Monday 1 February 2016

Ρολάκια πίτσας


Τα ρολάκια αυτά τα φτιάχνω πολύ συχνά στα πάρτυ της κόρης μου και γίνονται ανάρπαστα.
Εκτός από τα πάρτυ όμως, τα απολαμβάνουμε κι εμείς σε κάποιον μπουφέ, σε διάφορες μαζώξεις μας, αλλά και σαν ένα νόστιμο σνακ οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.
Μια αφράτη ζύμη που κλείνει μέσα της τα αγαπημένα μας υλικά για πίτσα, είναι δυνατόν να μην αρέσει σε μικρούς και μεγάλους??
Πάμε να τα φτιάξουμε!

Υλικά για 16 κομμάτια:
Για το προζύμι:
1 κούπα τσαγιού ζεστό νερό
15 γρ. φρέσκια μαγιά
μισό κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλιές αλεύρι γ.ο.χ
Για την ζύμη:
μισό κουταλάκι ρίγανη + βασιλικό ανακατεμένα
1 γεμάτο κουταλάκι βούτυρο λιωμένο
αλεύρι γ.ο.χ. όσο πάρει (περίπου 2-2 ½ κούπες τσαγιού)
Για την γέμιση:
6-7 κουταλιές σάλτσα ντομάτας έτοιμη ή σπιτική (δείτε παρακάτω τη συνταγή)
2 κούπες τσαγιού τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
1 κούπα τσαγιού αλλαντικά ψιλοκομμένα
Για την σάλτσα:
6 κουταλιές χυμό ντομάτας (π.χ pumaro)
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά
αλάτι - πιπέρι
1 τσιμπιά ζάχαρη
1 τσιμπιά ρίγανη
1 τσιμπιά βασιλικό
¼ κουταλάκι γλυκού σκόρδο σκόνη
Επιπλέον
 λίγο αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το προζύμι.
Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη, την μαγιά και το νερό και ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις 2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά, μέχρι να αφρίσει και φουσκώσει το μείγμα.
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, προσθέτουμε στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά για την ζύμη.
Το αλεύρι το προσθέτουμε σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος. Το αφήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου, να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για την σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει καλά.
Φτιάχνουμε τα ρολάκια.
Πασπαλίζουμε μια καθαρή επιφάνεια με λίγο αλεύρι και τοποθετούμε επάνω τη ζύμη.
Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο πάχους 0,5 εκ.
Με ένα κουταλάκι απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης την σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και πάνω από αυτό απλώνουμε τα αλλαντικά.
Τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό, κλείνοντας μέσα της την γέμιση.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε 16 φετούλες, πάχους περίπου 1-1,5 εκ. η καθεμία.

Τοποθετούμε τις φετούλες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα, καλό μήνα να έχουμε!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...