Wednesday 20 March 2013

Κουλούρια Θεσσαλονίκης


Ποιος δεν τα ξέρει???
Χρόνια και χρόνια, είναι το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων!
Τα κουλούρια αυτά αρέσουν πολύ στην κόρη μου, γι αυτό όταν αποφάσισα να της τα φτιάξω, δοκίμασα πολλές συνταγές, πειραματίστηκα αρκετά και τελικά κατέληξα στην συνταγή αυτή που θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας.
Η συνταγή αυτή δίνει αρκετά πεντανόστιμα κουλούρια.
Όσα δεν καταναλώσετε, μπορείτε αφού κρυώσουν να τα βάλετε σε ειδικές σακούλες και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. Όταν θα τα ξεπαγώσετε, θα είναι φρέσκα φρέσκα!
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
50 γρ. φρέσκια μαγιά
450-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι σκληρό κίτρινο για ζυμώματα
30 ml σπορέλαιο
20 γρ. μέλι
10 γρ. ζάχαρη
3-5 γρ. αλάτι (προσαρμόστε ανάλογα)
350 ml χλιαρό νερό
σουσάμι αρκετό
Στην πράξη:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, μέσα σε μια λεκανίτσα.
Προσθέτουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι, και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε όλο το σκληρό αλεύρι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζυμώνοντας ταυτόχρονα.
Η ζύμη είναι μαλακή και κολλάει ελαφρά στα χέρια μας.
Καλύπτουμε τη λεκάνη με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά, μέχρι να τριπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
Αδειάζουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο.
Παίρνουμε ποσότητες ζύμης (περίπου 45γρ. τη κάθε φορά) και πλάθουμε λεπτά και μέτρια σε μήκος κορδόνια.
Αν η ζύμη μας δυσκολεύει λίγο στο πλάσιμο, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
Ενώνουμε τις δυο άκρες από τα κορδόνια που πλάσαμε, σχηματίζοντας κουλούρια.
Αν χρειαστεί να κολλήσουν πιο εύκολα, περνάμε τις άκρες με ένα πινελάκι βρεγμένο με νερό.
Τοποθετούμε τα κουλούρια μέσα στο πιάτο με το σουσάμι και φροντίζουμε να καλυφθούν ολόγυρα με σουσάμι.

Στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν κι άλλο.

Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ.

76 comments:

  1. Καλημέρα Ελένη μου!!Καλή Σαρακοστή!!Τά κουλουράκια σου μοσχοβολούν έως εδώ!!Ωραία συνταγή!!!Καί κυρίως ότι πρέπει γιά τήν νηστεία!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  2. Υπέροχα Ελένη μου! Σαν νε μοσχομύρισε ο τόπος! Να είχα τώρα!!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Ελένη!!! Εξαιρετικά τα κουλούρια Θεσσαλονίκης και λαχταριστά έτσι όπως τα βλέπω. Ωραία συνταγή...Καταγράφεται. Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα καλονοικοκυράδες...
    Καλή Σαρακοστή...
    Ελενάκι,είσαι αστέρι...
    Αγαπημένα κουλουράκια και φυσικά η συνταγή κλοπυ πέιστ ε...???...
    φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  5. Μοσχομυρισαν μεχρι την Θεσσαλονικη!
    Καλημερα σας! ♥

    ReplyDelete
  6. Καλημερα
    Πολύ ωραία συνταγή.
    Ηθελα να ρωτήσω, το κίτρινο σκληρό αλεύρι που το βρίσκουμε;
    Σε φούρνο ή στο σούπερ μάρκετ μπορώ να βρω;
    Ευχαριστώ πολύ!
    Αντωνία

    ReplyDelete
  7. Ελένη μου γηράσκω αεί διδασκομένη!
    Δεν ήξερα ΤΙΠΟΤΑ!

    Φιλιά σε όλα τα κορίτσια μου!

    ReplyDelete
  8. Με το που γυρίζω σπίτι στρώνομαι να τα φτιάξω, νά'σαι καλά :)

    ReplyDelete
  9. και κουλούρια Θεσσαλονίκης στην Ουγγαρία?

    ReplyDelete
  10. Αγαπημένα τα κουλούρια αυτά που τα έχω συνδέσει με πρωϊνό ελληνικό καφέ και εργασία :)
    Η φρέσκια μαγιά και το μέλι θα τα κάνουν μαλακά και αφράτα, όπως τα θέλω & προτιμώ δηλαδή!
    Ωραία η συνταγή σου Ελένη και σε κατάλληλο timing! :)

    ReplyDelete
  11. Πολύ αγαπημένα τα κουλούρια Θεσσαλονίκης Ελένη μου!!!
    Θυμίζουν πρωινό καφεδάκι στην δουλειά όπως λέει και η Dark chef!!!!!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!!!
    Θα φτιαχτούν οπωσδήποτε!!!
    Φιλιά πολλά πολλά !!!!

    ReplyDelete
  12. Ελένη,πώς να περιγράψεις αυτή την ξεχωριστή νοστιμιά-γεύση,μυρωδιά ξεχωριστή,που μας ακολουθεί πάντα.Μια φορά να δοκιμάσεις,αρκεί!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Γεια στα χερια σου Ελενη ωραιοτατα δειχνουν και λαχταριστα για φαγωμα..
    Καλη σου μερα,φιλια!!!

    ReplyDelete
  14. Ποιος δεν ξέρει και δεν αγαπά τα νόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης!! Ελένη μου, είναι απίθανα! Γεια στα χεράκια σου!!
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  15. Στρουμπουλά έγιναν τα κουλουρια ..τέλεια είναι.
    Μοσχομύρισαν..

    Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Τέλεια!!!πάντα ήθελα να φτιάξω!!!

    ReplyDelete
  17. Πόσο τα αγαπώ αυτά τα κουλούρια!!!
    Φαίνονται υπέροχα Ελένη μου.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  18. Υπέροχα!!Μπράβο Ελένη.

    ReplyDelete
  19. Λενιώ μου χτύπησες φλέβα !!!!!!!!
    τρελλαίνομαι για τα κουλουράκια Θεσσαλονίκης !!!!! θα δοκιμάσω να τα φτιάξω σε πρώτη ευκαιρία. Τι ωραίο χρώμα που έχουν και τι ωραία παρουσίαση - όπως πάντα βέβαια !!!!

    Μπράβο Ελενιώ μου !!!!!!!!


    σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  20. Ελενάκι μου respect!!!!!!!!
    Ποιος δεν αγαπά αυτά τα κουλούρια???
    Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοκιμάσω να τα φτιάξω!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Καλώς σε βρήκα.Τα κουλουράκια σου φαίνονται νοστιμότατα. Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω. Ελπίζω να τα πετύχω.Φιλάκια

    ReplyDelete
  22. καλή Σαρακοστή καρδούλα μου πως τα καταφερνεις και κολλαει τόσο καλά το σησαμι φιλιά

    ReplyDelete
  23. Κουλούρια Θεσσαλονίκης;1!!!!!!
    Τέλεια!!!!!!!!!!
    Θα τα δοκιμάσουμε. Άμα τα φτιάξουμε κι αυτά, ποιος μας πιάνει!!!!
    Ευχαριστούμε πολύ Ελένη μου!!!
    Φιλιά πολλά και καλή Σαρακοστή!!!

    ReplyDelete
  24. Πολύ νόστιμα τα έφτιαξες τα αγαπημένα τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, Ελένη μου!!!
    Να είχα μερικά για το πρωινό καφεδάκι μου!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    Φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete
  25. Xαιρόμαστε που το θεσσαλονικιώτικο πρωινό κολατσό ελκύει τόσο!Είναι υγιεινό,νόστιμο και λαχταριστό!Και τα έκανες υπέροχα Ελένη μου!Φουσκωτά και στρουμπουλά, φαντάζομαι τα αρώματα που ξεχύθηκαν στο σπίτι!
    Καλό βράδυ!Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  26. Ελένη...έγραψες !!! Σε ευχαριστούμε τόσο πολύ για αυτή τη συνταγή !!!! Τα λατρέυουμε τα κουλουράκια Θεσσαλονίκης....καί την Θεσσαλονίκη !!!
    Θα τα επιχειρήσουμε λείαν συντόμως !!!! Πάντως τα δικά σου φαίνονται πολύ λαχταριστά !!!
    Πολλά φιλιά !! :)

    ReplyDelete
  27. Αγαπημένα κουλούρια Θεσσαλονίκης!Πολύ ωραία!:)

    ReplyDelete
  28. Eλένη μου φανταστικά και αγαπημένα!!!!πολλά φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  29. Ως εξ αγχιστείας Θεσσαλονικιά τα λατρεύω αυτά τα κουλούρια και δεν έχω βρει καλή συνταγή χρόνια τώρα! Θα δοκιμάσω τη δική σου οπωσδήποτε!

    ReplyDelete
  30. Και πάνε και με αλμυρά και με γλυκά συνοδευτικά! Πολυ πολύ νόστιμα είναι τα Θεσσαλονικιώτικα κουλούρια! Δεν σε προλαβαίνω, στις συνταγές σου! χαχα!! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  31. Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!!! Να μοσχομυρίσει το σπίτι! Φαίνονται τέλεια! Καλύτερα από τα έτοιμα!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Τι φανταστικά που φαίνονται έτσι στρουμπουλά και γεμάτα σουσάμι!!
    Το καλύτερο σνακ όλων των εποχών!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  33. Ωραία και φουσκωτά φουσκωτά,μπράβο,είναι στις αγαπημενές μου γεύσεις,φιλιά καλο βράδυ.

    ReplyDelete
  34. Καλή σου μέρα Ελένη μου,ωραιότατα και πολύ λαχταριστά τα κουλούρια σου!ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
  35. Καταπληκτικά σου έγιναν Ελένη μου τα κουλουράκια!!! Νοστιμότατα και χορταστικά!! Τέλεια!!
    Φιλια!

    ReplyDelete
  36. Καλημέρα,

    Από τα αγαπημένα μου σνακ. Ειδικά τώρα που είναι και νηστεία. Αυτό που με τρελαίνει είναι το σχήμα τους!!!

    Ευχαριστούμε

    ReplyDelete
  37. Τέλεια τα κουλούρια σου!Υπέροχα φαίνονται και πολύ λαχταριστά!Φιλάκια πολλά και καλή Σαρακοστή!

    ReplyDelete
  38. DIMI μου συμφωνώ και πιστεύω πως είναι το καλύτερο ξεκίνημα για ένα υπέροχο πρωινό!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Σε ευχαριστώ πολύ Ευάκι μου, χαίρομαι που σου αρέσουν!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  41. Βιβίκα μου ελεύθερα, ότι θέλεις εσύ!!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  42. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  43. Αντωνία μου υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, εγώ χρησιμοποιήσα της Αλατίνη αυτό στη κίτρινη συσκευασία, γράφει επάνω για ζυμώματα!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  44. Αντιγόνη μου χαχαχα!!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  45. Ελπίζω να σου άρεσαν Tzina μου!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  46. Και στην Ουγγαρία Ginger μου!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  47. Σκοτεινούλα μου και γω έτσι τα έχω συνδυάσει, καφές και δουλειά!!!
    Χαίρομαι που σου άρεσαν!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  48. Σε ευχαριστώ πολύ Βασάκι μου για τα καλά σου λόγια!Καλή επιτυχία!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  49. Ελένη έχεις απόλυτο δίκιο, φοβερή γεύση αλλά και αυτό το άρωμα απο το ψημένο σουσάμι είναι τέλειο!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  50. Σε ευχαριστώ πολύ Γωγούλα μου να σαι καλά!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Ειρήνη μου αγαπημένα μικρών και μεγάλων, μας αρέσουν πάρα πολύ!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  52. Σε ευχαριστώ πολύ Marion!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  53. Ευγενία μου ευκαιρία είναι!Καλή επιτυχία!
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  54. Σε ευχαριστώ πολύ Ρουλάκι μου να σαι καλά!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  55. Σε ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!

    ReplyDelete
  56. Μαράκι μου γλυκό και γω τρελλαίνομαι γιαυτά τα κουλούρια είναι καταπληκτικά!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  57. Ελενάκι έτσι μας αρέσουν όλους πάρα πολύ αυτά τα κουλούρια, έχουν απίστευτη γεύση και άρωμα!!!
    καλή επιτυχία!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  58. Καλώς ήρθες Γιούλα μου σε ευχαριστούμε πολύ και για την επίσκεψή σου!
    Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!

    ReplyDelete
  59. Marilise μου είναι αρκετά μαλακό το ζυμάρι και κολλάει πανεύκολα, αν δε σου κολλάει πέρασέ τα πρώτα με λίγο νεράκι με ένα πινέλο και μετά πασπάλισέ τα με μπόλικο σουσάμι!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  60. Ροδούλα μου καλή επιτυχία σου εύχομαι ,είναι πολύ εύκολα, δοκίμασέ τα!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  61. Ελενάκι μου είναι φοβερά για το πρωινό μας και μπορούμε να τα φάμε και με αλμυρό(αλλαντικά, τυριά) αλλά και με γλυκό(μέλι, νουτέλα κ.α)!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  62. Φωτεινή μου μας ελκύουν και μάλιστα πάρα πολύ!Είναι μοναδικά!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  63. Mirsini μου έτσι λατρεύουμε και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης αλλά και τη Θεσσαλονίκη!!!Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  64. Ελπιδάκι μου συμφωνώ!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  65. Βαγγελιώ μου δοκίμασέ τη, ελπίζω να είναι αυτό που ψάχνεις!!!
    Καλή επιτυχία!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  66. Pepi μου ταιριάζουν πράγματι με πολλά συνοδευτικά!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  67. Αναστασία μου μοσχοβολάνε, μου αρέσει τρελά αυτή η μυρωδιά που βγάζει το σουσάμι καθώς ψήνονται!καλή επιτυχία!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  68. Ερμιόνη μου και γω το ίδιο πιστεύω πως είναι το καλύτερο σνακ!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  69. Σε ευχαριστώ πολύ Neli μου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  70. Χαρά μου σε ευχαριστώ πολύ!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  71. Σε ευχαριστώ πολύ Cinemarion!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  72. Σε ευχαριστώ πολύ Κική μου να σαι καλά!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  73. Μαριάνθη μου είναι πολύ νόστιμα τα κουλούρια Θεσσαλονίκης!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  74. Σε ευχαριστώ πολύ Σπυριδούλα μου να σαι καλά!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  75. Καλημερα ελενη πολυ ωραια η συνταγη σου και θα τα φτιαξω σημερα κιολας.θα ηθελα να αε ρωτησω κατι αντι για σπορελαιο μπορω να το αντικαταστησω με ελαιολαδο?

    ReplyDelete
  76. @Καλησπέρα Ελένη μου.Επειδή δεν τα έχω δοκιμάσει με ελαιόλαδο δε μπορώ να σου εγγυηθώ αν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.Αν τα φτιάξεις με ελαιόλαδο όμως θα ήθελα να μου πεις πως έγιναν.Καλή επιτυχία!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου στο blog μας!

    ReplyDelete