Wednesday 3 August 2016

Μελιτζάνες σκορδάτες στον φούρνο


Μελιτζάνες σκορδάτες, ψητές στον φούρνο.
Μεζεδάκι εύκολο και σούπερ νόστιμο!
Αν και μελιτζάνες βρίσκουμε πια όλον τον χρόνο, οι πιο νόστιμες είναι αυτές του καλοκαιριού που είναι η εποχή τους.
Κατά την γνώμη μου ο πιο.....καλός τους φίλος είναι το σκόρδο.
Οι μελιτζάνες που χρησιμοποίησα είναι του τύπου της Τσακώνικης μελιτζάνας. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε άλλη ποικιλία.
Οι αναλογίες που αναφέρονται στα υλικά παρακάτω είναι για ένα μέτριο ταψί.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μια δύο σειρές φέτες πατάτας ενδιάμεσα ή στα άκρα του ταψιού, όπως έκανα εγώ. Γίνονται πολύ νόστιμες!!
Στην συνταγή αυτή ψήνω τις μελιτζάνες στον φούρνο, για πιο υγιεινό μαγείρεμα
Όμως στο τέλος της ανάρτησης θα σας πω έναν δεύτερο, γρήγορο τρόπο όπου μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι γκριλιέρα.

Χρειαζόμαστε:
4 μεγάλες μακρόστενες μελιτζάνες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι τριμμένη ρίγανη
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
3 φλιτζανάκια νερό
αλάτι θαλασσινό (αφρός αλατιού)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
Προαιρετικά
1-2 μεγαλούτσικες πατάτες
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες με πάχος 1/3 του εκατοστού.
Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι των μακαρονιών και τις αλατίζουμε.
Τις αφήνουμε στην άκρη για μια ώρα να ξεπικρίσουν.
Τις ξεπλένουμε πολύ καλά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε λίγο πιο λεπτές από τις μελιτζάνες.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες στο ταψί σε σειρές, έτσι ώστε να επανωτίζει η μία φέτα την άλλη. Οι φέτες της πατάτας μπορούν να τοποθετηθούν ενδιάμεσα από τις μελιτζάνες ή στις άκρες του ταψιού.
Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε φετάκια και τις σκορπίζουμε πάνω από τις μελιτζάνες.
Πασπαλίζουμε με την ρίγανη και την γλυκιά πάπρικα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τα τρία φλιτζανάκια νερό. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 220 βαθ. Κελσίου ως να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι μελιτζάνες μας.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη, καθώς θέλουμε οι μελιτζάνες να μην στεγνώσουν εντελώς.
Σερβίρουμε τις μελιτζάνες πασπαλισμένες με λίγη ρίγανη ακόμα, σκορδάκι ψιλοκομμένο ή σε φέτες, φυλλαράκια μαϊντανού ή μέντας ή δυόσμου ή με λίγο άνηθο.
Ραντίζουμε τις ψητές σκορδάτες μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Αν μας αρέσουν οι ψητές μελιτζάνες αλλά δεν έχουμε τον χρόνο να τις ψήσουμε στο φούρνο, διαθέτουμε όμως τηγάνι γκριλιέρα, μπορούμε να κάνουμε το εξής:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες.
Λαδώνουμε ελαφρά το τηγάνι γκριλιέρα και το ζεσταίνουμε καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Τις βάζουμε σε πιατέλα την μία δίπλα στην άλλη. Τις αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη, ψιλοκομμένο σκόρδο και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ξύδι που πάει πολύ με τις μελιτζάνες.
Σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...