Wednesday 21 January 2009

Λιγγουίνι με γαρίδες

Όταν ρωτήσει κάποιος τα παιδιά μου ή τους φίλους τους, ποιο είναι το πιο αγαπημένο τους φαγητό θα τους πουν με μια φωνή
- Λιγγουίνι με γαρίδες !!!!!!!!!!!
Κάθε φορά που το φέρνουν στο μυαλό τους με βάζουν και τους το φτιάχνω, γι αυτό λοιπόν εσείς..... σσσσουτ, μην τους πείτε ότι το ποστάρισα γιατί κάηκα.
Υλικά
1 πακέτο λιγγουίνι ή σπαγγέτι
500 γρ γαρίδες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
λίγο κονιάκ ή και περισσότερο (κατά βούληση)
3 –4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
4-5 κλωστίτσες κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
(προαιρετικά μπορείτε να βάλετε μια ψιλοκομμένη
πρασινη πιπεριά και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι)

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο και εαν θέλουμε την πράσινη πιπεριά με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στην συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τις γαρίδες. Τα γυρνάμε όλα μαζί για λίγο με την κουτάλα και μετά ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, το κονιάκ, το αλάτι, το πιπέρι και τον κρόκο.
Το παρακολουθούμε βέβαια στην πορεία μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε κι άλλο νερό.
Παράλληλα έχουμε βάλει να βράσουμε και τα λιγγουίνι ή το σπαγγέτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Μόλις δέσει η σάλτσα, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε στο αλάτι και έτοιμες οι γαρίδες μας.
Σερβίρουμε σε μεγάλο ρηχό πιάτο μια μερίδα λιγγουίνι, τοποθετούμε από πάνω λίγες - έως αρκετές – γαρίδες, ρίχνουμε σαλτσούλα τριγύρω, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και voila.
Επίσης εάν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με τριμμένο κίτρινο τυρί.
TIP:
Εάν οι γαρίδες είναι φρέσκιες και μεγάλες καθαρίζουμε την φλούδα τους εκτός από το κεφάλι και την ουρά. Καθαρίζουμε και την άμμο που έχουν στην πλάτη τους.
Εάν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες τις βάζουμε να πάρουν μια βράση με λίγο νερό και λίγο ξύδι, τις σουρώνουμε τις ξεπλένουμε λίγο και μετά τις μαγειρεύουμε όπως τις φρέσκιες.
Καλή επιτυχία!

34 comments:

BIKY said...

ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ
ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΥΧΝΑ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ !

Anonymous said...

Από τα αγαπημένα πιάτα του καλού μου. Με βάζει κι εμένα συχνά πυκνά να το φτιάχνω.
To αλλάζω μόνο λιγάκι σε 2 σημεία. Το σβήνω με λίγο ούζο αντί κονιάκ και πασπαλίζω και με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μαράκι με ξεσήκωσες τώρα να του το φτιάξω.
Γειά στα χέρια σου καλή μου!!!!!
sgr

Anonymous said...

Kαι δικό μας αγαπημένο πιάτο.
Πολύ καλή συνταγή Μαρία.

eleni said...

Αν πω ότι δε μ΄αρέσουν οι γαρίδες και τα συναφή,τι θα πείτε;Θα κοροϊδεύετε,όπως κάνουν οι δικοί μου.
Μπορεί να μη τα τρώω ή να δοκιμάζω λίγο ,αλλά όταν τα κορίτσια είναι σπίτι,το φτιάχνω είτε με μακαρόνια είτε με ρύζι,αδειάζουν το πιάτο σε χρόνο μηδέν.Το tip για τις κατεψυγμένες πολύ καλό-έχουν μια μυρωδιά,την εξαφανίζει;
Καλημέρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Τώρα θα δεις!!!
Θα πάω να τo πω στα παιδιά σου και όλοι μαζί θα φωνάζουμε:
Θέλουμε λιγγουίνι με γαρίδες, θέλουμε λιγγουίνι με γαρίδεεεεες!!
Ε, τι θα κάνεις?? Δεν θα μας φτιάξεις??
Από τα πιο νόστιμα φαγάκια είναι:))

ΕΛΕΝΑ said...

Mαράκι πρόσθεσα την συνταγή σου και στην κατηγορία των νηστίσιμων, μιας και είναι ένα πιάτο που μπορούμε να ευχαριστηθούμε ακόμα και όταν νηστεύουμε:)

Μαριλένα said...

κι εγώ το κάνω!

(τελευταία εχουμε μία ταύτιση αποψεων; μια τα σουτζουκακια, μια οι γαριδουλες :))

φιλιά πολλά :))

Maria B. said...

Μαμά βίκυ, μια απ'τα ίδια και εσύ?
το φτιάχνεις αρκετά συχνά. Ευτυχώς που είναι και εύκολο.

Anonymous said...

Μαρία σούπερ,ειδικά σε λίγο που θα αρχίσει η νηστεία!Πάντως καλό είναι την γαρίδα να την καθαρίζεις και στην πλάτη,γιατί εκεί πάνω είναι μαζεμένη όλη η ακαθαρσία της,το εντεράκι της δηλ.Στο λέω γιατί δούλευα σε ουζερί και έχω καθαρίσει φρέσκια γαρίδα,ουουου..να είσαι καλά πάντως..Όλγα

Maria B. said...

Sgr, μπράβο Λιζάκι που θα το φτιάξεις του Χαρούλη, θα το ευχαριστηθεί, ώστε ούζο βάζεις εσύ στον καλό σου ? δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με ούζο. Με κονιάκ το είχα δοκιμάσει στον ''Μύθο'' στο Καβούρι και είχα ξετρελλαθεί, από τότε βάζω πάντα λίγο κονιάκ-το ιδιο και στην αστακομακαρονάδα.

Maria B. said...

Χριστινάκι, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Fun και εσείς ετσι??

Maria B. said...

Ελενάκι, δεν πειράζει που δεν τα τρώς, οταν θα τα φτιάχνεις θα με φωνάζεις να παίρνω την μερίδα σου, χιχιχι!

Με το προ-βράσιμο με ξύδι για 5΄
δεν θα σου μυρίζουν καθόλου.

Maria B. said...

Mαριλένα παιδί μου, τι θα γίνει με σένα ?? όλο τα ιδια θα λέμε??
φιλάκια πολλά-πολλά!!

Maria B. said...

Oλγακι δεν μας τα είπες αυτά, ήσουνα σε ουζερί?? αρα θα ξερεις αρκετά κολπάκια όπως και νοστιμιές.
Δεν θα μας πεις και εμας τίποτα??
Περιμένουμε.... θέλουμε συνταγές!!!

Maria B. said...

Eλενάκι μου γλυκό σε άφησα στο τέλος για να δω εαν θα συνεχίσεις να φωνάζεις. Μου θύμισες όταν είμασταν στο σχολείο και είχε καλό καιρό, βγαίναμε στο προαύλιο και φωνάζαμε:
- ε κ δ ρ ο μ ή - ε κ δ ρ ο μ ή -
για να μας πάνε στο κοντινό παρκάκι για να γλυτώσουμε το μάθημα.

εσεις τα κάνατε αυτά βρε παιδιά ή μόνο στο δικό μου σχολείο γινότανε??

ΕΛΕΝΑ said...

Tα κάναμε, τα κάναμε!!!
Εγώ ήμουν πρώτη και καλύτερη σ' αυτά, αφού όπως βλέπεις εξακολουθώ και τα κάνω και τώρα που ... γέρασα:PPP

kiki said...

Ιιιιιιιιιιιιιιιιι τι με κάμνεις τώρα;;;; Παίρνω φόρα και πεφτω στις γαρίδες!!!

ILive2LoveMe said...

Καλά δεν το συζητάω ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά!Κι επειδή έχω την τύχη να μπορώ να προμηθεύομαι ψαρικά και θαλασσινά γενικώς , βρίσκονται πάντα στον καταψύκτη μου. Να δοκιμάσετε χταπόδι με πατάτες στο φούρνο. Χωρίς να το βράσετε πριν. Είναι τέλειο.
Φιλιά, καλό απόγευμα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

NOΣΤΙΜΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΛΙΓΓΟΥΙΝΙ.ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.ΘΑ ΤΙΣ ΔΩΣΩ ΟΛΕΣ ΓΙΑ ΦΤΙΑΞΙΜΟ.

Anonymous said...

Αχ, λιγκουίνια(ποσο βλαχάρα ειμαι) αχ, ζυμαρικά, αχ φτιαγμένα απο τα χεράκια σου!
Αμ τι rich θα ήσουν αν δεν έβαζες την γαρίδα στο μακαρονικό!
Δεν θα σε μαρτυρήσω για την ώρα, αρκεί την επόμενη φορά να με σκεφτείς και μένα!
Μαράκι δειχνουν τέεεελεια!

marian said...

Λοιπόν Μαρία, τι να σου πω!!
Τέτοια ζυμαρικά δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ!
Χθες λοιπόν πήγε ο άντρας μου στο σούπερ και μου έφερε ένα πακέτο απο αυτά.Του λέω τι τα πήρες αφού δεν τα μαγειρεύουμε;
Έ, μ΄αρεσαν και τα πήρα,μου είπε,όλο και κάτι θα βρεις να τα κάνεις... Κατάλαβες ούτε συνεννοημένοι να ήσασταν.
Μπράβο Μαρία μου τέλεια, νομίζω έχω και γαριδούλες στην κατάψυξη!!!
Ή αύριο ή για το Σάββατο που θα είμαι σπίτι να το ευχαριστηθώ και εγώ...
Πολλά φιλάκια, καλό βραδάκι!!!

marian said...

Όσο για τις εκδρομές και φυσικά και μεις φωνάζαμε έτσι...
Έχθές πήγαμε με το σχολείο, εκδρομή τέτοια που πηγαίναμε παλιά,
ύστερα από πολύ καιρό(μιλάμε για χρόνια,τέτοιου είδους εκδρομή, γιατί μας τις έχουν κόψει)
και τα παιδάκια μας ήταν σαν "χαζά" τα καημένα.
Τους φάνηκε πολύ παράξενο... Πώς τα΄χουμε κάνει έτσι τα παιδάκια μας....
Και φυσικά για φωνές (εκδρομή,εκδρομή) ούτε κουβέντα...

Συγγνώμη για το δεύτερο σχόλιο αλλά είδα το δικό σου παραπάνω και δεν κρατήθηκα....
πολλά φιλιά!!!

Anonymous said...

Καλέ που πήγε το σχόλιο μου;

ΕΛΕΝΑ said...

Αγαπητή Μαργαρίτα ή όπως αλλιώς λέγεσαι, τα σχόλια σου θα σβήνονται ή θα αναγκαστώ να βάλω μετριασμό σχολίων, μέχρι να έχεις την τιμωρία που σου αξίζει.
Τα στοιχεία σου αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί στον e-layer και από εδώ και πέρα θα λογοδοτήσεις στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Δεν σβήνω ποτέ ανώνυμα ή μη σχόλια, παρά μόνο αν είναι προσβλητικά. Δεν με ενοχλεί η ανωνυμία, σε αντίθεση με πολλούς άλλους φίλους bloggers.
Mε ενοχλεί όμως απίστευτα η προστυχιά και η κακοβουλία και γι αυτά θα λογοδοτήσεις.

Anonymous said...

Maraki mou!!!eeee!!!meta thn sxokh ekdromh as faw ligo apo to fagaki sou pou latreuw kai to ftiaxnw kapws etsi!!!xa!xa!!!posa xronia me phges! sto parelthon!10 eties me thn leksh!!!ekdromh!!!ekdromh!!!ekdromh!!!den stamatousame mexri na mas elegan...tis tsantes sas sthn taksh!!!kai pame!!!
omorfa xronia!!!!alla makrina!!!

Unknown said...

Μμμμμ....ευχαριστώ ..πω πω μάσες τρικούβερτες...
αντε καλή μας ορεξη
νάσαι καλά

Maria B. said...

Κικίτσα, πολύ μου άρεσε αυτό! θα κάνεις μπλουμ στις γαρίδες?? κατάλαβα λοιπόν είσαι και εσύ γαριδόπληκτη...

Maria B. said...

ILive2loveMe, δεν τα πετάνε αυτά ετσι και μετά την κάνουν με ελαφριά πηδημάτακια... τιιιι είπες για συνταγή με χταπόδι και πατάτες???? δεν θα μας την δώσεις δηλαδή? θα μας αφήσεις με την γλύκα?? περιμένουμε....

Maria B. said...

Skroutzako μου, τι τυχερός που είσαι.. τυπώνεις συνταγές-δίνεις εντολές και ... έτοιμο το φαγάκι.
Δεν μου είπες όμως, η μαμά ή η γιαγιούλα στα φτιάχνει??

Maria B. said...

Δεν μου λές κυρία Βλαχάρα - βλέπε Αγγελική- σταθηκες μόνο στην γαρίδα?? το σχολιο μου για τον ΄΄Μύθο'' δεν το είδες?? για να καταλάβεις ότι εγω πηγαίνω μόνο σε famous and rich restaurants - εκεί πήγαινε ο Ανδρεας Παπανδρέου την Λιάνη όταν ήταν φρεσκοπαντρεμένοι- αλλά που να το θυμάσαι!!!είσαι και μικρό παιδάκι!!!!!!!
Ξανθέ μου άγγελε σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Maria B. said...

Μάριαν, καλέ έχω βάλει κάμερα στο σπίτι σας και είδα τα λιγγουίνι και γιαύτο έβαλα συνταγή!! χιχιχι!!
φτιάχτα και δεν θα το μετανοιώσεις, θα σου αρέσουν περισσότερο γιατί λόγω του σχήματος δεν κρατάνε νερό και είναι υπέροχα!!!

Οσο για τα παιδάκια μας έχεις δίκιο - πως τα κάναμε ετσι - είμαστε εμεις υπεύθυνοι για την μαλθακότητά τους.

Maria B. said...

Kλειούλα μου γλυκειά !!! παρε απο το φαγάκι μας γιατί είσαι κουρασμένο απο την εκδρομή και τις φωνές !!!! αχ όπως λες περιμέναμε την φράση ... αφήστε τις τσαντες σας....... Αχ Αχ Αχ ναταν τα νιάτα δύο φορές που λέει και το λαικόν άσμα !!!!

Maria B. said...

homemade, κοπιασε στην παρέα μας να πάρεις φαγάκι, εμεις εδω πάντα καλομαγειρεύουμε, θα φεύγεις πάντα χορτασμένος!!! σ'ευχαριστούμε για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.

Peter M said...

Can you blame them? One should never say 'NO" to garides or pasta...I certainly don't!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...