Friday 8 April 2011

Ζαμπονοτυρόπιτα σε φόρμα

Πεντανόστιμη!
Θα την λατρέψετε!
Μια πίτα που με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλά τραπέζια μου, αποσπώντας μόνο θετικά σχόλια.
Κόβεται και σερβίρεται όμορφα σε κομμάτια, φτάνει να ακολουθήσετε ακριβώς τις οδηγίες που σας δίνω.
Συνιστώ να την φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και να την κόψετε την επόμενη, ώστε να προλάβουν να «σφίξουν» καλά τα τυριά και η κρέμα.
Πάμε να δούμε πως την φτιάχνουμε!

Θα χρειαστούμε:
2 φύλλα σφολιάτας
100 γρ. βούτυρο (όχι λιωμένο)
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
700 ml γάλα
3 κρόκους αυγών
200 γρ. τυρί γκούντα
100 γρ. τυρί ρεγκάτο
8-10 φέτες ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
Στην πράξη:
Ξεκινάμε φτιάχνοντας μια μπεσαμέλ με το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα (όχι πολύ μεγάλη) το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, χρησιμοποιώντας και τον αυγοδάρτη, για να μην μας σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε την μπεσαμέλ να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους κρόκους, τα τυριά και το ζαμπόν.
Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το ζαμπόν και να έχουμε έτσι μια πολύ νόστιμη τυρόπιτα.
Λαδώνουμε πολύ καλά μία φόρμα με δαχτυλίδι (όχι κουμπωτή)
Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, κάνοντας με ένα μαχαιράκι μια τρύπα στην θέση που είναι το δαχτυλίδι, ώστε η σφολιάτα μας να ακουμπήσει στον πάτο της φόρμας.
Κόβουμε όση σφολιάτα περισσεύει έξω από τα τοιχώματα της φόρμας, και με αυτήν καλύπτουμε περιμετρικά το δαχτυλίδι.
Αδειάζουμε την γέμιση πάνω από την σφολιάτα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα όση σφολιάτα εξέχει πάνω από την επιφάνεια της γέμισης, ώστε να καλύψουμε την γέμιση.
Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας πάνω απ’ όλα, αφού κάνουμε και σε αυτό μια τρύπα στην θέση που είναι το δαχτυλίδι.
Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι όση σφολιάτα περισσεύει (μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να τυλίξουμε άλλα πιτάκια γλυκά ή αλμυρά αν θέλουμε)
Επίσης αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι την σφολιάτα από το δαχτυλίδι, που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της πίτας μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα ή αντιστάσεις (ανάλογα με τον φούρνο μας).
Όταν βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.
Περνάμε ένα μαχαιράκι περιμετρικά ανάμεσα στα τοιχώματα της φόρμας και την πίτα, το ίδιο και στο δαχτυλίδι.
Ξεφορμάρουμε προσεχτικά σε μια πιατέλα.
ΔΕΝ την κόβουμε σε κομμάτια.
Την ξεχνάμε για αρκετές ώρες, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στα τυριά και την κρέμα να σφίξουν.
Θα πρότεινα να την φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα.
Την επόμενη μπορείτε να την κόψετε άφοβα σε κομμάτια, στέκονται πολύ όμορφα!
Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε!! Σκέτη απόλαυση!!
Καλή επιτυχία!!
(Δείτε και την κασερόπιτα σε φόρμα!)

61 comments:

  1. Ελενακι πεντανοστιμη...μπραβο και γεια στα χερακια σου..εγω σε φορμα εχω φτιαξει τυροπιτα,και μπορω να πω οτι σε φορμα ειναι πολυ εντυπωσιακη.
    Καλη σου μερα και καλο Σ/Κ να εχεις.φιλακια!

    ReplyDelete
  2. Φαίνεται τόσο λαχταριστή...
    Θα την τολμήσω την Παρασκευή για να τη φάμε Σάββατο στο πρωινό μας!

    ReplyDelete
  3. Εντυπωσιακή!! Δεν έχω φτιάξει ποτέ πίτα σε φόρμα, αλλά νομίζω πως έφτασε η ώρα:-)
    Καλό Σ/Κ!!

    ReplyDelete
  4. κολαστική θα έλεγα!!!
    Δε χρειάζεται ζέσταμα πριν τη σερβίρουμε;
    καλημέρα και φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα,Έλενα!!! 'Εχω φτιάξει την κασερόπιτα στη φόρμα και ξετρελλάθηκαν όλοι. Σειρά σίγουρα θα πάρει τώρα και η ζαμπονοτυρόπιτα, η οποία φαίνεται πράγματι πεντανόστιμη. Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  6. Παναγίτσα μου τι πράγμα είναι αυτό;;;;θάνατος σκέτος!!

    ReplyDelete
  7. καλημέραααααα!!

    ReplyDelete
  8. τελεια!!!
    πολυ πρωτοτυπη!!!
    φιλακια!!

    ReplyDelete
  9. Έλενα,νόστιμη και εμφανίσιμη!
    Θα την προτιμούσα χωρίς το ζαμπονάκι,σκέτη τυρόπιτα.
    Προς το παρόν δοκιμάζω τη δική σου-κρύωσε;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Το κομμάτι στο πιατάκι φαίνεται λαχταριστό! Νόστιμα υλικά σε μια διαφορετική εκδοχή από αυτή της κλασικής πίτας. Μπήκε κι αυτή στα "προσεχώς"!

    ReplyDelete
  11. Γωγούλα μου καλημέρα!
    Γίνεται πραγματικά εντυπωσιακή η πιτούλα έτσι, εκτός που είναι και πολύ νόστιμη!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  12. Δωράκι μου θα σας αρέσει πολύ πιστεύω!
    Και είναι μαλακιά και νόστιμη, μπορείς να δώσεις και στην μικρούλα σου να δοκιμάσει αν θέλεις!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Maria mas. είναι πανεύκολη!!
    Πίστεψέ με δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία, μια κανονική πίτα είναι που απλά γίνεται σε φόρμα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Σοφάκι μου είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει κι αυτή, δοκίμασέ την και πες μου.
    Οι δύο πίτες είναι τελείως διαφορετικές.
    Η κασερόπιτα είναι με φύλλο, τυριά, και μπορούμε να την κόψουμε αμέσως σε κομμάτια μόλις την ξεφουρνίσουμε.
    Η ζαμπονοτυρόπιτα είναι με σφολιάτα, κρέμα και τυριά, και θέλει την υπομονή της προτού την απολαύσουμε!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  15. Νόστιμη φαίνεται και πολύ εμφανίσιμη.
    Για μπουφέ ειδικά θα είναι ότι καλύτερο.
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  16. Ευαγγελία μου δεν χρειάζεται ζέσταμα.
    Αν όμως την προτιμάς ζεστή, όταν κρυώσει καλά και κόβεται σε κομμάτια, μπορείς άνετα να την ζεστάνεις.
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  17. Νάντια μου δεν λες τίποτα χα χα χααα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  18. Καλημέρα Κατερινάκι:))

    ReplyDelete
  19. Γεωργία μου σε ευχαριστώ πολύ!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Ελενάκι κι εγώ πολλές φορές το αφαιρώ, δεν χάνει τίποτε σε νοστιμιά!
    Η δικιά μου όχι απλώς κρύωσε.... εξαφανίστηκε χα χα χααα!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Simonmad το κομμάτι στο πιατάκι ήταν το πρώτο που εξαφανίστηκε;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Νίκη μου για μπουφέ αλλά και για τραπέζι, είναι πολύ καλή πρόταση!!
    Την έχω στο πρόγραμμα για το τραπέζι του Πάσχα φέτος!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  23. Πολύ ευπαρουσίαστη για τραπέζι. Πολύ ωραία η ιδέα σου Έλενα. Δυστυχώς δεν προλαβαίνω να την κάνω για ένα τραπέζι που έχω σήμερα.
    φιλάκια

    ReplyDelete
  24. Ένα πράγμα έχω να δηλώσω: ΣΛΟΥΡΠ!!!!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  25. καταστρέφομαι!!!
    ας κάνω πως δε βλέπω! μιαμ-μιαμ!!!

    ReplyDelete
  26. μπορω να βαλω και πιπεριες κοκκινες?τελειο φαινεται.

    ReplyDelete
  27. Ελενα μου δεν θα σε κουράσω με πολλά λόγια...θα πάρω το κομμάτι της φωτογραφίας -που το βλέπεις και σου τρέχουν τα σάλια έτσι λαχταριστό που είναι- και θα φύγω!!!!
    Είναι τέλεια!!!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια και καλό σαββατοκύριακο!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  28. Μαγικά πράγματα, πάνω που άρχισα να το ρίχνω στις σαλάτες :)))
    Υπέροχη!!!!!!!!!!!!!
    Γεια στα χέρια σου Λενιώ μου
    Φιλιά πολλά
    Καλό Σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
  29. Manousina μου, κάλή επιτυχία στο τραπέζι σου σήμερα!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Αστεράκι χα χα χαα!
    Φιλάκια, καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  31. Ανώνυμη/ε και βέβαια μπορείς να βάλεις και πιπερίτσες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες!
    Θα δώσουν και πιο όμορφο χρωματικό αποτέλεσμα!

    ReplyDelete
  32. Βασάκι μου, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, συμφωνώ χα χα χαα!!!
    Πάρε όλη την πίτα, όχι μόνο ένα κομματάκι!
    Σε φιλώ πολύ!

    ReplyDelete
  33. Γαστεροπλήξ έχουμε καταστραφεί προ πολλού, αλλά σφυράμε αδιάφορα:P
    Φιλιάαααααααα!!!

    ReplyDelete
  34. Γιώργο μου, να αφήσεις τις σαλάτες, γιατί είσαι παιδί πάνω στην ανάπτυξη και να πάρεις ένα μεγάαααλο κομμάτι πίτα;-)
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  35. Αυτή η πίτα είναι εντελώς πειρασμός! Υλικά, γεύση, εμφάνιση, όλα τα έχει! Παίρνω μεγάααααλο κομμάτι! Καλό Σαββατοκύριακο και πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  36. Ahhhh, sto telos mas edikses pos einai afto to keik apo mesa....to thelo!

    ReplyDelete
  37. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ..ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ..ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ!
    ΦΙΛΙΑΑΑΑΑΑ Χ 2

    ReplyDelete
  38. Ωχ τι βλέπουν τα ματάκια μου!!!
    Δε βλέπω την ώρα να την απολαύσω!!!

    ReplyDelete
  39. Τι ωραία ζουμπουρλούδικη που είναι..
    θα πάρω κι εγώ ένα κομμάτι...

    ReplyDelete
  40. Έλενα, καταπληκτική σε εμφάνιση και φυσικά γεύση!!! Θα προσπαθήσω να τη φτιάξω αν και με προβληματίζει λίγο το πως θα στρωθεί στην φόρμα! Φιλιά και καλό Σ/Κ!!!!

    ReplyDelete
  41. Απίθανη δημιουργία και πεντανόστιμη θα μπορούσα να φάω τη μισή φόρμα αλλά μετά θα είχα ενοχές. Θα αρκεστώ σε ένα κομματάκι λοιπόν.
    Καλό Σ/Κ, φιλιά

    ReplyDelete
  42. Λενάκι μου μ'εστειλες τελείως για μια ακόμη φορά !! αυτές οι πιτες σου σε φορμα θα μείνουν στην ιστορία !!!! Οπως σου είπα θα την φτιάξω για το Πασχαλινό μας τραπέζι, είναι πολύ καλή λύση μια και θα την φτιάξω απο την προηγούμενη ημέρα και έτσι θα κερδίσω πολύ χρόνο !!

    ευχαριστουυυυυυυύμε πολύ !!

    καλό σ/κ σε όλους !!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  43. Un pastel exquisito con ingredientes sabrosos,una elaboración perfecta,yo seguiré tu receta al pie de letra me encantó,la haré lo más pronto,te sigo de corazón,cariños.

    ReplyDelete
  44. Τι ωραία που φαίνεται Έλενα! Πολύ "κομψος" τρόπος σερβιρίσματος το φορμάρισμα!

    ReplyDelete
  45. φαίνεται πραγματικά λαχταριστή!! μπορώ να βάλω στη γέμιση και μανιτάρια ψιλοκομένα?

    ReplyDelete
  46. φαίνεται πραγματικά λαχταριστή!! μπορώ να βάλω στη γέμιση και μανιτάρια ψιλοκομένα?

    ReplyDelete
  47. Δύσκολο να αντέξω μέχρι την επόμενη να την κόψω..
    Για τραπέζι είναι ότι πρέπει και πολυ ευπαρουσίαστη.

    Καλό σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
  48. Helengr, Ελενάκι μου θα θυμώσω πολύ αν δεν πάρεις μεγάααλο κομμάτι χα χα χαα!
    Φιλιά Ελενάκι!

    ReplyDelete
  49. Peter, από μέσα είναι ... καλύτερο από ότι απ' έξω!!
    Φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
  50. [handmade+art] x2 είναι, είναι!!!
    Ελα να σε κεράσουμε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Ρενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  52. Ευάκι, το ζουμπουρλούδικη πολύ μου άρεσε χα χα χαα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  53. Κικίτσα μου πίστεψέ με δεν έχει την παραμικρή δυσκολία, εσύ φτιάχνεις άλλα κι άλλα δύσκολα!
    Στρώνεται ωραιότατα στην φόρμα και ξεφορμάρεται πανεύκολα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  54. Μαράκι μου αυτές οι ενοχές μας έχουν καταστρέψει, δεν το συζητώ;-)
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  55. Μαριώ μου μην με κάνεις καλέ και κοκκινίζωωωωω!!!!
    Φτιάξτην, φτιάξτην για το Πάσχα, θα εκπλαγείς πόσο νόστιμη και εύκολη είναι!
    Φιλιά φιλεναδίτσα!!!

    ReplyDelete
  56. Rosita, thank you so much!!!
    Have a nice week!

    ReplyDelete
  57. Vita μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  58. Vics, μπορείς να αφαιρέσεις το ζαμπόν και να βάλεις μανιτάρια, θα έχεις έτσι μιαν πολύ νόστιμη μανιταρόπιτα!

    ReplyDelete
  59. Marion σε ευχαριστώ πολύ!
    Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δύσκολα συγκρατούμαι να περιμένω, αλλά η συγκεκριμμένη πίτα θέλει να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  60. Την έφτιαξα το ΣΚ και βγήκε υπέροχη, πεντανόστιμη, ευπαρουσίαστη, πανεύκολη!!!!!!
    φιλάκια

    ReplyDelete
  61. Manousina μου πολύ χαίρομαι που την ευχαριστηθήκατε!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete