Saturday 31 October 2015

Κέικ σοκολάτας με χυμό ροδιού


Φθινόπωρο και ο καιρός κρυώνει σιγά σιγά!
Όσοι από εμάς έχουν την τύχη να ζουν στην εξοχή και να απολαμβάνουν τα υπέροχα χρυσαφί, κόκκινα, πορτοκαλιά φθινοπωρινά χρώματα της φύσης, είναι και οι πιο τυχεροί!!
Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να φτιάξουμε ένα ωραίο, σοκολατένιο κεκάκι!
Και μιας και η εποχή αυτή μας δίνει τα ρόδια άφθονα και τα πορτοκάλια φάνηκαν και πάλι στην αγορά, το εμπλούτισα με χυμό από τα δύο αυτά ωφέλιμα και αγαπημένα φρούτα!
Ένα απλό γλάσο ζάχαρης χρωματισμένο με λίγο χυμό ροδιού έτσι ώστε να κάνει όμορφα ροζ "νερά", στόλισε όπως ακριβώς έπρεπε το κέικ, δίνοντας του σούπερ εμφάνιση!!
Φθινοπωρινά αρώματα κατακλύζουν την κάθε μπουκιά και.....φανταστείτε την εικόνα να απολαμβάνετε το καφεδάκι σας μαζί με ένα κομμάτι από αυτό το κέικ, μέσα στην ζεστασιά του σπιτιού κοιτώντας την βροχή από το παράθυρο και τα φύλλα των δένδρων να πέφτουν!!
Δεν έχω καλύτερο!!!!
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!!

Θα χρειαστούμε:
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
μισό κουταλάκι σόδα
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
ελάχιστο αλάτι
2 κουταλιές σκόνη κακάο
1 κουταλάκι γεμάτο σκόνη στιγμιαίο καφέ
1 φλιτζάνι ζάχαρη απλή
1/3 φλιτζανιού καλαμποκέλαιο καλής ποιότητας
2 μεγάλα αυγά
μισό φλιτζάνι χυμό ροδιού
μισό φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
Για το γλάσο
γλάσο ζάχαρης
λίγο χυμό ροδιού ή κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μεσαία φόρμα για κέικ με τρύπα στην μέση. Τινάζουμε την φόρμα να φύγει το περίσσιο αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ, το αλάτι, την σόδα, το κακάο και το άρωμα της βανίλιας. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τους δύο χυμούς των φρούτων με την σκόνη του στιγμιαίου καφέ. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί ο καφές.
Σε μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ μας, ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε για ένα λεπτό.
Προσθέτουμε την ζάχαρη λίγη λίγη και συνεχίζουμε το χτύπημα ως να αφρατέψει το μείγμα μας.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το καλαμποκέλαιο. Χτυπάμε ακόμα λίγο ως να ενοποιηθούν τα υλικά.
Σταματάμε το μίξερ.
Ενσωματώνουμε στο μείγμα των υγρών το μείγμα του αλευριού και το μείγμα των χυμών-καφέ, προσθέτοντάς τα εναλλάξ. Χρησιμοποιούμε γι' αυτό ένα μεγάλο κουτάλι ή μια σπάτουλα, ανακατεύοντας απαλά με κίνηση πάντα από κάτω προς τα πάνω.
Πρέπει να έχουμε τώρα μια αφράτη ζύμη κέικ. Αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι πιο πηχτή από ότι πρέπει προσθέτουμε λίγο χυμό ροδιού ή πορτοκαλιού. Αν αντιθέτως η ζύμη μας είναι πιο αραιή από ότι πρέπει, θα προσθέσουμε λίγο ακόμα κοσκινισμένο αλεύρι.
Ρίχνουμε την ζύμη του κέικ στην φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και την στρώνουμε με ένα κουτάλι.
Βυθίζουμε το κουτάλι στην μέση της ζύμης του κέικ και το σύρουμε κυκλικά μέσα στην φόρμα. Έτσι βοηθάμε το κέικ μας να φουσκώσει ομοιόμορφα.
Βάζουμε την φόρμα στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Κατόπιν αναποδογυρίζουμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη για να παραμείνει αφράτο και να μην στεγνώσει.
Αν θέλουμε μπορούμε να στολίσουμε το κέικ μας με γλάσο ζάχαρης το οποίο θα το φτιάξουμε ανακατεύοντας άχνη ζάχαρη με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και λίγο νερό, ώστε να αποκτήσει το γλάσο την επιθυμητή ρευστότητα.
Κατόπιν θα το βάψουμε ροζ, χρησιμοποιώντας λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή λίγο χυμό ροδιού.
Το χρώμα ή τον χυμό δεν θα τα ανακατέψουμε εντελώς με το γλάσο, ώστε να κάνει το γλάσο μας ωραία ροζ "νερά" στην επιφάνεια.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...