Friday 18 September 2015

Πέρκα με σπανάκι και γλιστρίδα


Η πέρκα είναι από τα αγαπημένα μας ψάρια.
Συνήθως την αγοράζω φιλέτο, υπάρχει φρέσκο και κατεψυγμένο. Έχει κρουστό "κρέας" που βοηθά στο ψήσιμο και το σερβίρισμα της. Καθώς τα κοκαλάκια είναι ελάχιστα, την κάνει ιδανική για πολλές συνταγές.
Σήμερα θα σας δείξουμε ένα νόστιμο συνδυασμό μαγειρέματος με σπανάκι και την σε όλους γνωστή και ταπεινή γλιστρίδα.
Η γλιστρίδα φυτρώνει από μόνη της σχεδόν παντού και την βρίσκουμε από την Άνοιξη ως και το Φθινόπωρο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι ίσως, είναι ότι η γλιστρίδα είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά που συνήθως βρίσκουμε στα ψάρια. Επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αρκετή βιταμίνη C, φυτικές ίνες και πολλά μέταλλα. (οι πληροφορίες είναι από το ιντερνετ)
Η διατροφική αξία των ψαριών και του σπανακιού, λίγο πολύ μας είναι γνωστή.
Έχουμε λοιπόν εδώ στην σημερινή μας συνταγή, έναν συνδυασμό υλικών που εκτός από την νοστιμιά τους, μας προσφέρουν άφθονα πολύτιμα στοιχεία θρέψης.
Και εν τέλει αυτό είναι το ζητούμενο.
Πάμε να μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό φιλέτο πέρκας φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο ή 1 κιλό σπανάκι φρέσκο, ζυγισμένο καθαρισμένο
1 φλιτζάνι γλιστρίδα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια σε φέτες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 μεγάλη ντομάτα
1 μεγάλη πατάτα
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ρίγανη
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια ευρύχωρη κατσαρόλα, βάζουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και την πατάτα κομμένη σε κυβάκια των 2 εκατοστών. Σοτάρουμε ένα δύο λεπτά ακόμα.
Κατόπιν ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι. Αν είναι κατεψυγμένο το προσθέτουμε ως έχει. Αν είναι φρέσκο θα πρέπει να έχει βάρος ένα κιλό αφού καθαριστεί. Το πλένουμε, το στραγγίζουμε καλά και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, αφαιρώντας τα σκληρά κοτσάνια.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την γλιστρίδα κομμένη σε μέτρια κομμάτια, τον άνηθο ψιλοκομμένο και την ρίγανη. Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μισή ποσότητα του άνηθου με μάραθο.
Αφήνουμε το σπανάκι με την γλιστρίδα να σοταριστούν μερικά λεπτά και να μαλακώσουν.
Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ένα αναλόγου μεγέθους ταψάκι. Το λαδώνουμε και απλώνουμε στον πυθμένα του το μισό μείγμα του σπανακιού. Αλατοπιπερώνουμε.
Πλένουμε και κόβουμε την πέρκα σε μερίδες, αφαιρώντας όποια κοκαλάκια έχουν μείνει. Τοποθετούμε τις μερίδες στο κέντρο του πυρέξ, πάνω από το σπανάκι.
Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, αφαιρούμε τους σπόρους και την τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη. Την σκορπίζουμε επάνω στην πέρκα.
Απλώνουμε πάνω από τις μερίδες του ψαριού το υπόλοιπο μείγμα από το σοταρισμένο σπανάκι. Φροντίζουμε να καλύψουμε εντελώς το ψάρι. Αλατοπιπερώνουμε και πάλι.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια.
Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Δεν προσθέτουμε νερό στο φαγητό μας καθώς τα χορταρικά και η τριμμένη ντομάτα θα βγάλουν αρκετά υγρά. Παρόλα αυτά το παρακολουθούμε κατά την διάρκεια του ψησίματος και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε νερό. Εγώ δεν χρειάστηκε να προσθέσω.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί ως να μαλακώσει το ψάρι και να δέσει η σάλτσα του. Αν θέλουμε, 5 λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα.
Το φαγητό αυτό χρειάζεται αρκετό ελαιόλαδο που είναι αναγκαίο για να νοστιμίσει το μάλλον άχρωμο γευστικά σπανάκι. Το μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι θα του δώσει έξτρα νοστιμιά, όπως και τα μυρωδικά. Αλάτι θα προσθέσουμε κατά βούληση.
Όταν μισοψηθεί το φαγητό, μπορούμε να το δοκιμάσουμε και να προσθέσουμε αναλόγως αν χρειαστεί.
Επίσης μπορούμε να ψήσουμε το φαγητό στην γάστρα, αντί να το ψήσουμε σε πυρέξ ή ταψάκι.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...