Thursday 9 July 2015

Μουσακοπαπουτσάκια


Την ονομασία του το φαγάκι αυτό, την οφείλει στον καλό μου. Αυτός το ονόμασε έτσι!
Στην ουσία είναι ένα συνδυασμός μουσακά με παπουτσάκια, πολύ πολύ νόστιμος.
Τα παπουτσάκια «κάθισαν» στο ταψί πάνω σε τηγανιτές ροδέλες πατάτας και το φαγάκι που σερβιρίστηκε εκείνη την ημέρα στο σπίτι μας, έγινε ανάρπαστο!
Πάμε να σας πω πως το έφτιαξα!

Τα υλικά μας:
Για τον κιμά
600 γρ. περίπου μοσχαρίσιος κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
5-6 κόκκους μπαχάρι
λίγη ρίγανη
λίγο δυόσμο ξερό
μισό ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
4 κοφτές κουταλιές φυτίνη ή μαργαρίνη
6 κοφτές κουταλιές αλεύρι γ.ο.χ.
500 ml. φρέσκο γάλα
1 αυγό
3 κοφτές κουταλιές τριμμένο τυρί ρεγκάτο
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
αλάτι
Επιπλέον υλικά
5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
3 μεγάλες πατάτες
τριμμένη φρυγανιά
τριμμένο τυρί ρεγκάτο
λίγη φυτίνη ή μαργαρίνη
Στην πράξη:
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Χαράζουμε σταυρωτά την σάρκα τους για να ξεπικρίσουν πιο εύκολα. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για μια ώρα να στραγγίσουν τα υγρά τους.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά να σοταριστεί. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά καθώς και ένα φλιτζάνι νερό.
Αφού πάρει βράση ο κιμάς, χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει ως να ψηθεί και να απορροφηθούν τα υγρά του.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες.
Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό καλαμποκέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές τις πατάτες και τις βάζουμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι. Το ίδιο κάνουμε και για τις μελιτζάνες.
Στρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε για κάθε μελιτζάνα, έξι φέτες τηγανισμένης πατάτας έτσι ώστε να επανωτίζουν η μία με την άλλη, όπως φαίνεται και στην φωτογραφια.

Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί ρεγκάτο.
Από πάνω βάζουμε μελιτζάνα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
Με ένα πιρούνι πιέζουμε την ψημένη σάρκα προς τα κάτω, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια "φωλιά" στην οποία θα βάλουμε τον ψημένο κιμά. 
Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπες πατάτες και μελιτζάνες.
Μοιράζουμε τον μαγειρεμένο κιμά στις μελιτζάνες που μόλις προετοιμάσαμε.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
Σε κατσαρολίτσα και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε την φυτίνη ή την μαργαρίνη να λιώσει. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε και το γάλα που έχουμε προηγουμένως ζεστάνει και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά με κουτάλα ή το σύρμα των αυγών, ως να δέσει η μπεσαμέλ.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και το τυρί. Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα ώστε να μην μας ψηθεί το αυγό. 
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και όσο αλάτι χρειάζεται.
Μοιράζουμε την μπεσαμέλ ισομερώς επάνω σε κάθε μελιτζάνα.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια τους με λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο τριμμένο ρεγκάτο.

Βάζουμε μια μικρή ποσότητα φυτίνης ή μαργαρίνης επάνω σε κάθε μελιτζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, ως να ροδίσουν.
Σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...