Wednesday 29 June 2016

Μελιτζανόσουπα


Μα καλά, σούπα καλοκαιριάτικα θα μου πείτε??
Κι εγώ θα σας πω …. ναι, σούπα!! Αλλά όχι οποιαδήποτε σούπα!
Μια σούπα που κλείνει μέσα της όλα τα αρώματα του καλοκαιριού.
Μελιτζάνα, πιπερίτσα, φρέσκια ντοματούλα, βασιλικό (μπόλικο βασιλικό), κρεμμυδάκι, σκορδάκι, μια πολύ αρωματική σούπα που τρώγεται ευχάριστα ειδικά το καλοκαίρι!
Για την σούπα μου χρησιμοποίησα τα τελευταία φύλλα βασιλικού που είχα καταψύξει από πέρυσι, με τον τρόπο που σας έδειξα εδώ.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε το άρωμα και την φρεσκάδα που είχαν, σαν να ήταν φρεσκοκομμένα. Ήδη έχω καταψύξει κι άλλα, ώστε να έχω και τον χειμώνα φρέσκο βασιλικό στην διάθεσή μου.
Πάμε όμως σήμερα να ετοιμάσουμε μια νόστιμη, καλοκαιρινή μελιτζανόσουπα, που σας εγγυώμαι θα γίνει από τις αγαπημένες σας!

Θα χρειαστούμε:
3 τσακώνικες μελιτζάνες (περίπου 260-300 γρ.)
3 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 πράσινη πιπεριά
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
8-10 φύλλα βασιλικού
1 κύβο λαχανικών
500 ml νερό
100 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι-πιπέρι
Επιπλέον
5-6 φύλλα βασιλικού
Στην πράξη:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και τις ξεπικρίζουμε για μισή ωρίτσα σε νερό με αλάτι.
Οι αυθεντικές τσακώνικες μελιτζάνες, θα το ξαναπώ, θέλουν ελάχιστο έως καθόλου ξεπίκρισμα, είναι πολύ γλυκές.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια μεγαλούτσικα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τις πιπεριές σε μικρότερα κομμάτια.
Δεν έχει σημασία το σχήμα τους, αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα θα τα πολτοποιήσουμε όλα στο μπλέντερ έτσι κι αλλιώς.
Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τις πιπεριές, για 2-3 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο.
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε κι αυτές στην κατσαρόλα.
Τα σοτάρουμε όλα μαζί, ανακατεύοντας συχνά, για 4-5 λεπτά.
Φροντίζουμε να χαμηλώσουμε λίγο την φωτιά όσο τα σοτάρουμε.
Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, τον κύβο λαχανικών, το νερό, τα 8-10 φύλλα βασιλικού, πιπεράκι και αλάτι με προσοχή, γιατί και ο κύβος περιέχει αλάτι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα.
Αφήνουμε την σούπα λίγο να κρυώσει και κατόπιν ρίχνουμε στο μπλέντερ τα επιπλέον 5-6 φύλλα βασιλικού και όλα τα υλικά της σούπας (στερεά και υγρά) και τα πολτοποιούμε.
Αδειάζουμε ξανά την σούπα στην κατσαρόλα μας, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε όλα να πάρουν 2-3 βράσεις.
Έτοιμη η σούπα μας να την απολαύσουμε!
Είναι πολύ νόστιμη τόσο ζεστή, όσο και χλιαρή ή ακόμα και κρύα!
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...