Friday, 20 March 2009

Μπακαλιάρος πιταράκια - σκορδαλιά με καρύδια -παντζαροσαλάτα

25η Μαρτίου την άλλη βδομάδα φίλοι μου και η παράδοση θέλει στο τραπέζι μας μπακαλιάρο-σκορδαλιά.
Κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας δίνω σήμερα όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις συνταγές για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.
Είναι και οι τρεις δοκιμασμένες, πολύ νόστιμες και πιστεύω αν τις φτιάξετε θα τις ευχαριστηθείτε πολύ.

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδιαΥλικά:
250 γρ. ψίχα ψωμιού
4-5 σκελίδες σκόρδο
40 ml ξύδι
140 ml ελαιόλαδο
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
50 γρ. καρύδια
Εκτέλεση:
Μουσκεύω το ψωμί και το στύβω καλά
Βάζω στο μπλέντερ το μισό ψωμί, λίγο ξύδι και το σκόρδο. Τα αλέθω καλά, να γίνουν πολτός. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια. Τα αφήνω στο μπλέντερ να χτυπηθούν καλά, να γίνουν "αλοιφή". Προς το τέλος προσθέτω και τα καρύδια, να αλεστούν, αλλά να μην γίνουν "σκόνη", για να τα καταλαβαίνουμε στην γεύση.

Παντζαροσαλάτα(ποσότητες υλικών κατά βούληση)
Υλικά:
Παντζάρια (μόνο το κόκκινο μέρος), βρασμένα και κομμένα σε κυβάκια
σκόρδο λιωμένο στην πρέσα σκόρδου
γιαούρτι στραγγιστό
ροκφόρ ή blue cheese χοντροτριμμένο
καρύδια χοντροτριμμένα
1 ξυνόμηλο σε κυβάκια
ελαιόλαδο
ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε βαθύ μπολ τα παντζάρια με το σκόρδο και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Μπακαλιάρος πιταράκιαΧρόνια τώρα συνηθίζω να κάνω τον μπακαλιάρο αρωματικά πιταράκια. Τρώγονται πιο ευχάριστα από τον απλό τηγανητό μπακαλιάρο και μας αρέσουν πολύ.
Υλικά:
1 κ. μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος
200 γρ. περίπου αλεύρι
2 αυγά
μυρωδικά - ποσότητες κατά βούληση (μαϊντανός-άνηθος δυόσμος)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
Εκτέλεση:
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μέσα σε λεκάνη με νερό, αλλάζοντας πολλές φορές το νερό.
Αν θέλουμε να γλιτώσουμε την ...ταλαιπωρία (όπως εγώ), στα Σ/Μ υπάρχει έτοιμος ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος.
Όταν πλέον έχει ξαρμυρίσει καλά, "ξαίνουμε" τον μπακαλιάρο με τα χέρια μας, σε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι και τόσο νερό, ώστε να πετύχουμε έναν χυλό, ούτε πολύ πηχτό ούτε πολύ αραιό.
Χτυπάμε τα 2 αυγά και τα προσθέτουμε στον χυλό. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Τέλος ρίχνουμε στον χυλό και τον μπακαλιάρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τηγανίζουμε τα πιταράκια, ρίχνοντας κουταλιές-κουταλιές από το μείγμα σε τηγάνι με ζεστό λάδι.
Καλή επιτυχία.

48 comments:

Xara said...

Απαπαπα!!!!Καλέ τι γίνεται εδώ?Να πάρω τουλάχιστον την πατζαροσαλάτα?Για να μείνει και για τους υπόλοιπους τιποτα δλδ!χιχχιχ Μπράβο και πάλι μπράβο!!!

Maria B. said...

Εγω θα πάρω τον μπακαλιάρο. Μου αρέσει πάρα πολύ και ετσι όπως τον έχεις κάνει Ελενάκι πιττάκια θα είναι υπέροχος, καλά που την έβαλες έτσι νωρίς την συνταγή για να προετοιμαστούμε. Θα πάρω διπλή μερίδα γιατί δεν θα πάρω σκορδαλιά !!!

Υπάρχει άραγε σπιτικό με Ελληνες, που να μην κάνει αυτό το φαγητό ?

Anonymous said...

Αυτό θα πεί οργάνωση.Καλημέρα κορίτσια!Πεντανόστιμος ο μπακαλιάρος,παίρνω την μερίδα μου με σκορδαλιά και φεύγω..Καλό Σ/Κ..Όλγα

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ said...

Eλενακι μου γλυκο , τη σκορδαλια και την πατζαροσαλατα , τις κανω ακριβως ιδιες , μιας κι εχω μαμα Τριπολιτσιωτισσα, τα καρυδια ειχαν παντα την τιμιτικη τους στο σπιτι μας και στην κατσαρολα μας, επισης τον μπακαλιαρο τον κανω κι εγω κροκετες μονο που δεν βαζω μυρωδικα , θα το δοκιμασω φετος ομως . Φιλια καλο Σαββατοκυριακο

mamastinkomotini said...

Καλημέρα ΕΛΕΝΑ
Αυτές οι σημερινές σου συνταγές (πλην της παντζαροσαλάτας, αλλά ευκαιρία να τη δοκιμάσουμε) αποτελούν το παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, χρόνια τώρα.
Είναι υπέροχες και τα παιδιά μου τρελαίνονται, όπως τρελαινόμουν κι εγώ σαν παιδί.
Μερικά πράγματα παραμένουν σταθερές και νοστιμότατες αξίες!
φιλιά

Κατερίνα Κ. said...

Κορίτσια σας συγχαίρω για την οργάνωση!!!
Δεν μας αφήνετε ποτέ τελευταία στιγμή να μας χαρίσετε τις υπέροχες συνταγές σας, πάντα μας τις δίνετε έγκαιρα.
Μπράβο σας και πάλι μπράβο σας!
Ελενά μου υπέροχες φαίνονται και οι τρεις, θα δοκιμάσω φέτος τα αρωματικά πιταράκια σου.
Εφτιαξα και το ριζότο με γαρίδες και σπανάκι τις προάλλες, κοντέψαμε να φάμε και τα πιάτα, τόσο νόστιμο ήταν!!!!!!

Rena said...

Kαλημέρα :) Παιρνω ένα πιταράκι και λίγο παντζαροσαλάτα και αφήνω τη σκορδαλιά σε σας. Ααα σας στέλνω κι ένα πακετάκι μέντες χαχαχα. Ελενάκι μου αρέσει πολύ η σκορδαλιά αλλά το στομαχάκι δεν την αντέχει. Εγώ τη φτιάχνω με πατάτα. Φιλάκια πολλά και καλο ΣΚ.

ΜΑΜΑ ΒΙΚΥ said...

Τέλεια η σημέρινη συνταγή
Θα βγάλω όμως εξώ την σκορδαλιά γιατί όταν τρώω με πεθαίνει το στομάχι μου μετά
(η μαμά μου την φτιάχνει με ψωμί δεν έχω δοκιμάσει με καρύδια. Είναι ωραία?)
Καλημέρα

eleni said...

Έλενα τρία σε ένα,πολύ ωραία!
Έτοιμη είμαι κι εγώ,πήρα μπακαλιάρο,μόνο που εδώ έχουμε με αλάτι και θέλει όλη τη διαδικασία.Έλεγα να τον τηγανίσω-τώρα θα κάνω και λίγα πιτάκια,δεν έχω δοκιμάσει.
Η παντζαροσαλάτα τέλεια!Μπορώ να τη φάω έτσι με το κουτάλι-αφαιρούμε καρύδια και ροκφόρ-να μου πεις τη γεύση θα έχει,αχ δε μ΄αρέσουν αυτές οι γεύσεις.Στη σκορδαλιά δεν είμαστε φανατικοί.
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Χαρουλίτα μου καλημέρα:))
Η φούξια παντζαροσαλάτα είναι πραγματικά πάαααρα πολύ νόστιμη, και βέβαια να σερβιριστείς!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Mαράκι μου είπαμε, είμαστε και παραδοσιακές και οργανωτικές!!
Φροντίζουμε εγκαίρως για το μενού των φίλων μας!!
Ο μπακαλιάρος σαν πιταράκια θα σε ενθουσιάσει, συνταγή πεθερούλας που χρόνια τώρα δεν την αλλάζω με τίποτα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Ολγίτσα:))
Είδες, είδες οργάνωση??
Πως το λεγαν ένα παλιό σλόγκαν??
Φροντίζουμε πριν από εσάς για εσάς .... κάτι τέτοιο τέλος πάντων!!
Φιλάκια:))

ΕΛΕΝΑ said...

Ασπα μου τα μυρωδικά κάνουν όλη την διαφορά στα πιταράκια.
Βάλε μπόλικα, μην τα τσιγκουνευτείς!! Και χρωματικά, αλλά και γευστικά είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα!!
Η πεθερά μου έκανε πάντα 2 δόσεις, μία με μυρωδικά και μία χωρίς.
Πάντα περίσσευαν τα "χωρίς".
Γι αυτό κι εγώ τα κάνω όλα με μυρωδικά, αφού αυτά προτιμούν οι περισσότεροι!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μανούλα στην Κομοτινή, όσο μπορούμε προσπαθούμε να κρατάμε τις παραδόσεις, μπας και καταφέρουμε να περάσουμε τίποτα και στα παιδιά μας!
Από εμάς εξαρτάται νομίζω!
Φιλάκια πολλά, θα σου έρθω σε λίγο στο blog σου, γιατί κάτι πήρε το μάτι μου και συγκινήθηκα πολύ:)

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι μου εγώ χαίρομαι που ευχαριστηθήκατε το ριζότο!!
Δοκίμασέ τα τα πιταράκια, δεν θα θέλεις μετά να κάνεις τον μπακαλιάρο με κανέναν άλλον τρόπο, εγώ το ξαναλέω, δεν τα αλλάζω με τίποτα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι μου και με πατάτα γίνεται πολύ καλή η σκορδαλιά, άλλη γεύση αυτή, πολύ νόστιμη επίσης!!
Ναι, φέρε οπωσδήποε τις μέντες, θα μας χρειαστούν σίγουρα την Τετάρτη χα χα χαα!!
Φιλιά πολλά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Βικάκι μου είναι πολύ ωραία με καρύδια. Σκουραίνει το χρώμα της βέβαια, δεν είναι η "άσπρη" σκορδαλιά που γίνεται με πατάτα, αλλά εμάς που μας αρέσουν τα ξηροκάρπια την ... ταράζουμε!!!
Προσπαθούμε να την ... ταράξουμε μόνο κάτι τέτοιες μέρες όπως η 25η Μαρτίου, γιατί αλλιώς με μέντες όπως λέει το Ρενάκι θα πρέπει να κυκλοφορούμε συνεχώς.

άλλη Αγγελική said...

Με πέεεθανες, άτιμο, πρωινιάτικα!

ΕΛΕΝΑ said...

Elenaki μου κάνε και λίγα πιταράκια να τα δοκιμάσετε, εκτός από τον παραδοσιακό τηγανιτό.
Μια χαρά γεύση θα έχει η παντζαροσαλάτα και χωρίς καρύδια-ροκφόρ, αν δεν σου αρέσουν αυτές οι γεύσεις.
Για μας που μας αρέσουν πολύ, νομίζω την "απογειώνουν" την σαλάτα, αλλά αν δεν τα προτιμάς, αφαίρεσέ τα.
Πολλά φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Aγγελικήηηηηηηηηηηηηη!!!!!!!!!
Που είσαι κοπέλα μου εσύ, δεν θα σε πετύχω πουθενά????????
Ματς μουτς:)))

matriga said...

Καταπληκτική ιδέα να μας δώσετε αυτές τις συνταγές, Έλενα! Φιλάκια πολλά!!

Z. said...

Πολύ νόστιμο μενού!
Έτσι σαν κροκέτες κάνω και εγώ το μπακαλιάρο, αλλά τον περνάω, με νεράκι, για λίγο, σε ρηχό τηγάνι, ίσα ίσα να μαδιέται πιο εύκολα.
Το ζήλεψα αυτό το φαγάκι σου, Έλενα.

ΕΛΕΝΑ said...

Mα είδες τι καταπληκτικές πλέον είμαστε εμείς Μαράκι μου?? χα χα χααα!!
Φιλάκια κι από εμάς:)

marian said...

Ποποποποπο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μόλις γύρισα από την δουλειά!!!!!!!!!!!!
Έλεος δηλαδή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Είμαι ψόφια,πεινάω σαν λύκος και σεις μου χώνεται στην μούρη όλα αυτά!!!!
Δηλαδή φιλενάδες είστε εσείς;;;;;;;;;
Αντε πια!!!!

φιλιά!!:0
Ας το καλό πια!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Ζαμπία μου!!
Μην το ζηλεύεις, ελάτε να ... συμφάγωμεν την Τετάρτη:)
Ωραίο το κόλπο με το νεράκι, αν κι εγώ τον αγοράζω ξαλμυρισμένο και τον ... τσουρομαδάω μια χαρά και έτσι!!
Φιλιά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Mariaaaannnn χα χα χααααα!!!
Είμαστε απαράδεκτες, το ομολογούμε!!
Αλλά .... οργανωτικές απαράδεκτες, δεν μπορείς να πεις???
Καλό απόγευμα!!!!

kiki said...

Πιάσε βρε Έλενα την παντζαροσαλάτα και δεν τη φτανω έτσι τόσα καλούδια που έφτιαξες! Ωωωωω Μερσί!

Amali said...

Μμμμμμμμμμμμμμμμμ η πατζαροσαλάτα η αγαπημένη μου.....δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τη σκορδαλιά γιατί το στομάχι διαμαρτύρεται με το σκορδάκι, αλλά και το πιταρούδια είναι άλλο πράμα, Θα δοκιμαστούν αν όχι την Τετάρτη (μπορεί να βγούμε σε κανα ουζερί) σίγουρα μία από αυτές τις μέρες!!!!!!!!
Φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Ελα Κικίτσα να σε σερβίρω ότι θέλεις:))
Φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Aααααχχχ Αμαλίτσα τυχερή!!
Θα πας σ' αυτά τα ωραία ουζερί που έχετε στα μέρη σας??
Πιες και ένα ουζάκι για μας, έτσι??
Την Δευτέρα όμως να είσαι εδώ, γιατί θα έχουμε ωραίο κέρασμα;-)

γαστεροπλήξ said...

την πήρα την μεριδούλα μου, την παντζαροσαλάτα την προτιμώ χωρίς ροκφόρ, αλλά δοκίμασα και από δαύτη. όσες νηστεύετε μην ξεγελαστείτε και βάλετε αυγό, μη σας πάρουμε και στο λαιμό μας. μόνο το ψάρι τρώγεται εκείνη την μέρα, δυστυχώς ουτε παντζαροσαλάτα μπορείτε να φάτε πριν το πάσχα, μετά το πάσχα όμως.....
όσο για την σκορδαλια με χωριάτικο ψωμάκι καμωμένη ή με ολικής αλέσεως και καρυδάκια τρελαίνομαι...άσε το στομάχι να διαμαρτύρεται

Anonymous said...

Καλά κόλαση όλα Έλενα!!!!!
sgr

Amali said...

Ελήφθη όβερ!!!!!!!!!
Το χάνω Ελενά μου εγώ το κέρασμα της Δευτέρας!!!!!!!!!!!!!! NO WAY!!
φιλιά καλό Σ'Κ γιατί το Π ήδη το φάγαμε

Olga said...

Καλημέρα! Πίνω γρήγορα τον καφέ μου
διαβάζω κάποια απο τα αγαπημένα μου, και φευγω για γραφείο! Αυτά τα πιταράκια πολύ μου άρεσαν! Εμείς
είμαστε της παραδοσιακής σχολής μπακαλιάρου! Τηγανητού και μπουρδέτου[ του παραδοσιακού Κερκυραικού μπακαλιάρου]! Όμως φέτος θα κάνω και τα δικά σου!..Καλό ΣΚ...

homemade said...

πολύ νόστιμα όλα....
θα την κάνω ταράτσα....πάλι
ευχαριστώ

ΕΛΕΝΑ said...

Γαστεροπληξ όσοι νηστεύουν δεν μπορούν να φάνε παντζαροσαλάτα λόγω γιαουρτιού εννοείς??
Είμαι τόσο άσχετη από νηστείες που νόμιζα ότι την ημέρα αυτή διακόπτεται η νηστεία και μπορείς να φας ελεύθερα.
Μπορούν όμως να απολαύσουν μια παντζαροσαλάτα με λαδόξυδο και τριμμένο σκορδάκι και ξυνόμηλο και ίσως λίγα καρύδια φαντάζομαι!!

ΕΛΕΝΑ said...

Λιζάκι, ας .... κολαστούμε και μια μέρα!!!
Φιλάκια, καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο να έχεις:)))

ΕΛΕΝΑ said...

Aμαλίτσα καλό ΣΚ, καλά να περάσεις!

ΕΛΕΝΑ said...

Ολγάκι μπακαλιάρος μπουρδέτο???
Με κόκκινη σάλτσα εννοείς??
Πες μας λεπτομέρειες, ωραίο ακούγεται!!
Φιλιά, καλό ΣΚ!!

ΕΛΕΝΑ said...

Παναγιώτη μου καλά είσαι??
Επέστρεψες από Κρήτη??
Αντε, γιατί μας έλειψες!!!

cook said...

μου τρεχουν τα σαλια καλε!!!...

Olga said...

'Ελενα, το μπουρδέτο είναι αυτό το καυτερό , με σάλτσα, παραδοσιακό Κερκυραικο. Σου το λέω τώρα είναι πολύ εύκολο. Τσιγαρίζεις λίγο ένα κρεμμύδι σε αρκετο λάδι, και μετα βάζεις κομμένες πατάτες. Ακολούθως, την ντομάτα σε πελτέ, λίγη ζαχαρίτσα, μαυροπίπερο, και με μεγάλη προσοχή κόκκινο καυτερό πιπέρι και νερό, όσο να μισοσκεπαστούν οι πατάτες. Όταν μαλακώσουν, ρίχνεις απο πάνω τα κομμάτια του ξαλμυρισμενου μπακαλιάρου,και τα αφήνεις έως δείς οτι μαλάκωσε.Πρέπει να μείνει στο τέλος με λίγο ζουμί[σούγο], που λέν οι Κερκυραίοι!Αυτό είναι, αξίζει να το δοκιμάσεις...

prasino liker said...

Ελενα καλη σου μερα.Παντα δημιουργικη με λαχταριστες συνταγες.Ναι και στο δικο μας σπιτι η μητερα το εχει καθιερωσει την 25 Μαρτιου μπακαλιαρο στο τσικαλι με πρασο και πατατουλες και τηγανητο.Αντε καλη μας ορεξη.

ΕΛΕΝΑ said...

Cookitsa μου κόπιασεεεεε:)))
Καλή βδομάδα σου εύχομαι!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Εχω φάει μπουρδέτο στην Κέρκυρα και είχα ξετρελαθεί.
Πολύ καλή συνταγή, σε ευχαριστώ Ολγα μου για τις διευκρινίσεις.
Δεν το έχω δοκιμάσει με μπακαλιάρο, πρέπει να γίνεται τέλειο!!!
Φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Λικεράκι μου είμαστε παραδοσιακοί, τι να κάνουμε???
Ελπίζω όλα να είναι καλά, και να περνάς τέλεια στα όμορφα Χανιά, που τα χω πεθυμήσει!!
Καλή βδομάδα να έχεις:)

Αγγελικη Ν said...

Έλενα, κάθομαι και χαζεύω τα πιταράκια σου πόσο ομοιόμορφα, καλοφτιαγμένα και καλοψημένα είναι!
Καλά, είσαι φοβερή!

Μπορώ να σερβιριστώ εκείνο το κάτω κάτω που είναι ακόμα ζεστό?

Peter M said...

Three recipes in one? BONUS! Thanks for an alternative dish for 25 Martioy...gotta have the bakaliaro!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...