Thursday 4 September 2014

Λευκό παντεσπάνι με lime


Ένα ακόμη παντεσπάνι θα σας δείξουμε σήμερα.
Ένα ωραίο και σταθερό παντεσπάνι, χωρίς κρόκους μόνο με τα ασπράδια των αυγών.
Το έχω αρωματίσει με ξύσμα και χυμό lime. Το lime μου αρέσει ιδιαίτερα καθώς έχει την λεμονάτη γεύση που αγαπώ, χωρίς να είναι τόσο έντονα όξινο όπως το λεμόνι. Το άρωμά του είναι πιο "γλυκό" θα λέγαμε, από αυτό του λεμονιού.
Το έφτιαξα για μια δροσερή τούρτα με εξωτική γεύση που θα σας δείξουμε σε επόμενη ανάρτηση.
Είναι αφράτο και σταθερό, θέλει όμως αρκετό "βρέξιμο" με κάποιο ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης, γιατί στεγνώνει εύκολα.
Τρώγεται και σαν ένα ελαφρύ κέικ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου μια συνταγή απαιτεί τέτοιου είδους παντεσπάνια, όπως τούρτες, trifles, σε τούρτες παγωτών, σε γλυκά με κρέμες που σερβίρονται σε ποτήρι και αλλού.
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι αλάτι
230 γρ. ζάχαρη απλή
4 ασπράδια μεγάλων αυγών
250 ml. χλιαρό γάλα
100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, λιωμένη αλλά κρύα
10 ml. χυμό lime
το ξύσμα από τα τρία τέταρτα ενός lime
Τι κάνουμε:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 26 εκ. Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στην ίδια διάσταση και το βάζουμε στην βάση του βουτυρωμένου ταψιού. Το βουτυρώνουμε καλά και αυτό και κατόπιν αλευρώνουμε όλο το εσωτερικό του ταψιού. Τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα ασπράδια τα οποία θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε για ένα λεπτό με το μίξερ, να αφρατέψουν λίγο.
Προσθέτουμε την ζάχαρη σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ στην δυνατή ταχύτητα, για ακόμα 5 λεπτά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε λίγη λίγη την λιωμένη μαργαρίνη, τον χυμό lime και το χλιαρό γάλα. Μόλις ανακατευτούν σταματάμε το μίξερ.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού καθώς και το ξύσμα του lime.
Τώρα ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι ή σπάτουλα ως να ενωθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα αυτό μέσα στο ταψάκι που έχουμε ήδη ετοιμάσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Δοκιμάζουμε αν το παντεσπάνι είναι έτοιμο, βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του. Αν δούμε ότι βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αφήνουμε μέσα το παντεσπάνι για μερικά λεπτά. Κατόπιν αναποδογυρίζουμε επάνω σε σχάρα για κέικς ή μπισκότα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί.
Τυλίγουμε το παντεσπάνι μέσα σε πλαστική μεμβράνη ή το βάζουμε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, ως να το χρησιμοποιήσουμε.
Αν θέλουμε το παντεσπάνι μας πιο ψηλό για να κοπεί σε περισσότερους από δύο δίσκους, θα χρησιμοποιήσουμε ταψάκι 20 εκ. - 22 εκ.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με την συνταγή, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο μέιλ του blog μας syntageskardias@yahoo.com ή στο γκρουπάκι ή την σελίδα μας στο facebook.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...