Saturday 26 March 2016

Μηλόπιτα με κραμπλ


Έχετε παρατηρήσει πόσο όμορφα μυρίζει το σπίτι όταν ψήνουμε μια μηλόπιτα??
Νομίζω ότι το άρωμα του φρέσκου βούτυρου σε συνδυασμό με το άρωμα των μήλων που είναι πασπαλισμένα με κανέλα, είναι κάτι το μοναδικό!!
Γεμίζει το σπίτι ζεστασιά, θαλπωρή, αρώματα που σου φέρνουν στον νου όμορφες στιγμές και που δεν τα ξεχνάς ποτέ!
Όσα χρόνια μαγειρεύω, έχω ψήσει τόσες πολλές μηλόπιτες που ούτε θυμάμαι πόσες!
Αν ανακαλύψω κάποια συνταγή μηλόπιτας που θα μου κάνει «κλικ», δεν υπάρχει περίπτωση να μην την φτιάξω.
Την σημερινή συνταγή ανακάλυψα στο περιοδικό Ζάχαρη και Αλεύρι, της έκανα κάποιες μικρές αλλαγές για να την φέρω στα μέτρα μου και ομολογώ ότι το αποτέλεσμα άρεσε σε όλους!
Βουτυράτη ζύμη που μοσχοβολάει, μυρωδάτη γέμιση με μήλα, και πάνω απ’ όλα ένα τραγανό κραμπλ.
ΟΚ ….. μπαίνει κι αυτή η συνταγή στην συλλογή μου με τις μηλόπιτες!
Πάμε να την φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
Για την ζύμη
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο (έβαλα Lurpac)
1 κουταλάκι μπέικιν
200 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
2 κουταλιές κονιάκ
2 βανίλιες άρωμα
Για την γέμιση
5 μεγάλα μήλα
200 γρ. ζάχαρη
1,5 κουταλάκι κανέλα σκόνη
χυμός από 1 λεμόνι
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή, δεν θέλουμε να κάψει, απλά να λιώσει).
Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, την ζάχαρη, το κονιάκ και τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το μπέικιν και σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας στα ενδιάμεσα ως όλο το αλεύρι να ενσωματωθεί στην ζύμη.
Αφαιρούμε από την ζύμη το 1/3 της ποσότητας και το βάζουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού.
Τα χτυπάμε λίγα λίγα στο μούλτι (γιατί δεν χωράνε όλα μαζί), ως να γίνουν πολτός.
Προσθέτουμε στον πολτό αυτό την κανέλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Συναρμολόγηση.
Βουτυρώνουμε το μεγάλο μας πυρέξ και στρώνουμε σε αυτό τα 2/3 της ζύμης που έχουμε φυλάξει εκτός κατάψυξης.
Από πάνω αδειάζουμε όλη την γέμιση των μήλων και ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Πάνω από την γέμιση θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το 1/3 της ζύμης που είχαμε στην κατάψυξη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά περίπου, ως να ροδίσουν η πάνω και κάτω επιφάνεια της πίτας (ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας).
Βγάζουμε την μηλόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά την απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...