Thursday 26 September 2013

Τορτελίνια σε φόρμα


Τα ζυμαρικά ως γνωστόν μπορούν να συνδυαστούν με ένα σωρό υλικά, και να μας δώσουν πολύ νόστιμες προτάσεις.
Μια τέτοια πρόταση είναι η σημερινή συνταγή μας!
Ένα φαγάκι που θα στολίσει εντυπωσιακά το τραπέζι σας, τόσο το καθημερινό όσο και ένα πιο επίσημο.
Μπορείτε να το σερβίρετε ως συνοδευτικό, ως ορεκτικό, αλλά και ως κυρίως πιάτο ακόμη.
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
500 γρ. τορτελίνια με 5 τυριά
220 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (γκούντα, ένταμ, γραβιέρα)
10 λουκανικάκια Φραγκφούρτης ή 8 φέτες μπέικον
Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο φρέσκο γάλα
3 κουταλιές σούπας γεμάτες βούτυρο
10 κουταλιές σούπας αλεύρι
3 κρόκους αυγών
¼ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
Ανακατεύουμε το γάλα με τους κρόκους των αυγών και τα ζεσταίνουμε λίγο σε μια κατσαρολίτσα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.
Σε μιαν άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το μείγμα του ζεστού γάλακτος, ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχώς με ένα σύρμα.
Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Βράζουμε τα τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για λίγο.
Κόβουμε τα αλλαντικά (όποια χρησιμοποιήσουμε) σε μικρότερα κομμάτια.
Αναμειγνύουμε τα τορτελίνια με την μπεσαμέλ, τα τυριά και τα αλλαντικά, ανακατεύοντας όλα τα υλικά καλά, με απαλές και προσεκτικές κινήσεις.
Λαδώνουμε καλά μια κουμπωτή φόρμα και αδειάζουμε στο εσωτερικό της όλα τα υλικά, απλώνοντας τα ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια του φαγητού.
Αφού ψηθεί, ΔΕΝ ανοίγουμε σε καμία περίπτωση τη φόρμα!!! Αφήνουμε το φαγητό για 2 ώρες περίπου να κρυώσει καλά.
Κατόπιν σύρουμε ένα μαχαίρι περιμετρικά, ανάμεσα στο φαγητό και τα τοιχώματα της φόρμας, ώστε να αποκολληθούν εύκολα τα τορτελίνια.
Αφαιρούμε προσεκτικά το δαχτυλίδι και μεταφέρουμε το φαγητό σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Καλή επιτυχία!!!

Mε πολύ μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε και το πρώτο μας βιντεάκι!
Ελπίζουμε να ακολουθήσουν πολλά άλλα ακόμη!
Ελένη Κ.

52 comments:

  1. Ωχ αμάν! Τί εντυπωσιακή τορτελινό-τουρτα είναι αυτή; Ουαου! Να την βγάλω σε τραπέζι και να τους αφήσω όλους ξερούς! Πραγματικά υπέροχη Ελένη μου!
    Όσο για τη γεύση... Τί άλλο να ζητήσω; Όλα τα αγαπημένα μου υλικά έχει μέσα! Γεια στα χέρια σου και τη φαντασία σου!
    Πολλά πολλά φιλιά! Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα!
    Μία αποριούλα.....Το αφήνεις να κρυώσει εντελώς αν κατάλαβα καλά για να το βγάλεις από τη φόρμα. Οπότε χρειάζεται ξανά ζέσταμα για να το φας??? Δε νομίζω να τρώγεται κρύο...

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Sel μου, χαίρομαι που σου αρέσει!Εντυπωσιάζει πάρααα πολύ, φτιάξτο!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ, φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  4. Maria pl., καλημέρα!Το αφήνεις να κρυώσει γιατί αλλιώς διαλύεται, δε το ξαναζεσταίνεις γιατί χαλάει η όψη του. Προτείνω να σερβίρεται την ίδια μέρα. Ακόμη και κρύο είναι καταπληκτικό. Αν θέλεις να είναι ζεστό ή να το ξαναζεστάνεις φτιάξτο σε κάποιο άλλο σκεύος, όπως πυρέξ.
    Ελπίζω να σου έλυσα την απορία!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  5. Τρελαίνομαι για κάτι τέτοια! Μπορώ να το βάλω με την πιατέλα του στο φούρνο για λίγο, για να πάρει λίγη ζεστή θερμοκρασία πριν σερβίρω, ε;

    ReplyDelete
  6. Καταπληκτική πρόταση, Ελένη! Σερβιρισμένο σε μπουφέ ή τραπέζι, θα εντυπωσιάσει για την εμφάνιση και θα κερδίσει για την νοστιμιά του! Από τα πιάτα με γεμιστά ζυμαρικά, που μου αρέσουν πολύ! θα το δοκιμάσουμε σύντομα.
    Καλή μας ημέρα.

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα Βέρα μου, δε θέλει να το ζεστάνεις πολύ, θέλει πολύ προσοχή γιατί λιώνει το τυρί και υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθεί η όψη του, εγώ το σερβίρισα έτσι γιατί φοφήθηκα μη μου χαλάσει, δοκίμασέ το αν θέλεις!Περιμένω εντυπώσεις!Καλή επιτυχία, φιλιά!
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  8. Ειρηνη μου πραγματικά εντυπωσιάζει, όταν το σερβίρισα όλοι ενθουσιάστηκαν όπως και γω!Τα γεμιστά ζυμαρικά τα λατρεύω επίσης!Καλή επιτυχία!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  9. Φανταστικό!Τρελαίνομαι για τορτελίνια!

    ReplyDelete
  10. Χαίρομαι που σου άρεσε Αχτίδα μου!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!!!

    ReplyDelete
  11. Τέλειο!
    Καταπληκτικό!
    Θα το κάνω στην επόμενη συγκέντρωση φίλων!
    Φιλιά

    Κι όλοι θα αναρωτιούνται πόσο δύσκολα γίνεται χι χι χι

    ReplyDelete
  12. Νοτούλα μου δίκιο έχεις, ενώ φαίνεται δύσκολο στη πραγματικότητα είναι πανεύκολο. Καλή επιτυχία σου εύχομαι και περιμένω εντυπώσεις!
    Σε ευχαριστώ πολύ, φιλιά!!!

    ReplyDelete
  13. Από το πρωί που το είδα στο facebook, τώρα κατάφερα να περάσω!
    Πωπω! Ελενάκι μου!
    'Γεια στα χεράκια σου, κούκλα μου!
    Φαίνεται... Αχ,... Τέλειο!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!

    ReplyDelete
  14. Καλά...Ελενάκι,χτύπησες φλέβα χρυσού...Ούτε ένας,μα ένας,δεν μπορεί να πει όχι σε τέτοιο πιάτο ή μάλλον φόρμα,γιατί ένα κομμάτι δεν είναι ποτέ αρκετό...!!!!

    Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  15. Εντυπωσιακό!!
    Ευχαριστούμε Ελένη

    ReplyDelete
  16. Τρελαίνομαι γιά τορτελίνια Ελένη μου!!Πολύ όμορφη η συνταγή σου!!!Ιδανική καί γιά μπουφέ!!!Καλό μεσημέρι!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  17. Εντάξει δεν παίζει να μείνει κομμάτι για δεύτερη μέρα από αυτό το γλύκισμα!!
    Σε μπουφέ θα γίνεται σφαγή νομίζω :)
    Υπέροχη πρόταση και πολύ ωραία παρουσίαση!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
  18. Ωχ τι πράμα είναι αυτό είπα κι εγώ πριν ακόμα διαβάσω και μελετήσω τη συνταγή γλυκό μου Ελενάκι!!ειλικρινά δεν υπάρχει αυτό!!μας αποτέλειωσες τώρα..όχι απλά καταγράφεται αλλά μπαίνει και σε Christmas List!!να είσαι καλά γλυκούλα μου!!φιλάκια άπειρα!!

    ReplyDelete
  19. Ποίημα!!! και μέσα και έξω !!!!!

    τρεχω να προλάβω την μεριδούλα μου γιατί βλέπω να μη μένει τίποτις !!!!!!!!!! χιχιχι!!!


    καλό απόγευμα Λενάκι μου !!!

    ReplyDelete
  20. Ενδιαφέρων συνταγή,ειδικά για τραπεζώματα!!!!

    ReplyDelete
  21. εχω παρει τη σφουγγαρίστρα και μαζευω τα σάλια μου!!! τι υπεροχη τουρτα ειναι αυτην! σαν φαν του αλμυρου κανω περα τις γλυκες τουρτες και μου φαίνεται οτι στα γενεθλαι μου θα σβήσω την τορτελινοτουρτα! υπεροχη και εντυπωσιακη οτι πρεπει για μπουφε

    ReplyDelete
  22. Τι να πώ τώρα εγω γι αυτό το υπέροχο φαγητό με την καταπληκτική παρουσίαση!!!!!!! Οτι και να πω λίγο θα είναι!!!!!
    Συγχαρητήρια Ελενάκι μου!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  23. Θα μπορούσαμε να την πούμε και τούρτα φαγητού με τέτοια παρουσίαση..!!!! αλλα και η νοστημια της σιγουρα θα μας ξετρελανει ... μακαρονού.. γαρ... Ελενακι μου φιλακια πολλα!!!

    ReplyDelete
  24. Αχ Ελενάκι μου, τι ζωγραφιά είναι αυτή??
    Νομίζω από τις πιο εντυπωσιακές σου δημιουργίες, πολλά λάϊκ και πολλά μπράβο σου αξίζουν!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  25. Σε όλους αρέσουν τα τορτελίνια και αν είναι μαγειρεμένα τόσο νόστιμα γίνονται ανάρπαστα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  26. Ωωωωωω, τέλεια η τορτελινοτούρτα σου Ελένη μου... την λάτρεψα... φοβερή ιδέα!!!
    Φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
  27. Και εμφανισιμη και σιγουρα νοστιμη!
    Καποτε εφτιαχνα συχνα μακαρονια στην φορμα, τωρα που μου τα θυμησες θα το ξαναπροσπαθησω!

    ReplyDelete
  28. ¸.•°♡ Olá, amiga! ♡♫° ·.

    Bom demaisssssssssssss!!!
    Estou com água na boca!!!!
    Bom restinho de semana!
    Beijinhos do Brasil. °º✿♫
    ♡♫°°º✿ ·.♡♫° ·.

    ReplyDelete
  29. Εμφανίσιμο και λαχταριστό κι αν κρίνω από τα υλικά του πεντανόστιμο!!
    Να 'σαι καλά Ελένη.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  30. Τέλειο φαίνεται,μ αρεσουν τα μακαρονια στο φουρνο οπως και να ειναι,εχει και ωραια υλικα κα ι θα ειναι γευστικοτατο,πολλα φιλαι Ελενη μου.

    ReplyDelete
  31. Γιάννα μου σε ευχαριστώ πολύ!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  32. Βιβίκα μου χαίρομαι που σου άρεσε, δε μπορείς να φανταστείς πόσο γρήγορα εξαφανίζεται κιόλας χαχα!!!!Σε ευχαριστώ πολύ, φιλάκια πολλά!!!
    Σμουτς!!!!

    ReplyDelete
  33. Ξανθή μου σε ευχαριστώ πολύ!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  34. DIMI μου είναι το κάτι άλλο και σε μπουφέ ταιριάζει καταπληκτικά!!!χαίρομαι που σου άρεσε!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ReplyDelete
  35. Ερμιόνη μου όπως το είπες..σφαγή...πραγματικά, όταν το σερβίρισα σε τραπέζι δε κατάλαβα πότε εξαφανίστηκε!Σε ευχαριστώ πολύ!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  36. Kate μου θα στολίσει σίγουρα πολύ όμορφα το Χριστουγεννιάτικό σου τραπέζι και κάθε άλλο επίσημο γεύμα ή μπουφέ.Καλή επιτυχία σου εύχομαι!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  37. Μαράκι μου γλυκό τρέξεεεε γιατί δε ξέρω αν προλάβεις!!!Χαίρομαι που σου άρεσε, σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
    Φιλάκιααααα, σμουτςςςς!!!!!!

    ReplyDelete
  38. Ρένα μου είναι πολύ εντυπωσιακό πράγματι, δοκίμασέ το!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  39. AgapameAnDolmas γιατί όχι και αλμυρή τούρτα γενεθλίων!!!Χαίρομαι που σου άρεσε!!!Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!

    ReplyDelete
  40. Βασάκι μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ, να σαι καλά!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ReplyDelete
  41. Σμαραγδένια μου του ταιριάζει απόλύτα ο χαρακτηρισμός "τούρτα φαγητού" έχεις δίκιο!Χαίρομαι που σου άρεσε!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    φιλιά!!!

    ReplyDelete
  42. Ελενάκι μουυυυ σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!!!! <3 !!!!Χαίρομαι ειλικρινά που σου άρεσε!
    Φιλάκια πολλάαα, σμουτςςς!!!!

    ReplyDelete
  43. Σόφη μου σε ευχαριστώ πολύ!!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  44. Κική μου σε ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ReplyDelete
  45. Μαρίνα μου λατρεύω και γω τα ζυμαρικά σε φόρμα, μου αρέσει πολύ το σχήμα που τους δίνει η φόρμα για το σερβίρισμα!Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  46. Σε ευχαριστώ πολύ Magia!!!!!
    Beijinhos

    ReplyDelete
  47. Μαράκι μου είναι πολύ νόστιμο, δοκίμασέ το!!!Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  48. Νέλη μου χαίρομαι που σου άρεσε!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  49. Ελενάκι είναι πολύ ωραίο!!!
    Για τη γεύση του δεν έχω λόγια... μόνο που τη σκέφτομαι ζηλεύω...

    Σε φιλώ, καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  50. Σε ευχαριστώ πολύ Mary μου να σαι καλά!!!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  51. Δεν υπάρχει αυτό που μόλις είδαν τα μάτια μου!!!!!!! Τέλειο για Κυριακάτικο τραπέζι ή για μπουφέ!!!! Και δείχνει πεντανόστιμο!!!!!
    Γεια στα χέρια σου Ελένη μου!!!
    Καλό βράδυ! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  52. Τι υπερόχη τουρτίτσα είναι αυτή!!!
    Πανέμορφη Ελένη μου, μπράβο σου.
    Φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete