Monday 28 March 2016

Κέικ πορτοκαλιού με σοκολάτα αμυγδάλου


Προ ημερών είχαμε κατέβει στο χωριατοσπιτάκι μας, όπως λέει και η Έλενα.
Κάποια στιγμή θέλησα να φτιάξω ένα κέικ για το πρωινό και το καφεδάκι μας, καθώς όταν είμαστε στο χωριό όλο και κάποιες επισκέψεις έχουμε στο σπίτι.
Φέτος οι πορτοκαλιές μας στον κήπο έκαναν ωραία, μεγάλα και ζουμερά πορτοκάλια. Σκέφτηκα λοιπόν να αξιοποιήσω μερικά από αυτά.
Θέλοντας κάτι πιο σύνθετο από ένα απλό κέικ πορτοκαλιού, αποφάσισα να προσθέσω κομμάτια σοκολάτας αμυγδάλου την οποία αγαπώ από παιδί. Είναι σοκολάτα αμυγδάλου συγκεκριμένης μάρκας, της οποίας την γεύση θεωρώ αξεπέραστη. Γι' αυτό και θέλησα να την προσθέσω στο κέικ μου, αξιοποιώντας αυτήν την αγαπημένη γεύση.
Σε αυτό το κέικ αντί μαργαρίνης με βούτυρο που προτιμώ συνήθως, χρησιμοποίησα βούτυρο φρέσκο αγελάδος και βρίσκω ότι του ταιριάζει καλύτερα.
Το κέικ μου έγινε αφράτο αφράτο και μαλακό, εκτός από νόστιμο! Άρεσε σε όσους το δοκίμασαν και βρήκαν ότι η ιδέα της προσθήκης της σοκολάτας αμυγδάλου ήταν ταιριαστή με την γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού. Και εγώ το ίδιο πιστεύω!
Δείτε παρακάτω την συνταγή για να το δοκιμάσετε και εσείς!!

Τα υλικά μας:
3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά κοφτή μπαίικιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
250 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
3 μεγάλα αυγά
3/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
2/3 φλιτζανιού φρέσκο χλιαρό γάλα
το ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
70 γρ. σοκολάτα αμυγδάλου
1 φλιτζάνι ζάχαρη απλή
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. Τοποθετούμε στην βάση του ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί με την ίδια διάμετρο. Το βουτυρώνουμε και αυτό και αλευρώνουμε όλη την εσωτερική επιφάνεια του ταψιού, τινάζοντας το περίσσιο αλεύρι.
Αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Σε μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε την ζάχαρη με το φρέσκο βούτυρο αγελάδος. Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα 4 λεπτά να αφρατέψουν.
Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους στο μείγμα του βουτύρου, χτυπώντας με το μίξερ ως να ενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού καθώς και τα δύο μασουράκια άρωμα βανίλιας.
Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε στο μείγμα τον χυμό πορτοκαλιού και το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με σπάτουλα ή μεγάλο κουτάλι ως να ενοποιηθούν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίικιν πάουντερ και το αλάτι.
Κόβουμε την σοκολάτα αμυγδάλου σε κομμάτια και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε να αλευρωθούν γύρω γύρω.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με μισό κουταλάκι ζάχαρη, σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε την μαρέγκα εναλλάξ με το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου. Με σπάτουλα ή μεγάλο κουτάλι, ανακατεύουμε προσεκτικά με κίνηση από κάτω προς τα πάνω ως να ενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 45-50 λεπτά περίπου (ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας).
Ελέγχουμε αν το κέικ μας ψήθηκε, βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του. Αν αυτή βγει καθαρή τότε το κέικ μας είναι έτοιμο. Αν όχι ψήνουμε για ακόμα λίγο.
Αφού βγάλουμε το ταψάκι από τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...