Sunday 2 August 2015

Clafoutis με κεράσια


Καλοκαιράκι και τα κεράσια είναι στα καλύτερά τους!!!
Κατακόκκινα και τραγανά, τα απολαμβάνουμε είτε σαν φρούτο, είτε σε διάφορα γλυκάκια.
Δείτε στην ανάρτησή μας αυτή όλες τις κερασονοστιμιές μας και αξιοποιείστε τα κεράσια του καλοκαιριού ετοιμάζοντας ένα σωρό λιχουδιές!
Το σημερινό γλυκό μας, θα το χαρακτήριζα απόλυτα καλοκαιρινό!!
Βαθμός δυσκολίας της παρασκευής του μηδαμινός, και το αποτέλεσμα σούπερ!
Κερασάκια και κρέμα, σε ένα απίστευτα γευστικό συνδυασμό που θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

Στα κλασσικά clafoutis, τα κουκούτσια δεν αφαιρούνται από τα κεράσια, γιατί όταν ψηθούν ελευθερώνουν ένα άρωμα πικραμύγδαλου.
Εμάς όμως δεν είναι και το καλύτερό μας εκεί που απολαμβάνουμε το γλυκάκι μας να κάνουμε ….. φτου, φτου, γι αυτό τα αφαίρεσα.
Πρόσθεσα όμως λίγο εσάνς πικραμύγδαλου, την οποίαν συνιστώ να μην παραλείψετε αν αποφασίσετε να φτιάξετε το γλυκάκι, κάνει την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα!
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε λαχταριστό clafoutis με κεράσια.
(προσαρμογή συνταγής από εδώ)

Θα χρειαστούμε:
600 γρ. κεράσια
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη
240 ml γάλα
30 γρ. βούτυρο λιωμένο
4 αυγά
μια τσιμπιά αλάτι
μισό κουταλάκι εσάνς βανίλιας (vanilla extract)
μισό κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλο (almond extract)
Επιπλέον
2-3 κουταλιές ζάχαρη για το πυρέξ
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα του γλυκού
Στην πράξη:
Πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσανάκια.
Με το ειδικό εργαλείο, αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Εγώ χρησιμοποίησα κεράσια Εδέσσης, που ήταν μεγάλα και πολύ γλυκά, όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι κεράσια θέλουμε, ακόμα και πετροκέρασα.
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά, την ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Τέλος προσθέτουμε το γάλα, τις 2 εσάνς και το βούτυρο. Τα χτυπάμε όλα μαζί.
Βουτυρώνουμε καλά την βάση και τα τοιχώματα από ένα μέτριο πυρέξ, στρογγυλό ή ορθογώνιο.
Το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές ζάχαρη. Κουνάμε λίγο το πυρέξ ώστε να απλωθεί η ζάχαρη σε όλη την βουτυρωμένη επιφάνεια.
Αδειάζουμε μέσα στο πυρέξ τα κεράσια, να καλύψουν την βάση του.
Τα περιχύνουμε με το μείγμα του μπολ, το οποίο είναι αρκετά υδαρές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 35-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και ακουμπάμε το πυρέξ σε σχάρα, να κρυώσει καλά.
Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.
Είναι σκέτη απόλαυση, τόσο ζεστό, όσο και κρύο.
Αν μάλιστα το σερβίρουμε και με μια μπάλα παγωτό από δίπλα, μιλάμε για μεγάλες …. αμαρτίες!!
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας εύχομαι!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...