Saturday 23 January 2016

Κέικ με κανέλα και καρύδια


Το κέικ αυτό το έφτιαξα με απόλυτη σιγουριά για την επιτυχία του, μιας και ήταν συνταγή από την αγαπημένη μου Βαγγελιώ και το εξαιρετικό blog της Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους!
Το blog της Βαγγελιώς το θεωρώ ένα διαμάντι ανάμεσα στα ελληνικά food blogs, σ’ αυτό μπορείτε να ανακαλύψετε έναν θησαυρό παραδοσιακών αλλά και πιο σύγχρονων κρητικών συνταγών, δοσμένες όλες με το ιδιαίτερο στυλ γραφής της και με αναφορά σε πολλά λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία.
Αξίζει πραγματικά να το επισκεφτείτε!

Όσον αφορά το κέικ τώρα, νομίζω ότι από τότε που ανακάλυψα την συνταγή, θα πρέπει να το έχω φτιάξει περισσότερες φορές από την Βαγγελιώ, τόσο πολύ άρεσε στους γιόκες μου!!!!
Ακολούθησα πιστά την αρχική συνταγή, με την διαφορά ότι αντικατέστησα το λάδι με βούτυρο.
Κανέλα, καρύδια, μαύρη ζάχαρη, βανίλια, αρώματα και γεύσεις του χειμώνα δεμένα τόσο υπέροχα μεταξύ τους σε ένα λαχταριστό, αφράτο κεκάκι που μοσχοβολάει!
Πάμε να το φτιάξουμε και παρέα!

Τα υλικά μας:
340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια μπέικιν
μισό κουταλάκι σόδα
2-3 βανίλιες
200 γρ. γιαούρτι
175 γρ. βούτυρο
280 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
Επιπλέον
μισή κούπα καρύδια χοντροσπασμένα
2 κουταλιές κανέλα
μισό κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλλο και την μαύρη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε χωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την σόδα και τις βανίλιες.
Λιώνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε μαζί με την λευκή ζάχαρη, να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα ως να πετύχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε και πάλι καλά.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα. Τινάζουμε να φύγει η περίσσεια του αλευριού.
Αδειάζουμε στην φόρμα το 1/3 του μείγματος του κέικ.
Από πάνω πασπαλίζουμε το μισό από το μείγμα των καρυδιών.
Στην επιφάνεια αδειάζουμε το 1/3 του μείγματος του κέικ, μετά το υπόλοιπο μείγμα καρυδιών και τέλος το τελευταίο 1/3 του μείγματος του κέικ.
Εδώ να κάνω μια παρένθεση, και να πω ότι πολλές φορές αδειάζω στην φόρμα το μισό μείγμα του κέικ, πασπαλίζω με όλο το μείγμα των καρυδιών, και καλύπτω με το άλλο μισό μείγμα του κέικ. Κάνω δηλαδή 2 στρώσεις αντί για 3.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου (ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας).
Όταν ψηθεί το κέικ, βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει μέσα στην φόρμα.
Προσεκτικά ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη την επιφάνειά του.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...