Monday 17 June 2013

Γιαουρτοπαγωτό κεράσι


Σε παλαιότερη ανάρτηση σας είχα κεράσει γιαουρτοπαγωτό λεμόνι.
Είχα πει τότε, ότι δεν έτρεφα ιδιαίτερη εκτίμηση για τα γιαουρτοπαγωτά, ιδίως αυτά του εμπορίου.
Τελευταία αρχίζω να αλλάζω γνώμη, αλλά ως προς τα σπιτικά παγωτά με γιαούρτι.
Αυτή την φορά έφτιαξα το παγωτό μου με κεράσια.
Προέκυψε ένα παγωτάκι αφράτο και γευστικότατο.
Κερασένια νοστιμιά με ωραία υφή.
Δροσιστικό, μου θύμισε τα παιδικά γιουρτάκια με κεράσι, που τσάκιζε η κόρη μου, όταν ήταν μικρό παιδί.
Φυσικά ως γνωστή και μη εξαιρετέα παγωτολάτρης, εννοείται ότι θα προτιμήσω το παγωτάκι από το γιαουρτάκι!!
Να πως το έφτιαξα!!

Τα υλικά μου:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
100 ml. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
320 γρ. κεράσια σκούρα, ζυγισμένα καθαρισμένα
120 γρ. ζάχαρη απλή
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
15 ml. κονιάκ
Τι κάνουμε:
Όταν πρόκειται να αγοράσουμε τα κεράσια για να φτιάξουμε το παγωτό μας, θα προτιμήσουμε τα σκούρα. Μας δίνουν πιο ωραίο χρώμα.
Τα πλένουμε καλά και τα καθαρίζουμε από φύλλα και κοτσάνια. Χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο, αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Σε μπολ, βάζουμε τα καθαρισμένα κεράσια. Ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη και την βανίλια. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι αν έχει ή με πλαστική μεμβράνη. Το βάζουμε στον καταψύκτη για δύο με δυόμισι ώρες. Τα κεράσια θα παγώσουν και θα σκληρύνουν αρκετά.

Σε άλλο μπολ βάζουμε τα δύο είδη γιαουρτιού και την κρέμα γάλακτος, χτυπημένη ως να έχει πάρει και αυτή την μορφή γιαουρτιού. Ανακατεύουμε απαλά, να ενωθούν.
Σκεπάζουμε το μπολ, όπως το προηγούμενο και το βάζουμε και αυτό στην κατάψυξη.
Αφήνουμε το μπολ με το μείγμα του γιαουρτιού, μια-μιάμιση περίπου ώρα, να παγώσει. Δεν το αφήνουμε να σκληρύνει εντελώς.
Αν διαθέτουμε μίξερ με κάδο που μπορεί να χωρέσει τα κεράσια με το μείγμα γιαουρτιού, προτιμούμε αυτό.
Βάζουμε το εξάρτημα με τα μαχαίρια στο μίξερ μας και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά μας, συν το κονιάκ. Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα για ένα λεπτό. Σταματάμε και με μια σπάτουλα κατεβάζουμε το μείγμα που έχει ανέβει στα πλαϊνά του κάδου. Ξανακλείνουμε και χτυπάμε το μείγμα για ένα-δύο λεπτά, να ομογενοποιηθεί και να γίνει αφράτο.
Αν έχουμε παγωτομηχανή, όπως εγώ, παγώνουμε το παγωτό μας σύμφωνα με τις οδηγίες. Μετά τοποθετούμε το γιαουρτοπαγωτό μας σε μπολ που κλείνει καλά και φυλάμε στην κατάψυξη.
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το παγωτό σε μπολ που χωράει στην κατάψυξη, σκεπασμένο βέβαια. Αφήνουμε για δύο ώρες. Μετά, χτυπάμε το μείγμα μας, με το σύρμα των αυγών ή με μίξερ χειρός στην χαμηλή ταχύτητα, για ένα δύο λεπτά, να σπάσουν οι κρύσταλλοι. Αν δούμε ότι στο σημείο αυτό το μείγμα παίρνει σχήμα μαλακού παγωτού, δεν το ξαναχτυπάμε. Αν όχι, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία τουλάχιστον μια φορά ακόμα. Κατόπιν φυλάμε ως συνήθως στον καταψύκτη.
Αν δεν έχουμε μεγάλο μίξερ, χρησιμοποιούμε το μούλτι. Χωρίζουμε την ποσότητα κερασιών-γιαουρτιού στα δύο. Χτυπάμε την μισή ποσότητα πρώτα, την βάζουμε σε ένα μπολ. Κάνουμε το ίδιο και με την υπόλοιπη και μετά ενώνουμε τα δύο μισά. Ακολουθούμε κατόπιν την διαδικασία παγώματος, όπως περιγράφω παραπάνω.
Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε το παγωτό μας λίγα λεπτά έξω από την κατάψυξη, για να μαλακώσει.
Σερβίρουμε σε μπολάκια. Αν έχουμε σος κεράσι, ταιριάζει φυσικά πολύ. Όπως επίσης και η λιωμένη, λευκή σοκολάτα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο γιαούρτι στραγγιστό πλήρες, για πιο έντονη γεύση γιαουρτιού, αν μας αρέσει.
Μπορούμε επίσης, να βάλουμε μόνο γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά, για λιγότερες θερμίδες.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα εύχομαι!!
Ειρήνη Ε.

21 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Πολύ δροσιστική η ιδέα σου. Και τι ωραίο που μας δίνεις τόσες οδηγίες σύμφωνα με τον εξοπλισμό που διαθέτουμε!

SpIrToKoYto said...

Την κατάλληλη ημέρα μας κερνας το παγωτάκι σου Ειρηνάκι μου...
Ζέστη προβλέπεται για σήμερα και είναι οτι πρέπει για να μας δροσίσει...!!!

Καλημέρες,φιλιά και καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:)))

mia maria said...

Πολύ ωραίο το παγωτό σου αλλά και ο τρόπος που μας τα εξηγείς όλα!!!
Καλή εβδομάδα!

Summertime Blues said...

καλημέρα!
αν και τα κεράσια είναι ολίγον απλησίαστα, αξίζει το κόπο απ ότι βλέπω.

eleni said...

Ειρήνη,δροσερό για τη ζέστη,που φαίνεται-επιτέλους-να ξεκινάει!
Τα γιαουρτοπαγωτά μ΄αρέσουν περισσότερο από τα κλασσικά ,είναι και πιο υγιεινά και πιο μαλακά στην υφή.
Τι ωραίο χρώμα!
Καλή εβδομάδα-φιλιά!

paraxeno pirouni said...

Υπέροχο φαίνεται το κερασένιο γιαουρτοπαγωτό!
Έχω ακούσει διάφορα γι' αυτά τα έτοιμα του εμπορίου, ότι βάζουν σκόνες και όχι πραγματικό γιαούρτι (καθόλου απίστευτο εδώ που τα λέμε), οπότε τι καλύτερο από το να το φτιάξουμε σπίτι μας με τις γεύσεις που μας αρέσουν!
Καλοφάγωτο και καλή βδομάδα εύχομαι!

Ξανθή said...

Καλημέρα σε όλη την παρέα και καλή εβδομάδα.
Ειρήνη εγώ προτιμώ τα γιουρτοπαγωτά από τα παγωτά αν πρόκειται να φάω και η πρόταση σου είναι ωραία.

ΜΕΤΗ said...

Πω πω πω Ειρηνάκι.......μας κόλασες πάλι με το παγωτό σου.....!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!

Sofia said...

Καλά σίγουρα θα το δοκιμάσω! Φαίνεται πεντανόστημο! Ευχαριστούμε πολύ Ειρήνη για τη συνταγή!! Πολλά φιλούθκια :)

Ερμιόνη said...

Με το παγωτό γιαούρτι έχω άριστες σχέσεις και δεν λέω όχι σε ακόμα μια αξιόλογη συνταγή!
Ωραίο χρώμα το κερασένιο παγωτό σου Ειρήνη μου και σίγουρα και από γεύση θα σκίζει!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου όταν είδα το παγωτάκι σου σκέφτηκα "πάλι για κεράσια θα τρέχω"
Εχω ξεκουκουτσιάσει τόσα πολλά αυτές τις μέρες για να φτιάξω γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα, που είπα ότι θα αργήσω να το ξανακάνω.
Υπολόγισα χωρίς τον παγωτοπειρασμό σου χα χα χαα
Φιλιά, καλή βδομάδα!

DIMI said...

Πολύ ωραία καί δροσερή η συνταγή σου Ειρήνη μου!!!Μού αρέσουν πάρα πολύ τά παγωτά καί ιδίως μέ γιαούρτι!!!Υπέροχο τό κερασοπαγωτάκι σου!!!Θά τό δοκιμάσω!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!

Elliniko Xreos sti Gastronomia said...

θα τη δοκιμάσω σίγουρα! ειδικά τώρα που έπεσε λίγο η τιμή των κερασιών....

κορδονέτο said...

Λαχταριστό το παγωτάκι σου,με αγαπημένη γεύση και μου φάνηκε εύκολο.
Θα δικιμάσω τη συνταγή.γιατί με γιαούρτι δεν έχω ξανακάνει. Καλή εβδομάδα!

Vasia b. said...

Εξαιρετικό χρώμα πολύ εύκολο και λαχταριστό το γιαουρτοκερασένιο σου Ειρήνη μου!!!
Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες που μας δίνεις!!!
ΦΙλιά!!!

Mary said...

Ειρηνάκι μου είναι τόσο λαχταριστό!
Χρώμα κι εμφάνιση, το κάτι άλλο! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γιαουρτοπαγωτό, αυτό πάντως το ερωτεύτηκα!

Φιλάκια, καλό βράδυ!

Roula Tofea said...

Έχω μια σακούλα κεράσια!!! θα το φτιάξω αύριο κιόλας, φαίνεται τέλειο Ειρήνη!!!
Φιλιά.

Eleni said...

Ειρήνη μου ότι καλύτερο για τις ζεστές μέρες που όπως φαίνεται ξεκινήσανε!!!Καταπληκτικό το παγωτάκι σου με πολύ ωραίο χρώμα και κεράσια που λατρεύω!!!
Φιλάκια πολλά!

Maria B. said...

Ειρηνάκι μου καλή σου μέρα, πριν απο κάποιο καιρό δεν έτρωγα γιαουρτοπαγωτά, τώρα τελευταία όμως έχω αλλάξει γνωμη και μου αρέσουν πολύ. Στο σχόλασμα μάλλον θα περάσω να δω τι κάνεις για να με κεράσεις απο το υπέροχο και πολύχρωμο παγωτάκι σου !!!!χιχιχιχι

σε φιλώ πολύ πολύ

Unknown said...

Έφτασε Παρασκευή για να μπορέσω να σχολιάσω όλες τις αναρτήσεις της εβδομάδας...Εξαιρετικό το βρίσκω και σαν χρώμα και σαν εκτέλεση και υποθέτω σαν γεύση...Καλό Σ/Κ Ειρήνη μου....

kiki said...

Μ' αρέσουν τα κεράσια και είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...