε μερικά ολόκληρα, γιατί μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στην διακόσμηση που επιλέξαμε.
Εάν μας τελειώσουν τα μικρά μπορούμε να κόψουμε από αυτά σε ότι σχέδιο και μέγεθος θέλουμε.
Σε μεγάλες υπογλυκαιμίες και ελλείψει άλλου γλυκού στο σπίτι μην διστάσετε να κεραστείτε κατευθείαν από την κατάψυξη!!!!.ΤΙΡ:
1/ Εάν τα χρησιμοποιήσουμε μέσα σε ζύμη που προορίζεται για φούρνο, τα βουτάμε πρώτα σε λίγο αλεύρι, τινάζουμε το περιττό και τα προσθέτουμε, αφού έχουμε τελειώσει με το χτύπημα των υλικών, ανακατεύοντας ελαφρά ώστε να πάνε παντού.
2/ Αν θέλετε, φυλάξτε το σιρόπι, για να ραντίζετε παντεσπάνια ή για το ρίξετε επάνω σε παγωτά ή κρέμες.
3/ Για όσους δεν το γνωρίζουν, κόντιτα ονομάζουμε διάφορα αποξηραμένα και ενίοτε ζαχαρωμένα φρουτάκια.
Να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!

25 comments:

kiki said...

Απλώς δηλαδή τα βάζεις στην κατάψυξη. Θα δοκιμαστεί. Καλή εβδομάδα!

Ξανθή said...

Μαράκι που να βρω εγώ γλυκά να κάνω αυτό το πράγμα;; χαχαχαχαχα
Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!

Unknown said...

orea idea!mono pou den vrisko edo glyka tou koutaliou na ta ftiaxo.frouta ekologika ligo doskola na vroume.
kali eudomada

eleni said...

Μαρία,πολύτιμο το μυστικό σου!
Πιο΄πολύ μ΄αρέσει η χρήση για την υπογλυκαιμία,την παθαίνω καθημερινά,ειδικά με το απογευματινό καφεδάκι χιχι...
Θα εφαρμοστεί.
Φιλιά!

Asteri (Maria) said...

Τέλεια! και μου αρέσουν πολύ! θα δοκιμαστούν!
Φιλάκια

SpIrToKoYto said...

ΒΟΥβούκα μου...έγραψες...
έγραψες λέμε...
ένα σκασμό βαζάκια με κουταλάτα έχω,που ο καλός μου - γύρευε γιατί - τα τσακίζει και μετά αφήνει και καμιά κουταλιά μέσα,δήθεν μου και τάχα μου από ευγένεια να μη φάει όλο το γλυκό...
μόλις βρήκα τί θα τα κάνω...και πώς...

σμουυυααατςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς σου
και καλή εβδομάδα....-:))

Χαρά Θεοδωρίτση said...

Μαράκι εννοείς οτι στο σπίτι σου υπάρχουν αρκετά γλυκά του κουταλιού που τα έχεις βαρεθεί;;;;
δεν σε πιστεύωωωω!
Εμένα δεν μου μένει τίποτε;
Ολα τα τρώωω σνιφ,σνιφ.

Vasia b. said...

Μαράκι μου, πολυ ενδιαφέρουσες οι συνβουλές σου!
Θα κοιτάξω μέσα στα βάζα μου κι άν βρω κάτι, θα το φτιάξω όπως μας λές!!
Πρέπει να μου έχει μείνει λίγο γλυκό σταφύλλι.Λες να γίνεται κόντιτα εύκολα???
Πολλά πολλά φιλιά!!!!

Maria B. said...

Δοκιμασέ το Κική και θα δεις ότι θα μείνεις πολύ ευχαριστημένη!

καλό απόγευμα και καλή βδομάδα!

Maria B. said...

Ξανθούλα χαχαχαχααχαχα !! αυτό είναι σίγουρα το ανεκδοτο του μηνα !!!

φιλάκια πολλά και καλή βδομάδα

Maria B. said...

Βασιλική μου, τι κρίμα να μην έχεις φρουτάκια για να φτιάξεις γλυκάκι !!!!!! πες μας τι θέλεις να στο στείλουμε εμείς απο εδώ !!!!

καλό απόγευμα και φιλια

Maria B. said...

Ελενάκι, μου φαίνεται ότι μοιάζουμε πολύ εμεις οι δύο !!!! την ιδια ώρα έχουμε την υπογλυκαιμία μας !!!

φιλια πολλά πολλά

Maria B. said...

Αστεράκι, χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα !!!

σε φιλώ πολύ πολύ

Maria B. said...

Βιβάκο μου !!!!!!!!!!!!!!!!
με τόσο καλά λόγια που έγραψες μου φαίνεται θα αρχίσω να ψάχνω το καλάμι μου που το είχα καιρό παρκαρισμένο !!!!!!!!!! χιχιχιχι!
Λοιπόν Βιβάκι και ο δικός μου το ίδιο κάνει, αφήνει λίγο για να μην του χρεωνουμε ότι έχει φαει όλο το βάζο!!!!

πολλες πολλές φιλούπες !!!!!

ιρινι said...

Καταπληκτική ιδέα!!!μπράβο , εχω αρκετά γλυκά, και θα εφαρμόσω την συνταγή άμεσα!!
Καλή εβδομάδα

SpIrToKoYto said...

ΒΟΥ μου,
βρες το το καλάμι σου..θα σου χρειαστεί...
Θα του βάλουμε και τα παράμαλα στην άκρη να πιάνουμε τα ψαράκια μας που θα τα ψήνουμε στη ψησταριά μας κάτω από τα δέντρα μας...
βάλε παρακαταθήκες λέμε...
σμουυυααατςςςςςς σου...-:))

Maria B. said...

Χαρουλίνι μου γλυκό !! χαχαχχαχααχαχα να σαι καλά μ'εκανες και γέλασα !!!
όσα ετρωγα και εγώ γλυκάκια δεν έμενε τίποτε, τώρα καναχρόνο τα έχω κόψει και έτσι όλο και κάτι μου μένει. Τα συκαλάκια που βλέπεις είναι η πρώτη παρτιδα που έκανα και ήταν ακαθαριστα και δεν μας πολυαρέσανε, ετσι με αυτόν τον τρόπο τα αξιοποίησα !!!

σε φιλώ πολύ πολύ πολύ !!!

Maria B. said...

Vasaki μου, και βέβαια γίνεται να το κάνεις. Μόνο που δεν πρέπει να το κόψεις γιατί θα σου διαλύσει. Το καλύτερο είναι να το καταψύξεις ολόκληρο και όταν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις αποφασίζεις τότε εαν θέλεις να το κόψεις.

σε φιλώ πολύ πολύ μικρούλι μου !

Maria B. said...

Ριρή μου χαίρομαι που σου άρεσε η προτασή μας !!!!

σε ευχαριστώ πολυ πολύ για την απαντηση σου !!

το πήρες το μειλ μου ?

σε φιλώ πολύ και καλό απόγευμα!

Maria B. said...

Που θα πάει βρε Βιβάκι, πιστεύω να τα κάνουμε όλα αυτά που περιγράφεις! κάποτε φανταζε τόσο απλό και εύκολο και σήμερα φανταζει πολύ δύσκολο όνειρο !!!!!

αστα να πάνε !!

φιλια στον Γιάννο και καλό απόγευμα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου βρε φιλενάδα με τις ωραίες ιδέες σου!!!
Να μας μείνει γλυκό κουταλιού, χλωμό το βλέπω, ειδικά αν είναι σπιτικό!
Ομως κατά καιρούς μου έχουν φέρει κάποια βαζάκια, που δεν μπορώ να πω ότι μας ξετρέλαναν, ευκαιρία να τα περιποιηθω κατάλληλα!!!
Φιλάκια, καλή βδομαδα!!!

mia maria said...

Ωραία ιδέα Μαράκι. Και έχω γλυκά κουταλιού που κανένας δεν τρώει, θα το κάνω οπωσδήποτε!

cook said...

πολύ ενδιαφερον!αν και σπανιως μας περισσευουν!

Unknown said...

sou stelno tin agapi mou gia ta kala sou logia fili!
na ise panta kala!!!
filia

eva said...

Πολύ ωραία και χρήσιμη ανάρτηση τα κοντιτα ταιριάζουν σε κέικ,τσουρέκια,γλυκά ψωμιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...