Saturday 28 May 2016

Μπριζόλες λεμονάτες στον φούρνο


Εντάξει, όλες ξέρετε αυτό το φαγάκι και όλες λίγο πολύ το έχετε μαγειρέψει, προσθέτοντας η κάθε μία την δικιά της πινελιά.
Όμως επειδή όσοι έχουν δοκιμάσει τις μπριζολίτσες μου, με ρωτάνε κάθε φορά πως μου γίνονται τόσο μαλακές και νόστιμες, είπα να μοιραστώ μαζί σας και την δικιά μου συνταγή για ένα κλασσικό μαμαδίστικο φαγάκι, το οποίο αν πραγματικά το προσέξεις, γίνεται λουκούμι.
Νομίζω το μυστικό είναι ότι τις μαρινάρω ένα ολόκληρο βράδυ, αλλά και το μπόλικο σκορδάκι που βάζω. Ίσως και ο τρόπος ψησίματος. Ίσως και τα μυρωδικά που χρησιμοποιώ, ρίγανη, αγριοθύμαρο και θρούμπι.
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο!
Εσείς θα μου πείτε αν τις φτιάξετε και τις δοκιμάσετε!

Χρειαζόμαστε:
8-10 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
1 με ενάμιση κιλό πατάτες
ρίγανη, αγριοθύμαρο ή θυμάρι, θρούμπι
(ότι από αυτά έχετε ή και συνδυασμό τους)
αλάτι-πιπέρι
Για την μαρινάδα
150 γρ. ελαιόλαδο
4 μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδο
2 λεμόνια (ξύσμα και χυμό)
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
3 κουταλιές μουστάρδα
2 κουταλάκια μέλι
1 κύβο λαχανικών
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
Τι κάνουμε:
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά για την μαρινάδα, και τα χτυπάμε καλά να γίνουν σχεδόν αλοιφή.
Μην παραλείψετε το ξύσμα των εσπεριδοειδών, θα δώσει πολύ ιδιαίτερο άρωμα στις μπριζολίτσες σας.
Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα βαθύ μπολ ή ένα ταψάκι που να τις χωράει και να χωράει στο ψυγείο μας.
Τις περιχύνουμε με το μείγμα της μαρινάδας ώστε να καλυφθούν όλες καλά και τις αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τις πατατούλες.
Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ baby πατατούλες, φρέσκες, όχι κατεψυγμένες. Αν χρησιμοποιήσετε απλές πατάτες, θα τις κόψετε κυδωνάτες, όχι όμως πολύ χοντρές, για να ψηθούν εύκολα.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Βάλτε όποια μυρωδικά από τα τρία που προτείνω έχετε. Ακόμη καλύτερα αν έχετε και τα τρία, το άρωμα που δίνουν είναι φοβερό!! Αν μάλιστα έχετε φρέσκια ρίγανη, μην διστάσετε να την βάλετε.
Βάζουμε στο μεγάλο και βαθύ ταψί του φούρνου μας τις μπριζόλες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε και αυτές με τα μυρωδικά.
Στο μπολ που είχαμε τις μπριζόλες, έχει μείνει αρκετή μαρινάδα. Ρίχνουμε στο μπολ τις πατάτες, ώστε να καλυφθούν και αυτές από την μαρινάδα.
Αδειάζουμε τις πατάτες με ότι υπόλοιπο μαρινάδας υπάρχει στο ταψί, παρέα με τις μπριζόλες.
Προσθέτουμε στο ταψί αρκετό νερό, τόσο όσο να έρθει στο ίδιο ύψος με τις μπριζόλες.
Προσθέτουμε και λίγο ακόμη λάδι, αν θέλουμε.
Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-30 λεπτά ακόμη, ως να ροδοκοκκινίσουν οι μπριζόλες και οι πατατούλες.
Σερβίρουμε και δεν παραλείπουμε να περιχύσουμε το φαγάκι μας με την νόστιμη λεμονάτη σαλτσούλα που έχει μείνει στο ταψί.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...