Saturday 28 February 2015

Χαλβάς Φαρσάλων ή σαπουνέ


Και ποιος δεν ξέρει αυτόν τον υπέροχο χαλβά??
Επειδή τον βρίσκουμε συχνά σε παζάρια ή πανηγύρια, ο χαλβάς Φαρσάλων ονομάζεται επίσης και πανηγυριώτικος ή παζαριώτικος.
Σαν γνήσια Θεσσαλή, δεν θα μπορούσα να μην μοιραστώ μαζί σας αυτήν την συνταγή.
Ο χαλβάς Φαρσάλων θέλει μεράκι, αγάπη και τέχνη.
Στις 14 Οκτωβρίου 2005 ο δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και τους χαλβαδοποιούς, ξεκίνησε να διοργανώνει ετήσια «Γιορτή του Χαλβά Φαρσάλων».
Ο γνήσιος χαλβάς Φαρσάλων «σιγοβράζει» σε μεγάλα χάλκινα καζάνια και έπειτα τοποθετείται στον ταβά (ταψί) με τη κρούστα προς τα επάνω.
Αν τον φτιάξουμε στο σπίτι μας θα χρησιμοποιήσουμε την κατσαρόλα μας και ένα ταψάκι ή πυρέξ, η διαδικασία κατά τα άλλα θα είναι η ίδια.

Προτιμώ να φτιάχνω τον χαλβά Φαρσάλων με βούτυρο, γιατί μοσχοβολάει.
Όμως πολύ νόστιμος γίνεται και με λάδι αν κάποιος τον προτιμάει ή νηστεύει αυτές τις μέρες.
Πάμε να σας πω πόσο εύκολα θα τον φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
1 ποτήρι νισεστέ
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
¾ του ποτηριού ελαιόλαδο ή λάδι ελαφρύ ή βούτυρο
Προαιρετικά
150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα ελαφρώς
Για το πασπάλισμα
κανέλα και ζάχαρη
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το 1 ποτήρι ζάχαρης, τον νισεστέ και το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να διαλυθούν η ζάχαρη και ο νισεστές.
Αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα την υπόλοιπη ζάχαρη και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις η ζάχαρη πάρει χρώμα καραμελένιο, ρίχνουμε με προσοχή στην κατσαρόλα το μείγμα με τον νισεστέ, αφού πρώτα το ανακατέψουμε λίγο ακόμα.
Ανακατεύουμε αρκετά γρήγορα, και μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε την λιπαρή ουσία (λάδι ή βούτυρο) καθώς επίσης και τα αμύγδαλα, αν τα χρησιμοποιήσουμε.
Αν προτιμάμε τον χαλβά μας με κρούστα, τότε κάνουμε το εξής.
Ανάβουμε τον φούρνο μας στο γκριλ και περιμένουμε να ζεσταθεί. Αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά αφού πήξει, σε ένα ταψάκι ή πυρεξάκι. Το πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη και λίγη κανέλα και βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο για 20 περίπου λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια του χαλβά.
Αν δεν θέλουμε κρούστα, αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά σε ένα ταψάκι, αφήνουμε να κρυώσει τελείως, και το πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.
Σε κάθε περίπτωση πριν κόψουμε τον χαλβά σε κομμάτια και σερβίρουμε, θα πρέπει να έχει κρυώσει τελείως.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

25 comments:

  1. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    Μου αρέσει πολύ αυτός ο χαλβάς αλλά δεν είχα ιδέα πως φτιάχνεται!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  2. αχ τελειος!!! οι φωτογραφιες απεικονιζουν τελεια τον χαλβα.
    δεν τον εφιαξα ποτε, αλλα με εβαλες σε σκεψεις!!!
    καλη σου ημερα

    ειρηνη

    ReplyDelete
  3. Μμμμμ!!! Τι μου κάνεις τώρα!! Λατρεύω τον χαλβά φαρσάλων. Νομίζω πως θα κάνω μια απόπειρα να τον φτιάξω γιατί φαίνεται τέλειος!!

    ReplyDelete
  4. Αρέσει πολύ στόν άντρα μου!!Καταπληκτική συνταγή Ελένη μου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Είναι πολύ νόστιμος ο άτιμος Ελένη!!Ευχαριστούμε πολύ..

    ReplyDelete
  6. Μου αρεσει πάρα πολύ, αλλα φοβαμαι να τον φτιαξω, μηπως δεν τον πετυχω! Γεια στα χερια σας!

    ReplyDelete
  7. Απίθανες φωτογραφίες, πολύ λαχταριστός,μπράβο σου Ελένη!!
    Μία φορά έχω στο παρελθόν επιχειρήσει αλλά δεν θυμάμαι να ξετρελάθηκα!
    Θα ξαναπροσπαθήσω τώρα που μου το θύμησες και μου αρέσει πολύ!!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  8. Τέλειος έγινε Ελένη, μου αρέσει πάρα πολύ αυτός ο χαλβάς!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Πολύ λαχταριστός ο χαλβάς σου, Ελένη μου! Μου έβαλες ιδέες...χιχι...Καλή Κυριακή, φιλάκια

    ReplyDelete
  10. Καλό μήνα σε όλη την παρέα!
    Αυτός ο χαλβάς είναι ο αγαπημένος του συζύγου αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ, έχουμε κάποιες καλές πηγές αγοράς, θα κρατήσω τη συνταγή.

    ReplyDelete
  11. Υπέροχος ο χαλβάς σου Ελενάκι μου!!!
    Γειά στα χεράκια σου!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά !!!
    Καλό μήνα!!!

    ReplyDelete
  12. Υπέροχος Ελένη μου, ο σαπουνέ χαλβάς! Τον πρωτοδοκίμασα σε μικρή ηλικία σε μια εκδρομή στην Λάρισσα, σε ένα μεγάλο παζάρι που γινόταν εκεί. Μου είχε κάνει εντύπωση η ονομασία "σαπουνέ"!! Θα τον φτιάξω συντομα και με μπόλικο αμύγδαλο. Ο άνδρας μου και η μικρή τον αγαπούν ιδιαιτέρως!!
    Καλή μήνα! Καλή Κυριακή!!

    ReplyDelete
  13. Όμορφη συνταγή
    Φιλάκια ...

    ReplyDelete
  14. Ελενάκι μου γλυκό,σε προσκυνώ!Εντός της εβδομάδας θα το φτιάξω κι αν προλάβω θα σου στείλω φωτό.Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  15. Ααααααχχχχ!
    Άτιμο Ελενάκι!
    Για μένα την έβαλες αυτήν την συνταγή, που ο Φαρσάλων είναι ο αγαπημένος μου χαλβάς.
    Αχ και να χα τώρα ένα κομματάκι από τον τέλειο χαλβά σου!
    Φιλιά πολλά, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  16. Αχ και πως μου αρέσει ο χαλβάς Φαρσάλων...αν είναι και λίγο καμένο από
    πανό ...τελεια ...θα δοκιμάσω ..
    καλό μηνά

    ReplyDelete
  17. Λατρεύω αυτόν τον χαλβά, Ελενάκι!!! Ηλθα να σου πω , πολύχρονη (με μια μέρα καθυστέρηση, αντε όταν έχει 29 ημέρες ο Φεβρουάριος θα σου ευχηθοώ κανονικά!! χαχα) , πάντα με υγεία, χαρά, αγάπη και πολλά χαμόγελα!! Να τα εκατοστήσεις και να'σαι πάντα καλά!!!!

    ReplyDelete
  18. Αυτόν το χαλβά τον λατρεύω!! Αχ Ελένη μου τον έκανες φανταστικό!!!!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Είναι ο αγαπημένος μου!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!! Φιλιά!!

    ReplyDelete
  20. αν και τρελαινοναι για το χαλβα αυτο, δεν ειχα ιδεα πως τον φτιαχνουν! τελεια!!!!

    ReplyDelete
  21. Δείχνει τόσο νόστιμος και υπέροχα καραμελωμένος που τον λαχτάρισα Ελενάκι :)

    ReplyDelete
  22. Ελενάκι γεια στα χέρια σου, πολύ ωραίος!
    Έχω καιρό να τον φτιάξω και με ξεσήκωσες!

    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  23. Νατάσα Κομοτηνή7 March 2015 at 16:34

    Γεια σας και συγχαρητήρια!Σας διαβάζω χρόνια αλλά αν θυμάμαι καλά πρώτη φορά σχολιάζω. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχει κάποια μυστικά ο χαλβάς Φαρσάλων στην παρασκευή του ή κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε.Όπως τα γράφετε μου φαίνεται πολύ εύκολος αλλά πάντα είχα την εντύπωση ότι είναι δύσκολος και δεν τον επιχειρούσα...

    ReplyDelete
  24. @ Νατάσα
    Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!
    Σχετικά με το χαλβά, αυτό που σίγουρα πρέπει να προσέξεις είναι να μη σου καεί και μαυρίσει η ζάχαρη γιατί μετά το γλυκό θα πικρίζει. Κάτι άλλο δεν υπάρχει, απλά ακολουθείς τις οδηγίες παρασκευής που βλέπεις παραπάνω. Καλή επιτυχία!!!!!!

    ReplyDelete
  25. σκεφτομαι να τον φιαξω αυτο το σαββατοκυριακο και θελω να σε ρωτησω. παραδοσιακα τι υψος/παχος εχει ο χαλβας;

    ReplyDelete