Wednesday 28 September 2016

Πως καταψύχουμε πατάτες


Πατάτες, πατατούλες, αγαπημένες από μικρούς και μεγάλους.
Μπορούμε να καταψύξουμε πατάτες???
Όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα «κατάψυξη» θα σας απαντήσουν στην πλειοψηφία τους ότι δεν μπορούμε.
Και η αλήθεια είναι ότι μαγειρεμένες πατάτες δεν καταψύχονται, γιατί όταν αποψυχθούν «νερουλιάζουν» και αλλοιώνεται η γεύση τους.
Μπορούμε όμως ωραιότατα να καταψύξουμε πατάτες που θα τις βράσουμε για 3 μόνο λεπτά.
Αυτές δεν παθαίνουν τίποτα!!!
Και τις έχουμε έτοιμες να τις χρησιμοποιήσουμε για τηγάνι, για φούρνο, για να φτιάξουμε πουρέ, για να τις χρησιμοποιήσουμε στις ομελέτες ή τις φριτάτες μας, για να τις προσθέσουμε στο μπριάμ και γενικά να τις χρησιμοποιήσουμε σε όποιο φαγητό θέλουμε, χωρίς να χάνουμε χρόνο να καθαρίζουμε πατάτες εκείνη την ώρα.
Διαχείριση χρόνου αλλά και οικονομία, αφού αποφεύγουμε να μας χαλάσουν οι πατάτες αν δεν τις χρησιμοποιήσουμε έγκαιρα.
Και δεν έχω χειρότερο από μια χαλασμένη πατάτα ή μια πατάτα που πρασίνισε ή έβγαλε φύτρες, άρα είναι άχρηστη.
Πάμε να σας πω τι θα κάνουμε.

Καθαρίζουμε τις πατάτες από τις φλούδες.
Κάθε πατάτα που καθαρίζουμε την τοποθετούμε σε λεκανάκι με κρύο νερό.
Αφού καθαρίσουμε όσες θέλουμε, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με την χρήση για την οποία την προορίζουμε.
Εγώ συνήθως κόβω 3-4 είδη.
Λεπτές πατάτες για τηγανιτές, κυδωνάτες για φούρνο, ολόκληρες πατάτες κομμένες στην μέση (αυτές θα τις χρησιμοποιήσω για κάποιον πουρέ) και καμιά φορά κόβω και ροδέλες για μπριάμ, μουσακά ή άλλο φαγάκι.
Τις περισσότερες πατάτες τις κόβω κυδωνάτες, γιατί πιο πολύ στον φούρνο τις χρησιμοποιώ, εσείς όμως προσαρμόστε τις ποσότητες σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.
Αφού τις κόψουμε, τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τις καλύπτει και τις βράζουμε για 3 ΜΟΝΟ λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός).
Κατόπιν τις παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνουμε σε μπολ με κρύο νερό.
Αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές, ώστε να κρυώσουν πιο γρήγορα.
Αφού κρυώσουν, τις ακουμπάμε σε πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε να στεγνώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Κατόπιν τις βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, έτσι ώστε να μην επικαλύπτει η μία την άλλη, και τις καταψύχουμε, να παγώσουν καλά. Μετά είναι έτοιμες να μπουν όλες μαζί σε σακουλάκια με zip, κλεισμένες αεροστεγώς και να φυλαχθούν στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για πολλούς μήνες.
Αν επιχειρήσουμε να τις βάλουμε σε σακουλάκια όλες μαζί, πριν καταψυχθούν πρώτα με τον τρόπο που λέω, τότε όταν θελήσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε θα δούμε ότι οι περισσότερες θα είναι ενωμένες μεταξύ τους και θα δυσκολευτούμε να τις αποκολλήσουμε.
Ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως, αφού τις ξεπλύνουμε και τις αφήσουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, μετά εύκολα αποκολλώνται η μία από την άλλη. Οπότε διαλέξτε ότι σας βολεύει.

Θα σας πω και δυο λόγια για το πώς τις χρησιμοποιώ, αφού τις βγάλω από την κατάψυξη.
Αυτές που είναι κομμένες για τηγανιτές, τις ξεπλένω λίγο, τις στραγγίζω καλά και τις τηγανίζω χωρίς να τις αποψύξω, όπως κάνουμε και με όσες πατάτες δεν έχουμε καταψύξει.
Όσες είναι κομμένες για φούρνο, τις ξεπλένω λίγο, τις αφήνω κανένα μισάωρο σε θερμοκρασία δωματίου, και κατόπιν τις μαγειρεύω κανονικά ακόμη κι αν δεν έχουν ξεπαγώσει τελείως.
Αυτές που έχω φυλάξει για πουρέ, τις ρίχνω όπως είναι παγωμένες σε νερό που βράζει και τις βράζω μέχρι να μαλακώσουν όσο θέλω για τον πουρέ μου.
Αν λοιπόν βρεθείτε με περισσότερες πατάτες από όσες σύντομα θα χρησιμοποιήσετε, μην αγχωθείτε!!
Κατάψυξη χωρίς δεύτερη σκέψη!!
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...