Wednesday 14 July 2010

Μαρμελάδα κεράσι

Πηγαίνοντας τις προάλλες μια εκδρομούλα έξω από την Τρίπολη είχαμε την τύχη να βρεθούμε σ’ ένα κτήμα με υπέροχες κερασιές.
Μας άφησαν να μαζέψουμε μόνοι μας τα κεράσια ! τι ωραία εμπειρία !!! περιττό να σας πω ότι έριχνα στην σακούλα τα μισά από όσα έκοβα, τα υπόλοιπα τα έτρωγα επιτόπου !!!Παρ’ όλα αυτά τα κεράσια ήταν πολλά κι έτσι έπρεπε κάτι να τα κάνω για να μην χαλάσουν.
Μερικά πήραν τον δρόμο για την γυάλα για να γίνουν λικεράκι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και τα υπόλοιπα τα έφτιαξα μαρμελάδα σύμφωνα με τον παρακάτω κλασσικό τρόπο.

Υλικά
1 κιλό κεράσια
1 κιλό ζάχαρη ή ¾ εάν δεν την θέλετε πολύ γλυκιά
½ ποτήρι του νερού, νερό
χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα κεράσια. Βγάζουμε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα και τα πολτοποιούμε λίγα – λίγα στο μίξερ.
Εάν θέλουμε να βρίσκουμε στην μαρμελάδα μας κομμάτια φρούτου, κρατάμε μερικά κεράσια, τα ψιλοκόβουμε μ’ ένα μαχαίρι και τα ανακατεύουμε με τον πολτό.
Βράζουμε τον πολτό μαζί με την ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά. Θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε. Στην περίπτωση που δέσει παραπάνω μην ανησυχήσετε, απλά βάλτε λίγο νεράκι και αφήστε την μαρμελάδα να πάρει μια βράση.
Ανακατεύουμε αρκετά συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα.
Λίγο πριν κλείσουμε την φωτιά ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού για να μην ζαχαρώσει η μαρμελάδα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.Αποστείρωση βάζων
Πλένουμε τα βάζα πολύ καλά με υγρό πιάτων και ζεστό νερό.
Τοποθετούμε τα βάζα σ’ ένα ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο στους 120-130 βαθμούς για κανένα μισάωρο.
Τα βγάζουμε προσεκτικά και όσο είναι ζεστά βάζουμε μέσα την μαρμελάδα, αφήνοντας ένα δάχτυλο περιθώριο στο τέλος.
Κουμπώνουμε καλά, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Μπορούμε να διατηρήσουμε την μαρμελάδα για πολύ καιρό αρκεί να είναι σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Εάν ανοίξουμε κάποιο βάζο και πάρει αέρα, μετά θα πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!
Μέτη

23 comments:

Ξανθή said...

Καλημέρα, κεράσι έχω φτιάξει και ήδη τρώμε, στην Τρίπολη μάζεψα βύσσινα και δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο από το να μαζεύεις μόνος σου τα φρούτα από το δέντρο!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

και του χρόνου, οι δικές μου μαρμελάδες κοντεύουν ήδη να τελειώσουν, σαν το φρούτο κομμένο με τα χεράκια μας από το δέντρο δεν υπάρχει

Lila Xagorari said...

Mετάκι μου φύλαξες βαζάκι???
Τέλεια δείχνει και τα αστεράκια πάνω στο κουταλάκι φοβερά!!!

Χαρά Θεοδωρίτση said...

Εμένα θα μου πεις που κρεμαλιά ζομαι στα δέντρα, γιατί μ αρέσει το φρούτο κατευθείαν απο την πηγή.
Δεν μπορώ τα κομμένα φρούτα του ψυγείου.
Θα φτιάξω την μαρμελάδα σου οπωσδήποτε φιλενάδα.

Αστρο - Συμμορίτες said...

Γεια σας χρυσοχέρες!!!
Τέλειες οι μαρμελάδες ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
Φιλιά καλοκαιρινά και αστρολογικά.

Maria B. said...

Εγω τώρα τι να πω ??
να μαρτυρήσω ποσα κεράσια έφαγες ???????
επειδή όμως είμαι καλό παιδι και καθόλου μαρτυριάρα δεν θα πω ότι έφαγες τουλάχιστον 100!!!!!!!! χιχιχιχιχιχι

όσο για την μαρμελαδίτσα φιλεναδίτσα μου, το πόσο νόστιμη είναι το αποδειξε ο daddy,
το τελείωσε το βαζάκι που του έφερες !!!!!

περιμένουμε την συνέχεια της κερασοκατάστασης σου!!!

φιλια πολλά πολλά πολλά

Vasia b. said...

Μπράβο Μέτη μου χρυσοχέρα!!!
Υπέροχη φαίνεται η μαρμελάδα κεράσι που έφτιαξες!!!
Αφου δε, έχει και τα διαπιστευτήρια του κυρ-Βασίλη τι να λέμε τώρα!!χαχαχα!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!

Vita said...

Τρεις φορές μέχρι τώρα πήρα κεράσια για μαρμελάδα και φαγώθηκαν πριν φτάσουν στην κατσαρόλα.Τι φρούτο Θεέ μου!Τώρα όμως που βλέπω τη δική σας θα το βάλω πείσμα.

Un par de neuronas... said...

Εάν αφήσετε εμένα εγκαταλειμένη κάτω ή πάνω από ένα κεράσι, δεν θα έμενε ούτε ένα κεράσι να κάνουμε μαρμελάδα! Είμαι το τέρας τρωωκεράσια!

Φιλιά και αγκαλιές.

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Μέτη μου με όλα αυτά που κάνετε έχω ένα πρόβλημα,

Κρατώ τις συνταγές και αρχίζω.
Θα φτιάξουμε αυτό για την Κυριακή και τούτο και εκείνο και η κόρη μου τραβάει τα μαλλιά της!
Η αλήθεια όμως να λέγετε, ότι έφτιαξαν τα κορίτσια μου, ήταν υπέροχα σαν και εσάς!

Φιλάκια!

ΜΕΤΗ said...

Ξανθή μου μαζεψαμε και βυσσινα, που εγιναν λικερ με δυο τροπους και φυσικα βυσσιναδα, οι συνταγες στα προσεχως.....!!!!!!
Καλη σου μερα!!!!

ΜΕΤΗ said...

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ εχεις δίκιο σαν τα φρεσκοκομμένα φρούτα τίποτα καλύτερο !!!!!!
καλημερα!!!!!

ΜΕΤΗ said...

Λίλα μου οχι μαρμελαδα δεν εμεινε αλλα ουτε τα βαζακια......
Φτιαχνω ομως το λικερ βυσσινο και εκει δικαιωματικά θα σου ΦΕΡΩ [με το πουλμανακι γεματο] το μπουκαλάκι σου.......!!!!!!!!
Φιλακια πολλα καλημερα!!!!

ΜΕΤΗ said...

Χαρα μου εγινε καταπληκτικη, φτιαξτην αν προλαβεις τα κερασια γιατι περναει η εποχη τους!!!
Ελπιζω να σε δουμε μεσα στο καλοκαιρι να πιουμε κανενα καφε , γιατι σε πεθυμήσαμε!!!!!
Φιλακια Χαρουλα μου!!!!

ΜΕΤΗ said...

Μαρακι μου ευτυχως δεν επαθα τιποτα ουτε εγω ουτε ο Φωτης με τα κερασια που τα τρωγαμε απο το δεντρο, οσο για σενα θα σε μαρτυρησω που δεν εκοψες ουτε ενα , αλλα μου καθοσουν στην κλουβα με το καφτανι σου ...κυρια...!!!!!
Φιλακια πολλα μωρο μου...see u later!!!!!!!

ΜΕΤΗ said...

Βασια μου αφου αρεσε στον daddy Βασιλη ΚΑΙ στην μαμα Γωγουλα ετσι καταλαβα οτι ηταν καλη η μαρμελαδα....οι δυο τους ειναι οι πιο δυσκολοι πελατες......!!!!!
Φιλακια πολλα!!!!!

ΜΕΤΗ said...

Αστρο - Συμμορίτες πολλα φιλια και απο εμας!!!!!
Καλη σας μερα!!!!

ΜΕΤΗ said...

Vita τα δικα μας κερασια δεν ηταν απλα πολλα για να φαγωθουν, οπως τα ειδαμε στα δεντρα μας επιασε η απληστια μας και φυγαμε με μια τεραστια ποσοτητα, που στο τελος δεν ξεραμε τι να τα κανουμε.....
ασε που οταν εχεις φαει απο το δεντρο οσα κερασια εφαγα εγω δεν μπορεις να ξαναβαλεις κερασι στο στομα σου για φετος......!!!!
Καλη σου μερα!!!!!

ΜΕΤΗ said...

Verónica Marsá μετα τα πρωτα 100 κερασια, που εφαγα απο το δεντρο εγω,νομιζω οτι δεν θα θες να ξαναφας κερασι για πολυ καιρο.....!!!
Φιλια πολλα , καλημερα!!!!

ΜΕΤΗ said...

Γιαγιά Αντιγόνη σε ευχαριστουμε για τα καλα σου λογια, να εισαι παντα καλα και να φτιχνεις παντα λιχουδιες για ολους!!!!!
Φιλια πολλα , καλη σου μερα!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Mετάκι μου δεν έχω δει πιο όμορφο χρώμα σε μαρμελάδα!!!!
Και η φωτογραφία η πρώτη.... συμφωνία με τον ήλιο έκανες?? Υπέροχη!!!
Γεια στα χέρια σου χρυσοχέρα μας!
Και φυσικά περιμένουμε και τα λικεράκια, από ότι έμαθα εκτός από κεράσι έφτιαξες και το πιο αγαπημένο μου λικέρ... δεν λέω ποιο;-)
Φιλάκια πολλά!

Unknown said...

εγω εκανα πριν λιγο μαρμελαδα κερασι..με μονη διαφορα οτι η δικη μου συνταγη,.,δεν ειχα δει πριν την δικη σας ,..δεν ειχε νερο..εκανα πρωτη φορα ανακατευα..ανακατευα κανα 2ωρο???ε δεν ελεγε να δεσει με τπτ..μονο οταν εβαλα το λεμονι εδεσε..αυτο ηταν το λαθος μου??παντως νοστιμη βγηκε απ οσο δοκιμασα αλλα πολυυυυυυυυυ ανακατεμα κοριτσια

ΜΕΤΗ said...

Elena Kaloydia δεν ξέρω τι υλικά είχε η συνταγή σου και δεν έδενε η μαρμελάδα , πάντως σε 2 ώρες έπρεπε να έχει γίνει πέτρα.....το λεμόνι κανονικά δεν το βάζουμε για να δέσει η μαρμελάδα , αλλά σαν φυσικό συντηρητικό για να μην ζαχαρώσει .

Φτιάξε και αυτή την συνταγή την επόμενη φορά και θα δεις πόσο εύκολη και γρήγορη είναι και χωρίς πολύ ανακάτεμα.

Καλή σου μέρα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...