Wednesday 14 September 2016

Ρολό κιμά γεμιστό με μελιτζάνες και τυριά


Η σημερινή μας συνταγή ετοιμάστηκε κατόπιν "ειδικής παραγγελίας"!!
Από καιρό η κόρη μου, μου ζητούσε να της φτιάξω γεμιστό ρολό κιμά με τυρί, καθώς δεν αγαπά ιδιαιτέρως αυτό με τα βραστά αυγά σαν γέμιση.
Και εκείνη και ο καλός μου, έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις μελιτζάνες. Όποιο είδος μελιτζάνας και αν είναι, τσακώνικες, φλάσκες, σκούρες, άσπρες Σαντορίνης, όταν τις βρουν μαγειρεμένες θα τις τιμήσουν δεόντως!
Έτσι λοιπόν μιας και αποφάσισα να φτιάξω γεμιστό ρολό κιμά για ένα Κυριακάτικο τραπέζι, σκέφθηκα να προσθέσω στην γέμιση εκτός από τυρί και μελιτζάνα.
Έτσι έμειναν και οι δύο ικανοποιημένοι και φυσικά και....εγώ!!
Το αποτέλεσμα ήταν γευστικότατο!
Γύρω από το ρολό προστέθηκαν και πατατούλες ραντισμένες με κρασάκι και αρωματισμένες με δυόσμο, που ψήθηκαν στο ίδιο ταψί με το ρολό. Ήταν το καλύτερο συνοδευτικό για το ρολό μας.
Πάμε να μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
Για το ρολό κιμά
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά ζυμωμένο με την αγαπημένη σας συνταγή για μπιφτέκια ή ρολό κιμά
(εγώ χρησιμοποίησα αυτήν την συνταγή)
Για την γέμιση
180 γρ. τριμμένο ρεγκάτο ή γραβιέρα της προτίμησής μας
1 μεγάλη τσακώνικη μελιτζάνα ή 1 μέτρια φλάσκα μελιτζάνα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4-5 μεγάλα φύλλα φρέσκου βασιλικού (Ιταλικού)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
μισό κουταλάκι ξερό δυόσμο
μισό κουταλάκι ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
Για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (πουμαρό)
μισό ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
μισό κουταλάκι δυόσμο ξερό τριμμένο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε πρώτα την γέμιση, ώστε να της δώσουμε χρόνο να κρυώσει.
Πλένουμε και καθαρίζουμε την μελιτζάνα από την φλούδα της. Την κόβουμε σε καρεδάκια με πλευρά 3/4 του εκατοστού περίπου.
Βάζουμε τα καρεδάκια της μελιτζάνας σε αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσουν.
Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και την σκελίδα του σκόρδου. Τα ψιλοκόβουμε και τα δύο.
Στύβουμε καλά τα καρεδάκια της μελιτζάνας για να απομακρυνθεί όσο περισσότερο νερό γίνεται. Τα βάζουμε να στραγγίσουν σε πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας.
Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτουμε τα καρεδάκια της μελιτζάνας και τα ροδίζουμε καλά από όλες τις μεριές. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, βάζοντάς τα σε ένα πιάτο.
Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο να σοταριστούν και αυτά. Κατόπιν τα αφαιρούμε και τα βάζουμε στο πιάτο με την τηγανισμένη μελιτζάνα.
Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το τριμμένο ρεγκάτο ή την γραβιέρα.
Προσθέτουμε τα φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα, τον δυόσμο, την ρίγανη και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε στο μπολ τα τηγανισμένα κομματάκια της μελιτζάνας μαζί με το σοταρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε καλά την γέμιση και δοκιμάζουμε. Αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι ή και λίγο πιπεράκι ακόμα.
Αφήνουμε στην άκρη το μπολ με την γέμιση να κρυώσει εντελώς και ετοιμάζουμε το μείγμα του κιμά.
Θα χρειαστούμε ένα κιλό κιμά από μοσχάρι και θα προσθέσουμε τα υλικά της αγαπημένης μας συνταγής για μπιφτέκια ή ρολό κιμά.
Εγώ όπως ήδη ανέφερα, χρησιμοποιώ αυτήν την συνταγή για το ρολό μου. Είναι εύκολη και πολύ νόστιμη.
Όταν ετοιμάσουμε το μείγμα του κιμά, καλό θα είναι να το αφήσουμε στο ψυγείο για μισή ωρίτσα να σφίξει λίγο.
Συναρμολογούμε το ρολό κιμά ως εξής:
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί που θα καλύπτει γύρω γύρω το ρολό μας και το λαδώνουμε ελαφρά.
Απλώνουμε το μείγμα του κιμά επάνω στο αντικολλητικό χαρτί, χωρίς να φθάσουμε ως τις άκρες.
Στο κέντρο του κιμά απλώνουμε την γέμιση κατά μήκος, χωρίς να φθάσουμε ως τις άκρες.
Σηκώνουμε τις μακριές πλευρές του χαρτιού φέρνοντας τις άκρες του ρολού προς το κέντρο.
Οι άκρες του μείγματος του κιμά πρέπει να επανωτίσουν η μια με την άλλη. Βοηθάμε λίγο με τα χέρια μας ώστε να ενωθούν καλά οι άκρες του μείγματος του κιμά από όλες τις πλευρές, κλείνοντας μέσα το μείγμα της γέμισης.
Κλείνουμε καλά το ρολό μέσα στο αντικολλητικό χαρτί.
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου, με το οποίο θα μπορούμε να τυλίξουμε πολύ καλά το ρολό.
Τοποθετούμε το τυλιγμένο με αντικ. χαρτί ρολό επάνω στο αλουμινόχαρτο, με τις ενώσεις του χαρτιού προς τα κάτω. Κλείνουμε καλά και το αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ταψί και αυτό με το σημείο που κλείνει το αλουμινόχαρτο, γυρισμένο προς τον πυθμένα του ταψιού.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τις σκορπίζουμε γύρω γύρω από το ρολό.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες, τις πασπαλίζουμε με τον δυόσμο, ραντίζουμε με την ντομάτα πουμαρό και το κρασί.
Ραντίζουμε επίσης με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται να καλυφθούν ως την μέση οι πατάτες.
Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο. 
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα, ανάλογα τον φούρνο μας. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το φαγητό μας και αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό.
Όταν κοντεύουν να μαλακώσουν οι πατάτες, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο με το οποίο ήταν σκεπασμένο.
Με ένα ψαλίδι κουζίνας κόβουμε το επάνω μέρος του αλουμινόχαρτου και του αντικ. χαρτιού με τα οποία ήταν τυλιγμένο το ρολό.
Βάζουμε και πάλι το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε να ροδίσουν το ρολό μας και οι πατάτες.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για πέντε δέκα λεπτά να σταθεροποιηθεί το ρολό και να κοπεί πιο εύκολα σε φέτες.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό, γαρνιρισμένο με τις πατατούλες.

Μια δεύτερη εκδοχή του φαγητού αυτού είναι να μοιράσουμε το μείγμα του κιμά στα δύο, καθώς και την γέμιση και να φτιάξουμε δύο μικρότερα ρολά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Τα μικρότερα ρολά θα ψηθούν λίγο πιο γρήγορα από ότι το μεγαλύτερο και θα είναι πιο εύκολο να τα μεταφέρουμε σε πιατέλες ολόκληρα αν θέλουμε.
Όποια εκδοχή και αν προτιμήσετε η γεύση και η απόλαυση του φαγητού είναι η ίδια!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...