Friday 12 April 2013

Συκωτάκια κοτόπουλου λαδορίγανη

Πολύ εύκολο, πολύ νόστιμο και αρκετά γρήγορο.
Έτσι θα χαρακτήριζα το φαγάκι που σας μαγειρεύουμε σήμερα.
Τα υλικά του είναι λίγα, είναι οικονομικό φαγητό.
Εάν σας αρέσουν τα συκωτάκια κοτόπουλου, αυτή είναι μια συνταγή που θα σας ενθουσιάσει με την απλότητα και την νοστιμιά της.
Τα φτιάχνω σχετικά συχνά, μιας και αρέσουν πολύ στον καλό μου, σε σημείο που πηγαίνει μόνος τα και τα αγοράζει για να του τα μαγειρέψω. Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν και εμένα πολύ, να μην βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω!
Για συνοδευτικό, έχουμε πολλές επιλογές. Πατάτες πουρέ, τηγανητές, άσπρο πιλάφι, πιλάφι με λαχανικά, αλλά ακόμα και ζυμαρικά (χυλοπίτες, μακαρόνια, ή κάποιο είδος μικρού ζυμαρικού).
Δεν απαιτείται ιδιαίτερος χρόνο για την προετοιμασία τους, κάτι που για μένα είναι εξαιρετικά βολικό. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!

Θα χρειαστούμε:
500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 μέτριες σκελίδες σκόρδου
τον χυμό από μισό μέτριο λεμόνι
ρίγανη
ελαιόλαδο
μισό ποτηράκι το κρασιού, λευκό κρασί
αλάτι και πιπέρι
Πάμε να τα μαγειρέψουμε:
Πλένουμε καλά τα συκωτάκια, και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν τα πολλά υγρά.
Κάποιες φορές όταν αγοράζω συκωτάκια, μέσα στην συσκευασία ή ακόμα και στα φρέσκα, βρίσκω καρδιές και στομάχια του κοτόπουλου. Δεν τα πετάμε είναι πολύ νόστιμα. Τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε και αυτά πολύ καλά, αφαιρώντας το αίμα που τυχόν υπάρχει στις καρδιές. Τα στραγγίζουμε και αυτά, στο απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε τις δύο σκελίδες σκόρδου, που τις έχουμε κόψει σε φετάκια και τις αφήνουμε να σωταριστούν.
Προσθέτουμε και τα συκωτάκια, τις καρδιές και τα στομάχια, αν έχουμε και από αυτά, και τα αφήνουμε να σωταριστούν καλά.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη, περίπου μισή κουταλιά. Αν μας αρέσει το άρωμα της ρίγανης, μπορούμε να βάλουμε λίγη παραπάνω, αλλά με προσοχή. Η υπερβολική ποσότητα ρίγανης θα πικρίσει το φαγητό μας.
Μόλις σωταριστούν τα συκωτάκια, τα σβήνουμε με μισό ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί, αυτό τους δίνει πολύ ωραία γεύση!
Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να τα σκεπάζει.
Όταν το φαγητό μας πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, ως να μείνει με την σάλτσα του.
Πέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε με το συνοδευτικό που προτιμάμε.
Αν θελήσετε να συνοδεύσετε το φαγητό με σαλάτα, διαλέξτε κάποιο συνδυασμό δροσερών πράσινων σαλατικών.
Καλή μας όρεξη.
Ειρήνη Ε.

19 comments:

  1. Καλημέρα Ειρηνάκι μου, τα συκωτάκια τα έχω δοκιμάσει μόνο τηγανιτά και ήταν πεντανόστιμα, αυτό που προτείνεις θεωρώ ότι είναι πολύ πιο υγιεινό και σίγουρα δεν θα χάνει τίποτα απο την νοστιμιά του !!!
    γεια στα χεράκια σου φιλεναδίτσα!!!

    Καλό σαββατοκύριακο εύχομαι !!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  2. Και ο δικός μου ο καλός, σίγουρα θα τιμούσε το πιάτο σου Ειρήνη μου!
    Εγώ γενικά με τα εντοσθια δεν τα πάω και πολύ καλά, οπότε σου τον στέλνω για μεζέ.
    Φιλάκια, καλή μέρα να έχουμε!

    ReplyDelete
  3. Πιο παλιά, το λάτρευα αυτό το μεζεδο-φαγάκι! Έχω καιρό βέβαια να το φτιάξω...
    Ήρθε η ώρα νομίζω!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!
    Φιλάκιααα!!!

    ReplyDelete
  4. Πολύ νόστιμη η συνταγή σου Ειρήνη και "φορτωμένη" θύμησες πολλές!! Πιτσιρικάς περίμενα πως και πως τις Κυριακές που είχαμε κοτόπουλο για να μου τα κάνει έτσι ξεχωριστό μεζεδάκι η μάνα μου :)
    Φιλιά
    Καλό Σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
  5. Τις τελευταίες μέρες ό,τι ψωνίζω το βρίσκω αμέσως μετά σε συνταγή! Αυτά είναι! Αγαπημένα τα συκωτάκια Ειρήνη μου και τα τα φτιάχνω συχνά, αλλά στο φούρνο. Ευκαιρία να δοκιμάσω και στην κατσαρόλα! Το κρασάκι θα προσθέτει πολύ στη γεύση!
    Καλό μεσημέρι και να έχεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  6. Είναι πραγματικά πεντανόστιμο φαγάκι! Η ρίγανη του ταιριάζει τόσο μα τόσο πολύ! Για μένα ιδανικό συνοδευτικό του είναι οι τηγανητές πατατούλες!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  7. Ωραίο φαγάκι και έχω καιρό να το μαγειρέψω, μόνο που εγώ δεν έβαζα κρασάκι.Θα το δοκιμάσω με τη δική σου συνταγή.Φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. Ειρήνη μου πολύ ωραίο φαγάκι και έχω το φάω πολύυυυ καιρό!Η ρίγανη του ταιριάζει καταπληκτικά αλλά και όλα τα υπόλοιπα υλικά που έβαλες μέσα!!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  9. πολύ ωραία τα συκωτάκια σου....να σαι καλά ...

    ReplyDelete
  10. Ειρήνη,να πω το μυστικό μου:τα πετάω,όταν μας χαρίζουν χωριάτικα,γιατί δεν τα θέλω,αλλά ο άντρας μου,που του αρέσουν τα μεζεδάκια,γκρινιάζει.
    Το καλύτερο-μου λέι-πετάς,το κάνω. όταν λείπει.
    Την επόμενη φορά θα τα κρατήσω,να κ΄'ανω φαγάκι για έναν αποκλειστικά.
    Καλό Σ/Κ-φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Τί νόστιμος μεζές Ειρήνη μου!!Αρέση πολύ στόν καλό μου!!Καί έχω καιρό νά τό φτιάξω!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  12. πραγματικά νόστιμο φαγητό. καλό Σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
  13. Πολύ ιδαίτερο το πιάτο σου Ειρήνη μου αν και προσωπικά δεν έχω καλή σχέση με τα συκωτάκια κοτόπουλου. Είναι όμως μια συνταγή που θα ενθουσιάσει τους γονείς μου που τα λατρεύουν!
    Καλή σου μέρα! -:)))

    ReplyDelete
  14. χρονια πολλα χριστος ανεστη ριξτε μεσα και καμια πατατουλα και θα γινουν λουκουμι

    ReplyDelete
  15. Πολύ απλή και εύγευστη συνταγή. Τα συκωτάκια μένουν μαλακά και ζουμερά.

    ReplyDelete
  16. υπέροχο θα το φτιάξω σύντομα

    ReplyDelete
  17. Τα βραζουμε πρωτα

    ReplyDelete
  18. Λέγομαι Ελπιδα Λαιμού και μένω στην Αγγλία, πρώτη φορά που μαγείρεψα συκωτακια ακολουθώντας την συνταγή σου και ήταν υπέροχα , ευχαριστώ πολυ

    ReplyDelete