Monday, 31 March 2014

Τσουρέκια νηστίσιμα


Τα νηστίσιμα τσουρεκάκια που σας προτείνουμε σήμερα σαν μια νόστιμη λιχουδιά για το καφεδάκι σας, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε τα τσουρέκια με αυγά, βούτυρο και γάλα.
Απολαύστε τα χωρίς τύψεις τις ημέρες της νηστείας, είναι απόλυτα νηστίσιμα αλλά και απόλυτα νόστιμα και αφράτα.
Αυτή θα είναι και η τελευταία νηστίσιμη συνταγή μας για την περίοδο της Σαρακοστής, από αύριο ξεκινάμε τις προτάσεις μας που θα νοστιμίσουν το πασχαλινό σας τραπέζι.
Και έχουμε να σας μαγειρέψουμε, ένα σωρό νοστιμιές, μείνετε συντονισμένοι και δεν θα χάσετε!
Πάμε όμως σήμερα να ετοιμάσουμε τα τσουρεκάκια μας!

Τα υλικά μας για 6-8 τσουρεκάκια:
125 ml χλιαρό νερό
125 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
25 gr. μαγιά νωπή
130 ml λάδι ελαφρύ
130 gr. ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
¼ κουταλάκι μαστίχα
μισό κουταλάκι μαχλέπι
500-600 gr.(περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σουσάμι για το πασπάλισμα
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθούν η μαγιά και η ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά το μείγμα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε κορδόνια πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια.
Με τα κορδόνια αυτά σχηματίζουμε πλεξούδες ή όποιο άλλο σχέδιο μας αρέσει.
Φροντίζουμε να μην έχουν μεγάλο πάχος τα τσουρέκια μας, για να μας ψηθούν καλά.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα.
Βρέχουμε με νερό ελαφρώς την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
UPDATE:
Να και τα νηστίσιμα τσουρεκάκια που έφτιαξε η φίλη μας Maria Xarbi
Της έγιναν υπέροχα!!!
Μαρία καλοφάγωτα!

Saturday, 29 March 2014

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Ντολμαδάκια γιαλαντζί ή σαρμαδάκια, όπως και να τα πείτε, το σίγουρο είναι ότι κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα !
Τα έφτιαξα με αμπελόφυλλα που μάζεψα από την κληματαριά του πατέρα μου και μετά τα συντήρησα στην κατάψυξη, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η Ειρήνη εδώ
Αυτό που κάνει ξεχωριστό το φαγάκι, είναι τα μυρωδικά και το μπόλικο κρεμμυδάκι.
Ταιριάζει απίστευτα να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια με γιαούρτι, κι αν είμαστε πιο τολμηροί, με γιαούρτι και σκόρδο.
Πάμε να τα μαγειρέψουμε!

Τα υλικά μας για 45 κομμάτια:
50 αμπελόφυλλα
270 γρ. ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο ρεντέ ή 2 μεσαίου μεγέθους
4-5 φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα
μισό φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμός λεμόνι (τόσο όσο σας αρέσει, εγώ χρησιμοποίησα το χυμό ενός λεμονιού)
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ μισό φλιτζάνι από το λάδι, τον μισό χυμό λεμονιού, και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αμπελόφυλλα.
Βάζουμε τα αμπελόφυλλα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, και τα βράζουμε 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Να μην μας παραβράσουν όμως, γιατί μετά θα διαλύονται και δεν θα μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε άδεια κατσαρόλα, τοποθετούμε 5 φύλλα, τα πιο χοντρά συνήθως.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το γυρίζουμε από την ανάποδη πλευρά.
Τοποθετούμε ένα κουταλάκι από την γέμιση και καλύπτουμε με την «μύτη», όπως φαίνεται στην φωτό.

Κλείνουμε τις άκρες δεξιά αριστερά

και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολάκι

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, για όλα τα αμπελόφυλλα.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε στρώσεις, καλύπτοντας περιμετρικά τον πάτο.

Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι, και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, με διάμετρο λίγο μικρότερη από της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να καλύψει τα ντολμαδάκια και να φτάσει μέχρι το πιάτο.
Κλείνουμε την κατσαρόλα, και σιγομαγειρεύουμε μέχρι τα ντολμαδάκια μας να είναι έτοιμα (ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών)
Δοκιμάζουμε ενδιάμεσα με πολύ προσοχή για να ελέγξουμε αλάτι και λεμόνι.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου, απλά κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά.
Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, προσθέτουμε λίγο λίγο και με προσοχή, για να μην μας λασπώσει το ρύζι.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφού περάσουν 5 λεπτά, αφαιρούμε πολύ προσεκτικά το πιάτο.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Friday, 28 March 2014

Κουλουράκια κανέλας νηστίσιμα


Πεντανόστιμα και αγαπημένα νηστίσιμα κουλουράκια από τα χεράκια της παιδικής μου φίλης της Έφης, που όταν τα φτιάχνει μοσχοβολάει ο τόπος !!!!
H Εφούλα σαν καλή φιλεναδίτσα που είναι, με κάλεσε στο σπίτι της για να μπορέσω να βιντεοσκοπίσω την όλη διαδικασία.
Όπως μπορείτε να φανταστείτε γελάσαμε πάρα πολύ, μιας και ήμασταν 7 άτομα που παρακολουθούσαμε την Έφη να μετράει, να ζυμώνει και να πλάθει.
Εμείς τι κάναμε? Απλά την κοιτάγαμε και απολαμβάναμε τις νοστιμιές που είχε φτιάξει για να μας κεράσει !!!! Αυτό θα πει φιλία !!χιχιχι!!!
Εφάκι σ’ευχαριστούμε πολύ πολύ για τη φιλοξενία !!!!
Πάμε τώρα να δούμε τι θέλουμε για μια δόση (περίπου 110 τεμάχια) μικρά και λεπτά κουλουράκια, σαν και αυτά της φωτογραφίας

Τα υλικά μας: 
1 ποτήρι του νερού, ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι σόδα
1 κοφτή κουταλιά κανέλα τριμμένη
2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουτερ
ελάχιστο γαρίφαλο τριμμένο
ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι
σχεδόν ένα ποτήρι του νερού, σπορέλαιο
λίγο ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού, χυμό φρέσκων πορτοκαλιών
χυμό από μισό λεμόνι
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ίσως και λίγο ακόμη
Για την επικάλυψη 
σουσάμι άσπρο (άψητο)
Στην πράξη: 
Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα στερεά υλικά εκτός από το αλεύρι, και τ’ ανακατεύουμε.
Βάζουμε σ’ ένα ποτήρι του νερού σπορέλαιο. Δεν θα το γεμίσουμε μέχρι επάνω, θα λείπουν περίπου 2 δάκτυλα. Το κενό αυτό το συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του ποτηριού στη λεκάνη με τα στερεά υλικά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά μ’ έναν αυγοδάρτη ή με τα δάκτυλά μας.
Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Εδώ θέλει λίγο προσοχή, δεν θα πρέπει να ρίξουμε πολύ αλεύρι, το ζητούμενο όπως είπαμε είναι να έχουμε μια ωραία και μαλακιά ζύμη.
Πλάθουμε κατ’ ευθείαν κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, χωρίς να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Τα κουλουράκια για να είναι τραγανά, καλό είναι να τα πλάσουμε λεπτά και μικρά

Εάν θέλουμε τα περνάμε από το σουσάμι και τα βάζουμε σε ταψιά που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (όχι λαδόκολλα).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 150 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τ’ αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να κρυώσουν και μετά τα αποθηκεύουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.
Καλή επιτυχία!

Δείτε και το βιντεάκι μας, όπου αναλυτικά παρουσιάζουμε το πώς φτιάχνονται τα κουλουράκια!

Thursday, 27 March 2014

Ταχινόπιτα με μέλι


Μια αρωματική και πολύ νόστιμη ταχινόπιτα, είναι η σημερινή «γλυκιά» μας πρόταση για τους φίλους μας που νηστεύουν και όχι μόνο.
Συνοδεύει νόστιμα το καφεδάκι ή το τσάι μας, είναι μια ωραία ιδέα και για το πρωινό μας!
Πάμε να την φτιάξουμε!

Τα υλικά μας για ταψί 33χ26:
1 φλιτζάνι τσαγιού ταχίνι
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο
μισό κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 1/4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκάλι , το ξύσμα, το μέλι και τα δουλεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά .
Μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε λίγες σταφίδες, καρύδια ή και τα δυο, που στο σύνολο τους θα είναι τα 2/3 ενός φλιτζανιού του τσαγιού .
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχουμε λαδώσει καλά ή έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 25-30 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε το γλυκό μας αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και βλέποντας αν βγαίνει στεγνή.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε το γλυκό μας με λίγο επιπλέον ταχίνι, είναι αυτό που στις φωτός μοιάζει με γλάσο.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Wednesday, 26 March 2014

Σουπιές με μαραθόριζα και χορταρικά


Οι σουπιές που σας μαγειρέψαμε σήμερα, ήταν "πεσκέσι" φίλου μας ψαρά από την περιοχή της Κυλλήνης. Ολόφρεσκες απ' ευθείας μέσα από την βάρκα, μοσχοβολούσαν θάλασσα!!
Έγιναν ένα φαγάκι πεντανόστιμο και συνοδεύτηκαν με διάφορα χόρτα από σπιτικό λαχανόκηπο.
Όμως αυτό που έδωσε πραγματικά υπέροχο άρωμα και γεύση, ήταν η προσθήκη του φινόκιο, η γνωστή μας μαραθόριζα, αλλά και το γλυκανισάτο ούζο που ταιριάζει απίστευτα με το φινόκιο!!
Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να τις δοκιμάσετε! Θα τις λατρέψετε!!!
Πάμε να μαγειρέψουμε τις αρωματικές μας σουπιές.

Θα χρειαστούμε:
1,5 κιλό σουπιές
1 κιλό διάφορα χόρτα
1 μικρό φινόκιο
1 μικρό πράσο
4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κλωνάρια μάραθο
5 κλωνάρια μαϊντανό
2 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 σφηνάκι ούζο
μισό λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα)
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Τι κάνουμε: 
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τα χόρτα μπορεί να είναι σέσκουλα, σπανάκι, διάφορα άγρια χόρτα ακόμα και διάφορα πράσινα σαλατικά.
Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις πλένουμε και αυτές πολύ καλά, να μην έχουν άμμο. Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας, να απορροφηθούν τα περίσσια υγρά τους.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το φινόκιο, το πράσο και τα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τον μάραθο και τον μαϊντανό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μισό φλιτζάνι από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα το φινόκιο, τα κρεμμυδάκια και το πράσο. Τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε και τις σουπιές να σοταριστούν και αυτές. Σβήνουμε με το ούζο.
Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τον μάραθο, τον μαϊντανό, την ζάχαρη και τόσο νερό όσο να σκεπάζει τις σουπιές.
Αφού πάρουν μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν, ως να μαλακώσουν οι σουπιές.
Προσθέτουμε τα κομμένα χορταρικά, το υπόλοιπο 1/3 του ελαιόλαδου, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε και πάλι να σιγοβράσουν τα χορταρικά και να δέσει η σάλτσα του φαγητού μας. Τα χόρτα θα βγάλουν αρκετά υγρά γι' αυτό δεν προσθέτουμε άλλο νερό, εκτός και αν κρίνουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο.
Η πεθερά μου μάλιστα όταν φτιάχνει το φαγητό αυτό, σοτάρει σε χωριστή κατσαρόλα πρώτα τα χόρτα με λίγο λάδι και τα βράζει με λίγο νερό ως να μαλακώσουν. Κατόπιν μαγειρεύει τις σουπιές με τα υπόλοιπα υλικά και αν χρειαστεί προσθέτει λίγο λίγο από το ζουμί που έβρασαν τα χόρτα. Τέλος τα προσθέτει και αυτά στην κατσαρόλα με τις σουπιές και τα μαγειρεύει όλα μαζί για λίγα λεπτά, ως να δέσει η σάλτσα. Έτσι τα χόρτα δεν θα παραβράσουν και δεν κινδυνεύουν να λιώσουν.
Αυτό το φαγάκι είναι εξαιρετικά αρωματικό και νόστιμο. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία χόρτων διαθέτουμε, τόσο καλύτερο θα γίνει.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό, μαζί με μπόλικο ψωμάκι για απίστευτες βούτες!!!
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

Monday, 24 March 2014

Φιλέτο ψαριού με μαραθόριζα


Ξέρω ότι αύριο στα περισσότερα τραπέζια, ο μπακαλιάρος θα είναι ο πρωταγωνιστής.
Στην προηγούμενη ανάρτησή μας σας δώσαμε συγκεντρωμένες τις προτάσεις μας για το τραπέζι του Ευαγγελισμού, ελπίζουμε να σας βοηθήσουν και να απολαύσετε ότι επιλέξετε να μαγειρέψετε.
Αν πάλι δεν είστε φαν του μπακαλιάρου, αλλά θέλετε οπωσδήποτε να μαγειρέψετε ψαρικό, η σημερινή μου πρόταση δίνει ένα πιάτο πολύ νόστιμο αλλά και ελαφρύ, μιας και το ψαράκι μας μαγειρεύεται στον ατμό.
Για το πολύ αρωματικό ψαράκι μας, επιλέγουμε όποιο φιλέτο ψαριού προτιμάμε, πέρκα, γλώσσα, σαργό ή οποιοδήποτε άλλο λευκό φιλέτο της αρεσκείας μας.
Πάμε να το μαγειρέψουμε!

Υλικά για 2 άτομα :
2 φιλέτα ψαριού περίπου 250-300 γρ. το καθένα (ζυγισμένα ξεπαγωμένα)
1 βολβό μαραθόριζας (φινόκιο) κομμένο σε λεπτές φέτες
1 σφηνάκι ούζο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
5-6 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Τι κάνουμε:
Ψήνουμε τα φιλέτα στον ατμό για περίπου 8-10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το λάδι να ζεσταθεί, προσθέτουμε τις φέτες της μαραθόριζας και τις σοτάρουμε ελαφρώς.
Σβήνουμε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον άνηθο και λίγο νερό (περίπου 1 φλιτζανάκι). 
Σιγομαγειρεύουμε και μόλις μαλακώσει η μαραθόριζα η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Προσοχή όμως, η σάλτσα μας δεν θέλουμε να είναι στεγνή, θέλουμε να έχει κρατήσει κάποια υγρά.
Τοποθετούμε τα φιλέτα στα πιάτα και περιχύνουμε με την νόστιμη και μυρωδάτη σαλτσούλα.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!!
Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά για την αυριανή μεγάλη εθνική και θρησκευτική μας γιορτή.
Θα είμαστε και πάλι κοντά σας την Τετάρτη.
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Saturday, 22 March 2014

Το τραπέζι της 25ης Μαρτίου


Του Ευαγγελισμού μεθαύριο, και η παράδοση θέλει στο τραπέζι μας, τι άλλο??
Μπακαλιάρο-σκορδαλιά!
Παρέα και μια νόστιμη παντζαροσαλάτα, λίγο κρασάκι, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και το τραπέζι μας είναι κομπλέ!
Θα σας δώσουμε συγκεντρωμένες τις προτάσεις μας για το συγκεκριμένο τραπέζι, όλες δοκιμασμένες και νόστιμες, κι εσείς απλά διαλέξτε και μαγειρέψτε όποια προτιμάτε!
Φυσικά την μέρα αυτή μπορούμε να μαγειρέψουμε οποιοδήποτε ψαρικό προτιμάμε, αν ο μπακαλιάρος δεν είναι στις προτιμήσεις μας. Στην Κατηγορία με τα ψαρικά μας, θα βρείτε πάρα πολλές ιδέες.
Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε! Και τι δεν έχουμε!!!!!

Μπακαλιάρος τηγανιτός

Πιταράκια μπακαλιάρου

Λουκουμάδες μπακαλιάρου

Μπακαλιαρομεζεδάκι

Κροκέτες μπακαλιάρου

Μπακαλιάρος αλά Λιβορνέζε

Μπακαλιάρος με πράσα και μάραθο

Μπακαλιάρος με πάπρικα

Σκορδαλιά με πατάτα

Σκορδαλιά με ψωμί-καρύδια

Σκορδαλιά με σησαμέλαιο

Παντζαροσαλάτα

Παντζαροσαλάτα φούξια

Σαλάτα με τσιπς παντζαριού

Παντζαροσαλάτα με καρύδια, μουστάρδα και λεμόνι

Και για γλυκάκι , τι άλλο??
Χαλβάς σιμιγδαλένιος

ή λεμονοπορτοκαλένιος

Τα σχόλια είναι κλειστά, αν έχετε κάποια απορία, παρακαλούμε διατυπώστε την στην αντίστοιχη συνταγή, και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε!
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!

Friday, 21 March 2014

Μπακαλιάρος με πάπρικα


Δεν μπορώ να φανταστώ το τραπέζι της 25ης Μαρτίου, χωρίς τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο-σκορδαλιά.
Θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας την αγαπημένη μου συνταγή για τηγανιτό μπακαλιάρο, όπου στο κουρκούτι προσθέτω και γλυκιά πάπρικα για περισσότερη νοστιμιά!
Πάμε να την φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
2,5 κούπες τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κούπες τσαγιού νερό
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλάτι (με προσοχή)
μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα
Τι κάνουμε:
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μεγάλα κομμάτια.
Τον βάζουμε σε λεκάνη με νερό που να τον καλύπτει και τον ξαλμυρίζουμε για 12 τουλάχιστον ώρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη πάπρικα, το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε το μείγμα καλά, μέχρι να γίνει χυλός.
Αν ο χυλός είναι πολύ πηκτός, τον αραιώνουμε με λίγο νερό, αν πάλι είναι πολύ αραιός, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Το ζητούμενο είναι ο χυλός μας να «στέκεται» πάνω στο ψάρι.
Βάζουμε στο τηγάνι μας αρκετό λάδι, να ζεσταθεί καλά.
Βυθίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο χυλό, αφήνουμε να τρέξει το περίσσευμα και αμέσως τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το λάδι που έχει κάψει.
Μόλις σχηματιστεί χρυσαφένια κρούστα, γυρίζουμε προσεκτικά με ένα πιρούνι τα κομμάτια του ψαριού και από την άλλη πλευρά να πάρουν το ίδιο χρώμα.
Φροντίζουμε να μην γεμίζουμε το τηγάνι με πολλά κομμάτια, ώστε να υπάρχει χώρος να τα γυρίσουμε.
Τοποθετούμε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο σε μια πιατέλα στρωμένη με μπόλικο χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Thursday, 20 March 2014

Γαρίδες σαγανάκι με ουίσκι και μουστάρδα


Εάν αγαπάτε τα θαλασσινά όπως εγώ, δύσκολα θα αντισταθείτε σε ένα νόστιμο σαγανάκι με γαρίδες.
Η σημερινή μου πρόταση είναι ένα σαγανάκι διαφορετικό από το κλασσικό με την ντομάτα και την φέτα.
Γαρίδες μαγειρεμένες σε σάλτσα με ουίσκι και μουστάρδα!
Την σάλτσα έχει νοστιμίσει ιδιαίτερα ο ζωμός που θα φτιάξουμε με τα κεφάλια και τα τσόφλια από τις γαρίδες, όπως θα δείτε παρακάτω στην συνταγή μας.
Πάμε να σας πω πως θα φτιάξουμε ένα σαγανάκι νηστίσιμο, εύκολο και πεντανόστιμο!!!

Τα υλικά μας:
16 γαρίδες Νο 1
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά πράσινη (ή ανάλογη ποσότητα πολύχρωμες)
1 σφηνάκι ουίσκι
χυμό μισού λεμονιού
2 κουταλιές μουστάρδα
αλάτι - πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη, αφαιρούμε με μια οδοντογλυφίδα το εντεράκι από την πλάτη τους και τις πλένουμε καλά.
Φτιάχνουμε ένα ζωμό ως εξής: Ξεπλένουμε πολύ καλά τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα κελύφη και τα βάζουμε να βράσουν με 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μας δώσουν όλη την γεύση τους.
Όταν αρχίσει να μειώνεται η ποσότητα του νερού, ο ζωμός μας είναι έτοιμος. Τον σουρώνουμε σε ψιλή σήτα και με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα πολύ γευστικό ζωμό που θα νοστιμίσει το φαγάκι μας.
Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και την πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες.
Σβήνουμε με το ουίσκι και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε αρκετό από τον ζωμό που ετοιμάσαμε.
Βράζουμε την σάλτσα μας μέχρι να δέσει και να έχει την πυκνότητα που θέλουμε - εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο ζωμό μέχρι να γίνει η σάλτσα όπως την θέλουμε.
Προσθέτουμε τις γαρίδες, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και λίγο πιπέρι.
Δοκιμάζουμε για να δούμε εάν χρειάζεται αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμα και οι γαρίδες μας είναι πια έτοιμες για να τις απολαύσουμε!!
Tip: Εάν περισσέψει ζωμός, μπορούμε να τον βάλουμε στην κατάψυξη σε ένα μπωλάκι που κλείνει πολύ καλά ή αν έχουμε υπομονή σε παγοθήκες.
Επίσης μπορούμε να το βάλουμε και σε ένα μπουκαλάκι -αρκεί να θυμηθούμε να το ξεπαγώσουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε έξτρα γεύση σε κάποιο άλλο φαγητό που θα φτιάξουμε, για παράδειγμα στις ψαρόσουπές μας!
Καλή επιτυχία!
Μέτη

Wednesday, 19 March 2014

Πεσκανδρίτσες με χόρτα στον φούρνο


Αυτό το νόστιμο ψαράκι, το είχαμε δοκιμάσει σε ένα ωραίο ταβερνάκι στην περιοχή της Κυλλήνης.
Στην ουσία πρόκειται για τις ουρές από μικρές πεσκαντρίτσες.
Μας το μαγείρεψαν με διάφορα χορταράκια, μαζεμένα από την περιοχή. Μας άρεσε πολύ, ειδικά στον καλό μου. Τα χόρτα δίνουν εξαιρετική νοστιμιά και το φρέσκο άνηθο απίθανο άρωμα.
Δεν μπόρεσα να πάρω την συνταγή από το ταβερνάκι, γι' αυτό αποφάσισα να φτιάξω την δική μου εκδοχή. Ήταν πολύ κοντά σε αυτό που δοκιμάσαμε και μας ικανοποίησε απόλυτα!
Είναι γνωστό ότι οι πεσκαντρίτσες δεν έχουν άλλα κόκαλα εκτός της κεντρικής ραχοκοκκαλιάς τους. Γι' αυτό είναι κατάλληλο για τα παιδιά μας.
Η συνταγή αυτή φτιάχνεται και με φρέσκα μπακαλιαράκια. Είναι μια ωραία πρόταση για την ημέρα του Ευαγγελισμού, που κατά το έθιμο τρώμε μπακαλιάρο.
Ας δούμε πως θα ετοιμάσουμε τις πεσκαντρίτσες μας.

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό ουρές από πεσκαντρίτσες
1 κιλό διάφορα χόρτα ή μισό κιλό σπανάκι και μισό κιλό σέσκουλα
μισό ματσάκι άνηθο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
μισό φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
χυμό από ένα λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το κόβουμε σε φετούλες.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Πλένουμε καλά τις ουρές από τις πεσκαντρίτσες. Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, να μην έχουν υγρά.
Αλευρώνουμε ελαφρά τις ουρίτσες από όλες τις μεριές. Έτσι δεν θα στεγνώσουν ή θα καούν την ώρα που θα ψήνονται στον φούρνο.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τις φέτες του ξερού κρεμμυδιού και τις ροδέλες των φρέσκων κρεμμυδιών. Τα σοτάρουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα κομμένα χορταρικά. Σοτάρουμε ακόμα μερικά λεπτά να μαραθούν λίγο τα χορταρικά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας καθώς και τον χυμό του λεμονιού.
Τέλος ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο άνηθο και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Βάζουμε τα χορταρικά σε ένα ταψάκι και τα στρώνουμε να καλύψουν τον πυθμένα του.
Επάνω από τα χόρτα τακτοποιούμε στην σειρά τις αλευρωμένες ουρές από τις πεσκαντρίτσες. Τις αλατίζουμε ελαφρά. Προσέχουμε πόσο αλάτι θα ρίξουμε μιας και έχουμε ήδη αλατίσει τα χόρτα.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ένα μικρό ποτήρι νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για μισή ώρα περίπου ή ως να δέσει η σάλτσα του φαγητού μας. Οι πεσκαντρίτσες είναι μικρές σε μέγεθος. Δεν χρειάζονται περισσότερο χρόνο ψησίματος γιατί θα στεγνώσουν.
Αν δούμε ότι παίρνουν γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε το φαγητό μας μόλις βγει από το φούρνο, γαρνιρισμένο με φέτες λεμονιού.
Το φαγητό αυτό εκτός από πεσκαντρίτες ή μπακαλιαράκια, μπορεί να μαγειρευτεί και με φέτες ψαριού της επιλογής μας.
Αντί για άνηθο, μπορούμε να αρωματίσουμε τα ψάρια μας με μάραθο.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...