Saturday 16 January 2016

Τούρτα μους λεμόνι


Το γλυκό αυτό κρύβει μέσα του πολλές όμορφες αναμνήσεις μου!
Το έφτιαχνε η μητέρα μου πολλές φορές στην γιορτή μου ή στα γενέθλιά μου, επειδή ήξερε τι αδυναμία είχα στα λεμονομυρωδάτα γλυκάκια!
Το γλυκό αυτό είναι «αφρός»!!!!
Πολύ ελαφρύ, πολύ εύκολο, με αξεπέραστη γεύση και νοστιμιά!
Πάμε να το φτιάξουμε και παρέα!

Τα υλικά μας:
Για τις βάσεις:
¾ πακέτου σαβαγιάρ περίπου (ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας)
250 ml γάλα
5 κουταλιές από το έτοιμο ζελέ λεμόνι (προτού πήξει)
Για την μους λεμόνι
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
340 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι
1 κουταλιά ζάχαρη
Επιπλέον:
2 κούπες τσαγιού έτοιμη σαντιγί για γαρνίρισμα
¼ κούπας τσαγιού φουντούκια χοντροκομμένα
Τι κάνουμε:
Βάζουμε το εβαπορέ στη κατάψυξη για μιάμιση ώρα περίπου, να παγώσει.
Διαλύουμε το ζελέ σε μόνο 300 ml ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το ζελέ και κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πήξει.
Βάζουμε το παγωμένο εβαπορέ σε βαθύ μπολ και το χτυπάμε με μίξερ χειρός, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα γιατί πιτσιλάει αρκετά και κατόπιν σε δυνατή ταχύτητα να φουσκώσει και να αφρατέψει.
Προτού πήξει το ζελέ, αφαιρούμε στην άκρη 5 κουταλιές και το υπόλοιπο το προσθέτουμε προσεκτικά στο χτυπημένο εβαπορέ και ανακατεύουμε απαλά.
Έτσι έχουμε έτοιμη την μους λεμόνι.
Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα και στρώνουμε διάφανη μεμβράνη, ώστε να καλύψει καλά την βάση και τα τοιχώματά της.
Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο τα 250 ml γάλα και τις 5 κουταλιές από το μίγμα του ζελέ που κρατήσαμε στην άκρη.
Βουτάμε τα σαβαγιάρ ένα ένα στο μείγμα αυτό, για ένα δευτερόλεπτο από την κάθε πλευρά, ίσα να νοτίσουν, δεν θέλουμε να μουσκέψουν πολύ και να μας διαλυθούν.
Καλύπτουμε με σαβαγιάρ την βάση της φόρμας.

Πάνω από τα σαβαγιάρ ρίχνουμε προσεκτικά όλη την μους λεμόνι.
Πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα από τα φουντούκια.
Στην επιφάνεια τοποθετούμε άλλη μια στρώση σαβαγιάρ, που τα έχουμε βουτήξει στο μείγμα γάλα-ζελέ, όπως παραπάνω.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 4-5 ώρες, να παγώσει καλά.
Για να το ξεφορμάρουμε, τοποθετούμε μια στενόμακρη πιατέλα πάνω από το γλυκό και προσεκτικά το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη σιγά σιγά.

Γαρνίρουμε την επιφάνεια του γλυκού με τη σαντιγί, κάνοντας διάφορα σχήματα με το κορνέ.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φουντούκια.

Σημειώσεις:
Αντί για φόρμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Στην περίπτωση αυτή θα στρώσουμε την βάση με σαβαγιάρ που θα έχουμε βρέξει όπως περιγράφεται παραπάνω, θα καλύψουμε με την μους λεμόνι, δεν θα βάλουμε δεύτερη στρώση σαβαγιάρ όμως.
Θα βάλουμε το γλυκό στο ψυγείο, και όταν κρυώσει αρκετά θα το γαρνίρουμε με σαντιγί και θα το πασπαλίσουμε με τα φουντούκια.
Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται η διάφανης μεμβράνη και αποφεύγουμε και το «αναποδογύρισμα».
Το γλυκό μας κόβεται και σερβίρεται ωραιότατα σε τετράγωνα κομμάτια.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...