Thursday 1 December 2016

"Μπακλαβαδένιες" σφολιατίνες


Ο μπακλαβάς είναι το πιο αγαπημένο σιροπιαστό του καλού μου και της κόρης μου.
Όπως και των περισσοτέρων Ελλήνων νομίζω!!
Έχει όμως ως γνωστόν την διαδικασία του και απαιτεί κάποιον χρόνο να ετοιμαστεί.
Τι γίνεται λοιπόν όταν έχουμε διάθεση για μπακλαβαδάκι αλλά δεν έχουμε χρόνο να το φτιάξουμε;;!!
Ορίστε μια πανεύκολη συνταγή που "σκαρφίστηκα" μια μέρα που θέλαμε και εμείς ένα μπακλαβαδάκι με το καφεδάκι μας, αλλά δεν είχα τον απαιτούμενο διαθέσιμο χρόνο για να το ετοιμάσω.
Είχα σφολιάτα στο ψυγείο. Τους απαραίτητους ξηρούς καρπούς, καλό μέλι στο ντουλάπι και για τα αρώματα, τριμμένη κανέλα και μοσχοκάρυδο!
Οι "μπακλαβαδένιες" σφολιατίνες σκαρώθηκαν στην στιγμή, ψήθηκαν και μοσχομύρισε το σπίτι!
Το μέλι αντί για σιρόπι απλώθηκε επάνω στην ζεστή σφολιάτα και την μέλωσε, κάνοντας τις σφολιατίνες ακαταμάχητες!
Οι περισσότερες καταναλώθηκαν ζεστές. Οι υπόλοιπες την επομένη ημέρα.
Ζεστές ή κρύες οι σφολιατίνες ήταν πεντανόστιμες!
Ένα γλυκάκι που θα το επαναλάβω σύντομα μιας και είναι εύκολο, νόστιμο και οικονομικό.

Θα χρειαστούμε:
1 μακρόστενο φύλλο σφολιάτας
50 γρ. καλό μέλι
50 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας
60 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
60 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
τριμμένη κανέλα
τριμμένο μοσχοκάρυδο
Επιπλέον
μέλι για το άλειμμα
Στην πράξη:
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το φρέσκο βούτυρο αγελάδας και το μέλι, ως να λιώσει το βούτυρο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος.
Στρώνουμε το ρηχό ταψί του φούρνου μας, κατά προτίμηση το ανοιχτόχρωμο, με αντικολλητικό χαρτί.
Ξεδιπλώνουμε την σφολιάτα επάνω στο πλαστικό της περιτύλιγμα και αλείφουμε την επιφάνειά της με το μείγμα βουτύρου-μελιού.
Απλώνουμε στην μισή επιφάνεια της σφολιάτας, στην μακριά πλευρά της, τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα και τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Καλύπτουμε με το άλλο μισό φύλλο σφολιάτας.
Μεταφέρουμε προσεκτικά την διπλωμένη, γεμισμένη σφολιάτα επάνω στο αντικολλητικό χαρτί, στο ταψί του φούρνου που έχουμε προετοιμάσει.
Κόβουμε σε 15 μακρόστενες λωρίδες με φάρδος περίπου ενάμισι εκατοστό.
Με ένα πιρούνι πατάμε τις δύο στενές άκρες τις κάθε λωρίδας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, για 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας ή ως να ροδίσουν.
Μόλις βγάλουμε τις σφολιατίνες από τον φούρνο αλείφουμε την επιφάνειά τους με μέλι.
Σερβίρονται ζεστές, χλιαρές ή και κρύες.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας ευχόμαστε!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...