Monday 12 December 2016

Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι


Δεν είναι η κλασσική πορτοκαλόπιτα με φύλλο, αυτήν που ξέρουμε και κάνουμε οι περισσότερες, αλλά μια ιδιαίτερη πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι, που μοσχοβολάει πορτοκάλι.
Τώρα που τα πορτοκάλια είναι στην καλύτερη τους εποχή, διαλέξτε ακέρωτα και γλυκά πορτοκάλια, δοκιμάστε αυτήν την πανεύκολη συνταγή και απολαύστε μια δροσερή και πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα.
Πάμε να δούμε πως γίνεται!

Τα υλικά μας:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό πλήρες, 200 γρ.
μισό κιλό σιμιγδάλι ψιλό
μισό κιλό σιμιγδάλι χοντρό
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 φακελάκια μπέϊκιν πάουντερ (20 γρ. το κάθε ένα)
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1,5 ποτήρια χυμό πορτοκαλιών
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιών
την φλούδα από ένα πορτοκάλι
Τι κάνουμε:
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη την ζάχαρη, τα σιμιγδάλια, τις βανίλιες, το ξύσμα και στο μέσον των υλικών βάζουμε το μπέικιν πάουντερ. 
Ρίχνουμε το γιαούρτι ακριβώς πάνω στο μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, λίγο λίγο κάθε φορά, πάνω στο γιαούρτι, προσπαθώντας με το άλλο χέρι και κρατώντας ένα κουτάλι να διαλύσουμε το γιαούρτι με το νερό και το μπέικιν, προσέχοντας να μην ανακατευτεί πάρα πολύ το από κάτω μείγμα με το σιμιγδάλι και την ζάχαρη.
Το γιαούρτι με το χλιαρό νερό αφρίζει στην επαφή του με το μπέικιν πάουντερ.
Όταν ρίξουμε όλο το νερό, προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό των πορτοκαλιών, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά προσεκτικά και τα υπόλοιπα υλικά που είναι από κάτω, ως να ενωθούν.
Βάζουμε το μείγμα στο τετράγωνο ταψί της κουζίνας, χωρίς να το λαδώσουμε.
Στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και κτυπάμε μερικές φορές το ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας, μέχρι να γίνει λεία η επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 15-20 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια. Σε περίπτωση που δεν έχει δέσει μέσα και είναι ακόμη ρευστό, προτού το κόψουμε σε κομμάτια το ξαναβάζουμε στον φούρνο για λίγα λεπτά ακόμη.
Αφού κόψουμε τα κομμάτια το ξαναβάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφο-κίτρινο χρώμα. Στον δικό μου φούρνο, το σύνολο ψησίματος ήταν 50 λεπτά.
Όταν κόψουμε την πορτοκαλόπιτα σε κομμάτια και την βάλουμε ξανά στο φούρνο, ξεκινάμε να φτιάξουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά, με πρώτο το νερό, σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε για 6-7 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει η βράση.
Εάν θέλουμε, ψιλοκόβουμε την φλούδα του πορτοκαλιού να βράσει με το σιρόπι. Τα κομματάκια θα τα βάλουμε πάνω στο γλυκό όταν ετοιμαστεί, σαν στόλισμα.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το αφήνουμε να πάρει μια ανάσα και κατόπιν ρίχνουμε με μια κουτάλα το σιρόπι όπως είναι ζεστό, προσέχοντας να πάει παντού.
Η αναλογία του σιροπιού θα σκεπάσει όλο το γλυκό και θα βγει στην επιφάνεια, μην σας φανεί υπερβολική, μετά από μερικές ώρες θα το έχει πιεί όλο και θα έχει σιροπιαστεί τέλεια! Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η φάση κόβουμε ξανά τα κομμάτια για να μπορούμε να τα σερβίρουμε εύκολα.

ΤΙΡS:
Εάν θέλουμε έξτρα άρωμα πορτοκαλιού, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα όταν το ανακατεύουμε 2 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού και άλλες 2 σταγόνες την ώρα που βράζει το σιρόπι. Εσάνς από διάφορα εσπεριδοειδή αλλά και άλλες γεύσεις μπορούμε να βρούμε στα σουπερ μάρκετς στα είδη ζαχαροπλαστικής.
Το τελικό ύψος της πορτοκαλόπιτας με αυτές τις αναλογίες υλικών, είναι 3 πόντοι αν το ψήσουμε στο ταψί του φούρνου. Αν προτιμάμε την πορτοκαλόπιτα πιο ψηλή, θα το βάλουμε σε λίγο πιο στενό ταψί.
Καλή απόλαυση, καλή σας εβδομάδα!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...