Saturday 12 December 2015

Εκμέκ κανταΐφι


Εκμέκ όμορφο, λαμπερό και πεντανόστιμο, ως είθισται να είναι τα γλυκά μας τις γιορτινές ημέρες!
Εορταστικό, μιας και σήμερα είναι τα γενέθλιά μου και ήθελα να σας κεράσω ένα ξεχωριστό γλυκό!
Γλυκάκι πανεύκολο, αλλά λιγάκι χρονοβόρο γιατί έχει διάφορα στάδια προετοιμασίας.
Το αποτέλεσμα όμως θα σας ενθουσιάσει ……. απίστευτα νόστιμο όπως ομολόγησαν η Έλενα, η Vasia αλλά και όλοι όσοι το δοκίμασαν!!!!
Επίσης είναι ένα αρκετά οικονομικό γλυκό, μιας και οι παρακάτω δόσεις μας δίνουν 30 κομμάτια, το δε κόστος των υλικών είναι περίπου 15 ευρώ!
Τι λέτε?? Δεν αξίζει να το δοκιμάσετε??

Θα χρειαστούμε για το μεγάλο κλασσικό πυρέξ μας:
Για το κανταΐφι
μισό κιλό κανταΐφι ή 450 γρ. (συνήθως το πακέτο είναι 450 γρ.)
250 γρ. βιτάμ
2 χούφτες χοντροκομμένους ψημένους, ανάλατους ξηρούς καρπούς
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
μισή κουταλιά κανέλα
¼ κουταλιά γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
Για την κρέμα
1 κουτί άνθος αραβοσίτου Γιώτης βανίλια (160 γραμμάρια)
5 ποτήρια γάλα (1 λίτρο + 1 ποτήρι)
2 βανίλιες
15 κουταλιές ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
Για την σαντιγί
3 φλιτζάνια γάλα
3 φακελάκια garni (100 γρ. το καθένα)
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
ένα σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
καβουρδισμένο αμυγδαλάκι ή φιστίκι ή και τα δύο
γλυκό του κουταλιού κεράσι ή όποιο άλλο γλυκό του κουταλιού θέλουμε.
(Το γάλα που θα χρειαστούμε για όλη την συνταγή ανέρχεται στα 2 λίτρα. Η αναλογία του ποτηριού που μετρήθηκε το γάλα είναι 4 ποτήρια στο λίτρο.)
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε το κανταΐφι
Λιώνουμε το βούτυρο.
Βουτυρώνουμε το πυρέξ ή το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε. Κρατάμε στην άκρη το υπόλοιπο βούτυρο.
Ξαίνουμε πολύ καλά το κανταΐφι και να το ψιλοκόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας. Είναι το μυστικό για να παραμείνει αφράτο και ζουμερό.
Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Στρώνουμε στο ταψί το ένα μέρος κανταΐφι και βουτυρώνουμε πολύ καλά.
Από πάνω βάζουμε το δεύτερο μέρος και ξαναβουτυρώνουμε.
Χοντροκόβουμε τους ξηρούς καρπούς. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα με την φλούδα τους, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης ή και συνδυασμό τους.
Ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς με την ζάχαρη, την φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα απλώνουμε πάνω στο κανταΐφι.
Αν δεν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί, μπορούμε να παραλείψουμε το στάδιο αυτό, να μην προσθέσουμε δηλαδή πάνω από το κανταΐφι το μείγμα των ξηρών καρπών με την φρυγανιά, την ζάχαρη και τα κανελογαρίφαλλα.
Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε το μισό κανταΐφι με ξηρούς καρπούς και το άλλο μισό χωρίς.
Εγώ το χώρισα νοερά στην μέση και έκανα και τα δύο είδη. Εάν παρατηρήσετε στην παρακάτω φωτό τα κομμάτια που είναι με το συκαλάκι, θα δείτε ότι είναι χωρίς ξηρούς καρπούς, άλλαξα το στόλισμα για να τα ξεχωρίζω.

Προσθέτουμε στο πυρέξ το τρίτο μέρος από το κανταΐφι και βουτυρώνουμε.
Τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο κανταΐφι και αλείφουμε με το βούτυρο που έχει μείνει.
Ψήνουμε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά του και τα βράζουμε για περίπου 7 λεπτά.
Ο χρόνος μετράει από την στιγμή του βρασμού.
Όταν το κανταΐφι είναι έτοιμο, το σιροπιάζουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρολίτσα τα 3 ποτήρια γάλα.
Βάζουμε τα υπόλοιπα 2 ποτήρια γάλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου, την ζάχαρη και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά.
Μόλις ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρολίτσα, ρίχνουμε εκεί το περιεχόμενο του μπολ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, για να μην μας σβολιάσει η κρέμα.
Όταν η κρέμα δέσει, αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά και προσθέτουμε τους 2 κρόκους αυγών. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει, την ανακατεύουμε λίγο και την στρώνουμε στο πυρέξ, πάνω από το κανταΐφι.
Την σκεπάζουμε και πάλι με μεμβράνη, και βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Ετοιμάζουμε την σαντιγί
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή σαντιγί.
Στρώνουμε την σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού, που θα πρέπει να έχει προηγουμένως κρυώσει καλά.
Κρατάμε στην άκρη μια ποσότητα από την σαντιγί, για να διακοσμήσουμε με ροζέτες το γλυκό μας.
Βάζουμε το γλυκό και την σαντιγί που κρατήσαμε στην άκρη στο ψυγείο, για 2-3 ώρες, να παγώσουν.
Κατόπιν χαράσσουμε το γλυκό σε κομμάτια και το διακοσμούμε με την σαντιγί που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
Γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού κεράσι, καλά στραγγισμένο από το σιρόπι του και κομμένο στην μέση.
Μπορούμε αντί για κεράσι να γαρνίρουμε με όποιο άλλο γλυκό κουταλιού προτιμάμε.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης ή με καβουρδισμένο αμύγδαλο το κάθε ένα κομμάτι ή αυτοσχεδιάζουμε σύμφωνα με τα γούστα μας.

Εύχομαι να φτιάξετε και να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα εκμέκ που θα έχετε δοκιμάσει!
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...