Thursday 3 September 2009

Σαρδέλες ξυδο-ριγανάτες

Είναι μια πρόταση για όσους αγαπούν τις πικάντικες θαλασσινές νοστιμιές. Μπορείτε να τις απολαύσετε σαν μεζεδάκι αλλά και σαν κανονικό γεύμα μαζί με μια χωριάτικη σαλάτα. Τις ποσότητες θα τις υπολογίσετε σύμφωνα με το μέγεθος του τηγανιού
που θα χρησιμοποιήσετε
Χρειαζόμαστε:
Σαρδέλες
Ξύδι
Ελαιόλαδο
Σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ένα τηγάνι που δεν κολλάει
Φτιάχνουμε τις σαρδελίτσες:
Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια, τα πλένουμε και τ’ αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν. Ζεσταίνουμε καλά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ελαιόλαδο και ρίχνουμε μερικές σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο. Μόλις το φέρουμε δυο – τρείς βόλτες στο τηγάνι βάζουμε και τις σαρδέλες την μια δίπλα στην άλλη, σε μια σειράκαι ρίχνουμε αρκετό ξύδι, λίγο αλάτι, αρκετούτσικο πιπέρι , ρίγανη, σκεπάζουμε το τηγάνι μ’ ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για κανένα δεκάλεπτο.
Κουνάμε αρκετές φορές το τηγάνι πέρα – δώθε για να μην μας κολλήσουν τα ψάρια. Με δύο κουτάλια τα γυρίζουμε μια φορά, προσεκτικά για να μην μας λιώσουν. Δοκιμάζουμε όταν κοντεύουν να γίνουν και αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο ξύδι – αλάτι – πιπέρι ή ρίγανη, μέχρι να γίνουν όσο πικάντικα θέλουμε.
Σερβίρουμε σ’ ένα πιάτο ρίχνοντας από πάνω αρκετό από το λαδάκι του τηγανιού και αρχίζουμε ...... τις βουτιές με φρέσκο ψωμάκι !!!!!!!!!!!

Και κάτι ακόμα!!
Από την αγαπημένη μας φίλη Lila πήραμε πριν λίγες μέρες ένα ακόμη βραβείο, το βραβείο Smart blogger!!Την ευχαριστούμε πάρα πολύ και της ευχόμαστε από καρδιάς τα καλύτερα!!
Δεν ξέρουμε σε πόσους bloggers πρέπει να το δώσουμε, αλλά και δεν μας νοιάζει.
Πλέον δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανέναν σας, μας είστε όλοι το ίδιο αγαπημένοι, το ίδιο πολύτιμοι!
Eίστε τόσοι πολλοί, που θα σας κουράσουμε αν γράψουμε τα ονόματα όλων σας.
Είστε το καθημερινό παρεάκι μας, είστε πια "δικοί" μας άνθρωποι.
Θα χαρούμε πολύ όλοι οι φίλοι bloggers,να αναρτήσετε το μπανεράκι στο blog σας, αφιερωμένο με πολύ αγάπη από εμάς, σε όλους εσάς τους φίλους μας με τα πανέξυπνα και πανέμορφα blogs!!

33 comments:

Μαριλένα said...

Μαράκι καλημερα! λοιπον, τελευταία μονο τις σαρδέλες έχω στο νου μου.
έμαθα πρόσφατα, πως οι σαρδέλες ειναι πηγή σιδήρου και μάλιστα πλούσια.
μεχρι τώρα ήξερα μονο για την περκα.
ε, πόσες πέρκες πια να φάνε αυτα τα παιδια; χαχχχ

μπράβο για το βραβειο σας! σας αξιζει, αλλά πάνω απ' όλα έχετε το βραβειο της αγαπης μας, μέσα από την καρδιά μας, το ξερετε πια :))

φιλάκια πολλά πολλά
και καλημερα ξανά!

Ξανθή said...

Πρωϊ Πρωϊ για ούζα Μαράκι δεν γίνεται!!
Φιλάκια

Panivos said...

Κατ`αρχήν,συγχαρητήρια για το βραβείο που πήρες,πάντα τέτοια να έχεις σαν επιβράβευση ,για αυτά που προσφέρεις.Απο μας έχεις την σχεδόν καθημερινή επιβράβευση με τα σχόλιά μας. Τώρα για το φαγάκι που έφτιαξες, θα προτείνω και άλλη εκδοχή, Όλα τα υλικά μαζί με τις σαρδέλες ανακατεμένα , με πάραπάνω ξύδι,σε ένα μπόλ στο ψυγείο για 2-3 μέρες και μετά έχετε ένα ωραιότατο μεζέ για αλκοολοποσίες....

anemona said...

καλημέρα σου
καλό σου Μήνα…..

τέλεια πρόταση για τις σαρδέλες…
είναι πικάντικες…
θα τις φτιάξω για τον μικρό μου πρίγκιπα
σε ευχαριστώ….

mia maria said...

Πολύ ωραία πρόταση για τις αγαπημένες σαρδέλες! Συγχαρητήρια για το βραβείο εξυπνούλες! Καλημέρα!

Aristodimos said...

Ενας απο τους ωραιότερους ουζομεζέδες...

Την καλημέρα μου

Αρης

Lila Xagorari said...

Τέλειο Μαράκι μου, ότι πρέπει για κραιπάλες με ούζα και με τσίπουρα. Θα του πηγαίνει πολύ κι ένα κουρκουμπίνι στο τέλος για να φύγει η γεύση του ψαριού από τον ουρανίσκο!!!!!!!!

kleiw said...

Maraki mouuuu!!!ews edw eftase h muroudia tous!!!einai pragmatikh apolaush!!!na pernas panta kala!!
filia polla apo kardias!!

Sugxarhthria kopeloudes mou!!!gia to babeio!!!aksies!!!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Με ξύδι δεν το ήξερα, συνήθως λεμόνι κάνω.Η γιαγιά μου έκαμνε παλιά , σαν όνειρο το θυμάμαι μια συνταγή με ολόκληρα κομμάτια σκόρδο και ξύδι για σβύσιμο με παλαμίδα, πραγματική παλαμίδα που κάποτε υπήρχε παντού σε αφθονία.Το δε χαβιάρι της το έκαμνε κροκέτες που τρελλαινόμουνα να τρώω!

γαστεροπλήξ said...

ένα ψευτοσαβόρο είναι η συνταγή, γι' αυτό ο πανόπτης προτείνει παραπάνω ξίδι και στο ψυγείο 2-3 μέρες, δε μπορώ να περιμένω τόσο, φέρε τσίπουρο τώρα!!!!!!

Z. said...

Την ίδια σκέψη με την γαστερόπληγα είχα κι εγώ, Μαρία, κάτι σαν σαβόρο είναι ε;
Καλά από φωτογράφιση! Δεν παίζεσαι και λες για άλλες...
Άσε που είχαμε ίδιο φαγάκι. Θα στείλω και τις δικές μου σαρδέλες να παίξουν με τις δικές σου!
Φλκ

kiki said...

Ό,τι πρέπει για ουζάκι!

Maria B. said...

Μαριλενάκι μου καλά κάνεις και προσέχεις την διατροφή σας.
Η σαρδέλα είναι full στα περίφημα πλέον ω-3 λιπαρά οξέα, να την προτιμάς απο τα αλλα ψάρια !!!!

ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια
φιλάκια πολλά
σματς - σμουτς!!!!!!!!!

Maria B. said...

Ξανθούλα έλα τώρα που δεν είναι πρωϊ για να πάρεις την μεριδούλα σου και να την απολαύσεις μαζί με τα ουζάκι!!!

καλό απόγευμα!

Maria B. said...

panoptis, ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια !! πάρε παραπάνω μεριδούλα και βάλτην στο ψυγείο για να την απολαύσεις παγωμένη !!!!!!

Maria B. said...

ανεμώνη, να τις φτιάξεις στον πρίγκηπά σου, άμα αγαπάει τέτοιου είδους μεζεδάκια σίγουρα θα τις απολαύσει πολύ!!!

καλοφάγωτες !!!

Maria B. said...

Big mama, ευχαριστούμε - ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια !!!

φιλια πολλά - πολλά

Maria B. said...

Aristodimos, έχουμε την ιδια άποψη !!!! καλό απόγευμα !!!

Maria B. said...

Lilaki μου, ότι το κουρκουμπούνι θα έπαιρνε την θέση του σορμπέ ούτε που το φανταζόταν ποτέ !!!! χιχιχιχιχιχιχι !!!! είσαι απίστευτη !!!!

φιλια πολλά μέχρι να βρεθούμε !!
πέντε και σήμερα, έτσι ??

Maria B. said...

Kλειούλα μου ! γλυκειά μου Κλειούλα! άραγε υπάρχει στην μπλοκοσφραιρα άτομο πιο γλυκό από εσένα ?? δεν νομίζω!!!

σ'αγαπάμε πολύ - πολύ !!!

Maria B. said...

Αχτιδούλα μου και εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η παλαμίδα, αχ τι μου θύμησες τώρα !! μας την έφτιαχνε και εμας η γιαγιούλα μου !!

φιλια πολλα

Maria B. said...

gasteroplix, η διαφορά αυτής της συνταγής είναι το δενδρολίβανο και η δάφνη που βάζουμε στο σαβόρο, οπότε έχει μια πιο ελαφριά γεύση.

νωρίς άρχισες τις τσιπουροκαταστάσεις σήμερα !!!! τα πίνετε μαζί με το Λενάκι μας ???χιχιχιχι!!!!!

Maria B. said...

Ζαμπάκι μου χαχαχαχαχαχαχα!!! πολύ ωραίο αυτό που είπες για τις σαρδέλες μας χαχαχαααχαχχααχα

Να είσαι καλά με έκανες και γέλασα πολύ !!!

φιλια φιλεναδίτσα και καλό δρόμο να έχετε !!!

Maria B. said...

Kikitsa, όσο προλαβαίνουμε το καλοκαίρι ακόμη συνεχίζουμε τις ουζοποσίες !!! χιχιχι!

φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Ηρθα για τσιπουροκατάσταση!!
Αργησα λίγο σήμερα, αλλά ... ξέρεις το δράμα που ζω, με έχουν βρει μικρή και με εκμεταλλεύονται όλοι να τους κάνω τις δουλειές τους:PPP
Γαστεροπλήηηηξξξ, ήρθα λέμε!!!
Μαράκι φέρε μεζεδάκι που το βλέπω στην φωτό και το λιμπίζομαι:))

markos aliprantis said...

Πολύ ωραίο φαίνεται.
Μιά και ασχολείστε με τους μεζέδες δεν γράφετε καμιά συνταγή για τρυγόνια και ορτύκια(εκτός από ψητά στα κάρβουνα);

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ said...

κολαση το σαρδελακι !

marian said...

Αχ Μαράκι μου έφερα τσίπουρο, εμεινε καμμία;
Είναι από τα πιο αγαπημένα μου!!!
Μπράβο βρε Μαράκι μου, κι έχω μια όρεξη για ... τσιπουροκατάσταση τώρα!!!!(μπράβο Λενιώ για την ιδέα!!!!)
φιλάκια πολλά πολλά!!!!
καλό σας βράδυ!!!:))

marian said...

sorry!!!!
Συγχαρητήρια για το βραβείο ξέχασα να πω!!!
Αυτό κι αλλα τόσα σας αξίζουν!!!!
Μπράβο μπράβο και ξανά μπράβο!!!!
ότι τίτλο και να έχει το βραβείο το αξίζετε και με το παραπάνω!!!!!
φιλάκια !!!!!!

Σταυρούλα said...

Xαίρομαι που σας ξαναβρίσκω μετά τις διακοπές.Συγχαρητήρια για το βραβείο,σας αξίζει!
Τις σαρδέλες τις σκάρωσα για μεσημεριανό!Μούρλια ήταν.
Καλό χειμώνα τώρα!

Amali said...

Καλά εγώ σήμερα που κατάφερα να έρθω σιγά μην βρήκα τπτ!!!
τις μισές τις φάγανε και οι άλλες μισές έχουν πάει για παιχνίδια με τις σαρδέλλες της Ζ.
πολύ ωραία παρουσίαση και φώτο...

πολλά πολλά φιλιά
αμαλία

Panivos said...

.....εννοώ Maria B..ωμές τις σαρδέλες με τα υλικά μαζί σε μπόλ!!

Peter M said...

Axxx sardela mou...Oh how I miss thee. I'll bring the bread, some tsipouro, endaxi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...