Thursday 30 October 2014
Τα αμυγδαλωτά του γάμου
Τα αμυγδαλωτά που έφτιαξα για να προσφέρω στον γάμο του γιου μου του μονογενούς!!
Εκτός από τα αμυγδαλωτά, η μάμα η Γκρέκα πρόσφερε επίσης σε κάθε καλεσμένο και βαζάκι με γλυκό του κουταλιού σταφύλι!
Μία υπερπαραγωγή με το famous γλυκό σταφύλι της Μαρίας μας, το οποίο επιμελήθηκε καλλιτεχνικά το άλλο αγαπημένο μας συνμέλος Μέτη.
Πάμε να σας πω όμως πως έφτιαξα τα αμυγδαλωτά!
Υλικά:
1 κιλό αμύγδαλα ( φροντίστε να είναι φρέσκα και καλής ποιότητας )
700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 ml ανθόνερο (εδώ κρατήστε και μία πισινή, θα δείξει )
εσάνς πικραμύγδαλου
2 βανίλιες
λευκό χρώμα ζαχαροπλαστικής
γαρύφαλα (όσα και τα αμυγδαλωτά που θα σας βγάλει η δόση, περίπου δηλαδή 50,ανάλογα με το μέγεθος που θα τα πλάσετε )
Για την διακόσμηση
ζάχαρη άχνη "για να τα χιονίσουμε", όπως έλεγε η γιαγιά, που μου μετέφερε την συνταγή από το Αϊβαλί
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Τα αμυγδαλωτά είναι από τα πιο νόστιμα και εύκολα γλυκά.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητα της εσάνς πικραμύγδαλου που βάζουμε για να ενισχύσουμε την γεύση και το ανθόνερο που το προσθέτουμε σιγά σιγά, για να επιτύχουμε την σωστή υφή της αμυγδαλόπαστας στο πλάσιμο.
Ζεματάμε τα αμύγδαλα για λίγα λεπτά και όσο είναι ακόμα ζεστά τα πατάμε ελαφρά για φύγει το φλούδι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο, ξεφλουδισμένο αμύγδαλο, αλλά trust me, η γεύση δεν έχει καμία σχέση ).
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για να φύγει η υγρασία και τα περνάμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν σχεδόν πούδρα.
Σε μπολ βάζουμε την πούδρα αμυγδάλου, τις βανίλιες, την ζάχαρη - μη βάλετε άχνη, λασπώνουν - προσθέτουμε με προσοχή και τμηματικά το ανθόνερο και ζυμώνουμε προσέχοντας η αμυγδαλόπαστα να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει.
Ήρθε η ώρα της εσάνς. Προσθέστε την με προσοχή, σταγόνα σταγόνα, θέλουμε να ενισχύσουμε την γεύση, όχι να φτιάξουμε κυάνιο.
ΤΙ σχέση έχει τώρα το λευκό χρώμα ζαχαροπλαστικής???
Τα αμυγδαλωτά αυτά σερβίρονται σε γάμους, αρραβώνες και χαρές, συνεπώς πρέπει να είναι κατάλευκα, χιονάτα.
Το αμύγδαλο δυστυχώς έχει μία ελαφρά υποκίτρινη απόχρωση. Μπορείτε φυσικά στο τέλος να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη, αλλά....
Επειδή αυτά τα έφτιαξα για τον γάμο του υιού μου του μονογενούς όπως σας είπα, και επρόκειτο να προσφερθούν 2 ημέρες μετά την παρασκευή τους, στις δοκιμές που έκανα δεν μου άρεσαν τα μικρά σκασιματάκια που έκανε η άχνη επάνω στα αμυγδαλωτά την επόμενη ημέρα.
Ούτε μπορούσα να τα ρετουσάρω πριν το σερβίρισμα, γιατί θα ήταν τυλιγμένα σε λεπτή ζελατίνη.
Έλα που τα ήθελα και χιονάτα όμως!! Οπότε ή θα τα τύλιγα σε λευκή σοκολάτα ή σε ινδοκάρυδο.
Μετά σκέφτηκα το βρισίδι που θα άκουγα από την γιαγιά, καλή της ώρα, τι σχέση έχουν τα Μικρασιάτικα αμυγδαλωτά με σοκολάτες και ινδοκάρυδα.
Η λύση ήρθε μετά από σύσκεψη και κοινή απόφαση με τη Μαριώ μου, από τις Συνταγές της Καρδιάς μας. Λευκό χρώμα ζαχαροπλαστικής!!
Το τι τραβήξαμε για να το βρούμε πάνω στην τούρλα του Σαββάτου είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, που θα σας την πω άλλη ώρα.
Προσθέτουμε λοιπόν λευκό χρώμα ζαχαροπλαστικής - επίσης σταγόνα σταγόνα, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό χρώμα - και voila - έχουμε ολόλευκα, χιονάτα αμυγδαλωτά!!
Τα πλάθουμε σε σχήμα μικρού αχλαδιού κι επειδή πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, βάζουμε από ένα γαρύφαλλο στην κορυφή τους, σαν ουρίτσα.
Άντε, και στα δικά σας οι λεύτεροι!!!
Ασπασμούς
SpIrToKoYto
Όλες εμείς στις Συνταγές Της Καρδιάς, θέλουμε να ευχηθούμε από καρδιάς στον γιόκα της αγαπημένης μας φιλενάδας Βιβής, "βίον ανθόσπαρτον" και μια ζωή όλο μέλια με την καλή του!!!
Πολλές, πολλές ευχές κι από μένα!!!! Ο,τι καλύτερο στο νιόφωτο, όπως λέμε κι εμείς στη Λευκάδα! Ευχαριστούμε και για τη συνταγή. Φιλάκια πολλά!
ReplyDeleteΝα ζήσουν ευτυχισμένοι!!! Όμορφα αυτά που φτιάξατε,κυρίως τα αγαπημένα μου αμυγδαλωτά.
ReplyDeleteΠαντα γλυκαμένοι και ευτυχισμενοι!
ReplyDeleteΝα ειναι ευτυχισμενοι οπως ακριβως θελουν!!!!!!!
ReplyDeleteπολλα φιλια!!!!!
Πολύ όμορφα!
ReplyDeleteΠάντα ευτυχισμένοι :)
Πάντα ευτυχισμένα τα παιδιά! Από τα καλύτερα γλυκά των γάμων!
ReplyDelete"Βιον ανθοσπαρτον και πολλούς απογόνους" για τους νεόνυμφους!!!
ReplyDeleteΝα σου ζήσουν σουπερ υπερπεθερά χρυσοχέρα με τις επισης χρυσοχέρες φιλενάδες σου (βάζω και τον εαυτό μου μεσα χαχαχα!!)
Τέτοια καλούδια σε γάμο δια χειρός πεθερας (μάνας γαμπρού) δεν έχουν ξαναδεί τα ματάκια μου!!!!!
Εύγε και για τα υπέροχα αμυγδαλωτα σου !!!Εργο τέχνης!!!
Αντε και στις χαρές των παιδιών μας!!! Φιλιά πολλά πολλά!!!
Εγώ ένα έχω να πω!
ReplyDeleteYou are the best pethera ever!!!!!!!!
Να θαυμάσω φυσικά και τις χρυσοχέρες φίλες πεθεράς, αλλά και τα κατάλευκα και χιονάτα αμυγδαλωτά σου θα έκλεψαν σίγουρα την παράσταση!
Να ζήσουν τα παιδιά, κάθε ευτυχία τους ευχόμαστε!
Φιλιά!
Υπέροχα και ολόλευκα τα αμυγδαλωτά, γεια στα χέρια σου Βιβή!! Βίον ανθόσπαρτον να έχουν τα παιδιά, να τους χαίρεσαι!!
ReplyDeleteΝά ζήσουν οι νεόνυμφοι!Καθε ευτυχία τούς εύχομαι!!Υπέροχη συνταγή καί λατρεμένα τά αμυγδαλωτά!!Φιλιά!!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο γλυκάκι και ιδιαίτερο. Με ωραία αρωματα και ασφαλως με τη σφραγίδα των αλησμόνητων πατριδων που τοσο αγαπαμε! Γεια στα χερια σας
ReplyDeleteΝα σας ζήσουν οι νεόνυμφοι,βίον ανθόσπαρτον να έχουν!!!!!
ReplyDeleteΔεν τα προλαβαίνατε τα βαζάκια και τα αμυγδαλωτά φαντάζομαι!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!
Βίον ανθόσπαρτον να'χουν τα παιδιά.Τα αμυγδαλωτά=υπερπαραγωγή!!!
ReplyDeleteΤι ευχάριστα νέα είναι αυτά!
ReplyDeleteΕύχομαι από καρδιάς ότι καλύτερο στο νιόπαντρο ζευγάρι! Να τα χαίρεσαι τα παιδιά Βιβή!
Μπράβο για τα ωραία γλυκάκια που έφτιαξες προς τιμή τους!
Φιλιά
ΕΥΓΕΝΙΑ μου,
ReplyDeleteφιλιά κοριτσάκι μου και από μένα...Σε ευχαριστώ πολύ...♥
Ειρηνάκι ου,
ReplyDeleteνα είσαι καλά...Πολλές πολλές ευχαριστίες...♥
Beauty Follower,
ReplyDeleteπολύ σε ευχαριστώ...♥
kikitchen and the chef ,
ReplyDeleteφιλιά κοπέλα μου,σε ευχαριστώ πολύ...♥
mia maria-άκι μου,
ReplyDeleteσε ευχαριστώ πολύ πολύ...♥
Vasso D ,
ReplyDeleteκι εγώ...και μου αρέσουν τα άψητα...Αλλιώς γίνονται εργολάβοι...
Σε ευχαριστώ πολύ...♥
Χρύσα μου,
ReplyDeleteτο κλασσικό...Σε ευχαριστώ πολύ...♥
Βασσάκι μου όμορφο,
ReplyDeleteτώρα που πήραμε φόρα,το μάθαμε καλά το άθλημα...Αντε να πάρουν σειρά τα δικά σας να ξαναπαίξουμε...
Φιλιά κοριτσάρα μου,ευχαριστώ πολύ...♥
Εσύ μικρή ξανθιά Ελενακάνε μας σινιάλο και εμείς εδώ είμαστε...Πήραμε το κολάι...Ξέρεις...
ReplyDeleteΕυχαριστώ μωρό μου...♥
Μαράκι μου,
ReplyDeleteευχαριστίες πολλές ...Να είσαι καλά...♥
DIMI μου,
ReplyDeleteφιλιά κοριτσάκι μου...Ευχαριστώ πολύ...♥
Ariadni μου,
ReplyDeleteόπως το είπες...Από τις αλησμόνητες πατρίδες...
Σε ευχαριστώ πολύ ....♥
Ρενάκι,
ReplyDeleteμάγος είσαι...???
Πανικός έγινε...Ευτυχώς είχα φτιάξει αρκετά...
Φιλιά και από μένα,σε ευχαριστώ πολύ...♥
Αλέκα μου,
ReplyDeleteη συνταγή είναι πολύ πολύ απλή....
Αλλά επειδή ένα γιό έχω,έβαλα χέρι στις δαντέλες της γιαγιάς και έφτιαξα τις θήκες για τα αμυγδαλωτά...Δεν ήθελα χάρτινες θήκες και τα γνωστά τυπικά...Χαλάλι του,είμαι σίγουρη πως η γιαγιά Ιουλία θα με συγχωρήσει που...κούρεψα τις δαντέλες της...
Σε ευχαριστώ πολύ...♥
Ερμιονάκι μου,
ReplyDeleteευχαριστώ σε πολύ κοριτσάκι μου...Να είσαι καλά...♥
Και βέβαια ,ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,σε όλες αυτές τις απίθανες ΣυνταγοΚαρδιακές φιλενάδες που έπεσαν επάνω και βοήθησαν να γίνουν όλα τέλεια...
ReplyDeleteΣας ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις ευχές σας ,άντε βρε...Εκανα εγώ την αρχή για να παίρνετε σειρά για πεθερές...Και στα κεφαλάκια των παιδιών σας...
Σας αγαπάω πολύ πολύ όλες σας...♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Πολλές, πολλές ευχές και από μένα για τα παιδιά!
ReplyDeleteΚαλά τα καρυδάτα δεν παίζονται...μπορώ να τα φάω όλα...
Να σας ζήσουν, να είναι πάντα ευτυχισμένοι κι εσείς καλά να τους καμαρώνετε!!! Μα τί υπέροχα που είναι τα αμυγδαλωτά αλλά και το γλυκό σταφύλι!!!
ReplyDeleteΝα σας ζήσουν! Πολύχρονοι κι ευτυχισμένοι να είναι!
ReplyDeleteΩραία ιδέα το λευκό χρώμα ζαχαροπλαστικής στα αμυγδαλωτα!
Να σας ζήσουν, Βιβή!! Βίον ανθόσπαρτον και ευτυχή!! Έγραψες ως πεθερά με τα καλούδια σου!! Αλλά και οι φιλενάδες μας δούλεψαν με μεράκι και έφτιαξαν αριστουργήματα!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Γιατί καλέ Βιβάκο μου δεν βλέπω το σχόλιο μου που είχα γράψει προχθές, οεο ??? τι έγινε ????
ReplyDeleteΘερμά συγχαρητήρια για τα παιδιά Βιβάκο μου, να είναι πάντα καλά και αγαπημένοι και να καμαρώνουν την άξια και πολυτάλαντη πεθερούλα !!!!!
ολα ήταν υπέροχα !!!
σε φιλώ πολύ πολύ πολύ
πάντα χαρές
- spoonstories- μου,
ReplyDeleteαμυγδαλωτά είναι,αλλά who cares...???...Κι εγώ τα τσακίζω...
Ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές...♥
Κικίτσα μου,
ReplyDeleteνα είσαι καλά...Σε ευχαριστώ πολύ...♥
( όσο για τα γλυκά,άλλο να σου λέω,άλλο να τα τσακίζεις...)
Βαγγελιώ μου,
ReplyDeleteσε ευχαριστώ πολύ,να είσαι καλά...♥
( οι Χιώτες μπορεί να πάνε δυό δυό,αλλά οι Συνταγές της Καρδιάς,πάνε όλες μαζί...Και να σκεφτείς πως οι περισσότερες είμαστε ξανθές...)
Ειρηνάκι μου,
ReplyDeleteαυτές δεν ζωγράφισαν...Αυτές έκοψαν και έραψαν...
Ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου...♥
Αγαπητό συνμέλος ΒΟΥ:
ReplyDeleteτην μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω για την εξαφάνιση του σχολίου σου,- εκτός από το ξανθό χρώμα - είναι η εξής:
Εγραψες σε άλλο ποστ,κάπου στο ΦουΜπου ίσως, που κυνηγιόμαστε συνήθως και νόμισες οτι έγραψες εδώ...:P
( τώρα βέβαια,παίζει και να σε σαμποτάρισε η άλλη η ξανθιά...)
Μωρό μουυυυυυυυυυυυυυ...Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω... ♥ ♥ ♥
( Φαντάσου στη βάφτιση τί έχει να γίνει που θα είναι και δικιά μας...χε...χε...)
Με μεγάλη χαρά ξαναβλέπω τα γλυκά αριστουργήματα, γεια στα χεράκια σας!
ReplyDeleteΝα ζήσουν ευτυχισμένα τα παιδιά!
Φιλάκια πολλά!!!
ΥΓ. Κοριτσάκια μου, έχω κόρη ελεύθερη όπως ξέρετε, θα σας προτιμήσω, ε;
Γλυκειά μου - κοψομεσιασμένη - Μαιρούλα,κρατώ τις ευχές σου και από δω και σε ευχαριστώ άλλη μιά φορά πολύ πολύ...♥
ReplyDelete( πες εσύ ημερομηνία και άσε τα άλλα πάνω μας )
και ποσα κομματια βγαζει η δοσολογια που δωσατε???
ReplyDeleteμολις ειδα! 50!
ReplyDelete