Thursday 1 October 2015

Κέικ σοκολάτας με ολόκληρα κομμάτια πορτοκαλιού


Κάθε φορά που ξεκινώ να γράψω τον πρόλογο για μια συνταγή κέικ, προβληματίζομαι πως να ξεκινήσω και τι να γράψω.
Η αλήθεια είναι ότι πολύ πιο εύκολα γράφω τις περιγραφές των συνταγών από τους προλόγους.
Και να πω ότι δεν το έχω με το γράψιμο;;; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει!! Όταν ξεκινήσω, "ξεχνώ" να σταματήσω!!
Έτσι λοιπόν και σήμερα αναρωτιόμουν πως να παρουσιάσω το σημερινό μας κέικ.
Ξεκινάμε λοιπόν!!
Ολόκληρα κομμάτια πορτοκαλιού, βυθισμένα σε σοκολατένια ζύμη κέικ!
Άρωμα πορτοκαλιού, γεύση σοκολάτας!
Και σε αυτά τα δύο, προστίθεται το κουκουνάρι. Είναι μια μάλλον ασυνήθιστη προσθήκη, αλλά εγώ το αγαπώ πολύ!
Στην συνταγή αυτή πειραματίστηκα με μια διαφορετική επεξεργασία των αυγών, από αυτές που ακολουθώ συνήθως στα κέικς μου, για περισσότερο αφράτο αποτέλεσμα. Και πρέπει να πω ότι το πέτυχα!
Ένα πολύ ωραίο κέικ συνόδευσε εκείνη την ημέρα το καφεδάκι μας, αλλά και το πρωινό της επόμενης ημέρας.
Ένα κέικ που δικαιολόγησε απόλυτα γιατί αγαπάμε τόσο αυτό το γλυκάκι!

Τα υλικά μας:
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
40 γρ. κακάο άγλυκο
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 μεγάλα αυγά
30 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. φέτες πορτοκαλιού
50 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. καλό καλαμποκέλαιο
50 γρ. ζεστό νερό
200 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
ελάχιστο αλάτι
Τι κάνουμε:
Βουτυρώνουμε ένα με στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. και ψηλά τοιχώματα.
Κόβουμε στην ίδια διάμετρο ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετούμε στον πυθμένα του ταψιού.
Το βουτυρώνουμε και αυτό και αλευρώνουμε όλη την εσωτερική επιφάνεια του ταψιού.
Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και σκορπίζουμε στον πυθμένα το κουκουνάρι. Αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου, βάζοντας την σχάρα στο κέντρο του.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει με το κακάο, το μπαίκιν πάουντερ, την σόδα και το αλάτι.
Αφαιρούμε από τις φέτες του πορτοκαλιού τα σκληρά μέρη και τις κόβουμε σε κομμάτια του ενάμισι εκατοστού περίπου. Ανακατεύουμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού στο αλεύρι.
Βάζουμε σε μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ τα αυγά. Τοποθετούμε το μπολ επάνω σε μπαιιν μαρί που σιγοβράζει. Το μπολ δεν πρέπει ακουμπά στο νερό του μπαιν μαρί.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός στην δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε λίγη λίγη την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά ακόμα.
Κατεβάζουμε το μπολ από το μπαιν μαρί.
Συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο λίγο λίγο καθώς και το καλαμποκέλαιο. Σταματάμε το μίξερ.
Με το σύρμα των αυγών ενσωματώνουμε λίγο λίγο το ζεστό νερό στο προηγούμενο μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε ως να επιτύχουμε μια αφράτη ζύμη κέικ.
Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει. Ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και βάζουμε το ταψάκι στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για περίπου 50-55 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. Βυθίζουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ και αν αυτό βγει καθαρό, το κέικ μας είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.
Αφαιρούμε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί από το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρουμε το γλυκό μας πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.
Σημείωση:
Όλα τα υγρά υλικά σε αυτή την συνταγή είναι υπολογισμένα σε γραμμάρια και όχι σε ml. όπως συνήθως.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας εύχομαι!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...