Tuesday 11 March 2014

Κρουτόνς με ρίγανη και σκόρδο


Μια από τις αγαπημένες μας σαλάτες, είναι η γνωστή σαλάτα του Καίσαρα. Η μικρή της έχει ιδιαίτερη αδυναμία και πολλές φορές την φτιάχνει μόνη της.
Ένα από τα χαρακτηριστικά συστατικά αυτής της σαλάτας είναι τα κρουτόνς. Φρυγανισμένα καρεδάκια ψωμιού, που αρτύζονται και νοστιμίζουν από την σάλτσα της σαλάτας.
Σήμερα θα σας δείξω πως φτιάχνω τα δικά μου σπιτικά κρουτόνς με ρίγανη και σκόρδο.
Το σκόρδο και η ρίγανη τα κάνουν πραγματικά πεντανόστιμα!! Τα "τσιμπάω" λίγο στο αλάτι και το πιπέρι, κάνοντας πιο δυνατή την γεύση τους. Κάποιες φορές προσθέτω και γλυκιά πάπρικα.
Δεν τα χρησιμοποιώ μόνο σε σαλάτες, αλλά και σε ορισμένα φαγητά κυρίως στις σούπες.
Φτιάχνονται πολύ εύκολα και είναι σαφώς πολύ πιο οικονομικά από τα έτοιμα.
Ετοιμάζονται γρήγορα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως.
Όταν κρυώσουν, μπορούμε να τα φυλάξουμε σε κουτί για μερικές ημέρες, ως να τα χρησιμοποιήσουμε.
Δοκιμάστε τα και δεν θα αγοράσετε ποτέ ξανά αυτά του εμπορίου.
Πάμε να σας πω πως θα τα φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
2 φέτες λευκό ψωμί του τοστ
μισό κουταλάκι ξερή ρίγανη
μισό κουταλάκι ξερό τριμμένο σκόρδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά
γλυκιά πάπρικα
Τι κάνουμε:
Κόβουμε το ψωμί του τοστ σε καρεδάκια του ενός εκατοστού.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με την ρίγανη και το ξερό σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, ώστε να βραχούν καλά τα κρουτόνς από το ελαιόλαδο και να ανακατευτούν με τα μυρωδικά.
Τα αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη, να αρτυστούν από τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Να αφομοιώσουν δηλαδή όλα τα υλικά που θα τα νοστιμίσουν.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια του ψωμιού.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, ώστε τα κρουτόν μας να σοταριστούν από όλες τις πλευρές. Πρέπει να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν, χωρίς όμως να καούν. Γι' αυτό δεν πρέπει να απομακρυνθούμε από την κουζίνα μας, γιατί είναι πολύ πιθανό να καούν. Για τον ίδιο λόγο, η φωτιά μας δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή.
Μόλις ροδίσουν, κατεβάζουμε από την φωτιά και βάζουμε τα κρουτόνς σε πιάτο με χαρτί κουζίνας, που έχουμε ήδη ετοιμάσει.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα προσθέτουμε στις σούπες, στις σαλάτες μας και όπου αλλού θεωρούμε ότι ταιριάζουν γευστικά.

Μπορούμε να φτιάξουμε διπλή ή τριπλή δόση. Θα τα αφήσουμε να κρυώσουν και θα τα φυλάξουμε σε κουτί που κλείνει καλά, για μερικές ημέρες.
Καλό θα ήταν να στρώσουμε το κουτί που θα φυλαχθούν με χαρτί κουζίνας. Θα τραβήξει το περιττό λάδι και τα κρουτόνς θα παραμείνουν τραγανά.
Δεν ξεχνάμε ότι το φρυγανισμένο ψωμί τραβά εύκολα την υγρασία. Γι΄ αυτό πρέπει να φυλάσσονται σε στεγνό μέρος. 
Αν προτιμάμε, μπορούμε να φτιάξουμε κρουτόνς με ψωμί για τοστ ολικής άλεσης.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

18 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρα!! Ωραιότατα τα κρουτόν Ειρήνη μου!! Χρήσιμη ανάρτηση!

Mary said...

Ειρηνάκι μου είναι πολύ ωραία ιδέα!
Εγώ που αποφεύγω όσο μπορώ τα έτοιμα τα λάτρεψα έτσι ορεκτικά και μυρωδάτα!

Καλή σου μέρα, φιλάκια πολλά!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι μου,πολύ,μα πολύ καλή ιδέα...Και πανεύκολη και πεντανόστιμη...
Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

DIMI said...

Πολύ νόστιμα τά κρουτόν,Ειρήνη μου!!Εύκολα φτιάχνονται καί σίγουρα καλύτερα από τά έτοιμα!!Θά τήν δοκιμάσω τήν συνταγή σου!!Καλό μεσημέρι!!Φιλάκια!!!

- spoonstories- said...

Η σαλάτα του Καίσαρα είναι η αγαπημένη μου σαλάτα! Και φυσικά χρειάζεται να έχει και τα φοβερά κρουτόν!Δεν έχει τύχει να φτιάξω ποτέ τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο και μου αρέσει τρελά η ιδέα να ξεκινήσω τώρα! Φιλιά πολλά πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Σκορδοριγανάτα σπιτικά κρουτόνς, γιάμι γιάμι!!
Φτιάχνουμε πανεύκολα και γρήγορα τα δικά μας κρουτόνς και δεν έχουμε ανάγκη αυτά του εμπορίου!
Φιλιά Ειρήνη μου, καλό μεσημέρι!

Decor Asylum said...

Λατρεύω τα κρουτόν σε βελουτέ σούπες καθώς και το σκόρδο, οπότε σίγουρα θα δοκιμάσω την συνταγή σου την επομένη φορά που θα φτιάξω σούπα σπανάκι! Την καλησπέρα μου

Elenis Cooking said...

Λατρεμένα τα κρουτονάκια Ειρήνη μου!!!!Φτιάχνονται εύκολα, γρήγορα και φυσικά λατρεύουμε τα σπιτικά!!!Ευχαριστούμε γι αυτό το post!!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Unknown said...

Πολύ μου αρέσουν τα κρουτόν με το σκόρδο!!! Εύκολα, γρήγορα, νόστιμα!!
Ο τέλειος συνδυασμός!!
Φιλάκια!!

Vasia b. said...

Τα κρουτόν τα χρησιμοποιώ πολύ στις σαλάτες και αυτά που έφτιαξες εσυ Ειρήνη μου είναι τέλεια!!!!Τραγανά και μυρωδάτα!!!!
Φιλιά πολλά!!!!

Ερμιόνη said...

Τρελαίνομαι για σπιτικά κρουτόν!
Δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τα έτοιμα που μοιάζουν περισσότερο με φρυγανιά.
Το σκόρδο και η ρίγανη θα τα κάνουν φανταστικά, πολύ καλές προσθήκες!
Φιλιά

Unknown said...

Μεγάλη αδυναμία μου τα κρουτον, δε λείπουν από τις μαρουλοσαλάτες μου σχεδόν ποτε! Μου αρέσει πολυ ο συνδυασμος των μυρωδικων που διάλεξες Ειρήνη μου!

censurasigloXXI said...

Πολύ έυκολη συνταγή και αρέσουν πολύ στα παιδιά μου...

Ευχαριστώ για την ιδέα.
Φιλιά και καφεδάκι.

Anonymous said...

πολύ ωραία να σαι καλά

Chrisi said...

Τρελαίνομαι για την σαλάτα του Καισαρα,τώρα που είδα και τα πεντανόστιμα αυτά κρουτονς θα είναι πολυ καλό να τη φτιάξω ,πολλα φιλια.

mari beika said...

Πολύ χρήσιμα και λαχταριστά, ότι φτιάχνουμε μόνοι μας αποκτά άλλη διάσταση!!
Φιλιά

Thalassenia said...

Ετοιμασα σκέτα κρουτόν από την λαγάνα που περίσεψε αφού τα έψησα λίγο στο φούρνο και έγιναν πολύ ωραία. Φαντάσου να τα είχα αρτύσει όπως προτείνεις.
Μπορώ όμως να το κάνω λιγο πριν την χρήση.
Να είσαι καλά.

Maria B. said...

Ειρηνάκι μου και εγώ έτσι τα φτιάχνω μόνο που δεν βάζω τη σκόνη του σκορδου. Γίνεται περίφημη ανακύκλωση όλων των ψωμιών !!!!

φιλια πολλά πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...