Saturday 24 December 2016

Βασιλόπιτα-τσουρέκι με γιαούρτι λεμονιού


Με την συνταγή μας αυτή θα σας ευχηθούμε Καλές Γιορτές, με υγεία και χαρά στα σπιτικά σας!
Να περάσετε όμορφα παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να χαρείτε τις γιορτινές τούτες μέρες όσο πιο πολύ γίνεται!
Εμείς θα είμαστε και πάλι μαζί σας μετά την Πρωτοχρονιά, με πολλές πολλές νέες συνταγές, μαγειρεμένες πάντα από καρδιάς!
Καλές γιορτές φίλοι μας!

Οι συνταγές για τσουρέκι, είναι εκείνες που προτιμώνται συνήθως για τις βασιλόπιτες.
Τις κάνουν καλοφουσκωμένες και αφράτες! Με τα αρώματα της αρεσκείας της κάθε νοικοκυράς. Μαχλέπι, μαστίχα, κάρδαμο, πορτοκάλι, βανίλια, λεμόνι. Και παρότι είναι ένα γλυκό που έχει την διαδικασία του, είναι πολύ αγαπητό.
Θυμάμαι την μητέρα μου και την θεία μου να ζυμώνουν την τσουρεκιένια βασιλόπιτα και όταν την έπλαθαν, την έβαζαν σε μεγάλο ταψί. Την σκέπαζαν με καθαρές πετσέτες και κατόπιν με κουβέρτες για να "κοιμηθεί", να ζεσταθεί δηλαδή και να φουσκώσει.
Το ίδιο έκαναν και για τα πασχαλινά τσουρέκια. Χρονοβόρα διαδικασία αλλά την θυμάμαι πραγματικά με νοσταλγία και αγάπη!
Η βασιλόπιτα - τσουρέκι που θα σας δείξουμε σήμερα είναι λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες.
Δεν χρησιμοποιώ γάλα ως συνήθως αλλά γιαούρτι με άρωμα λεμόνι.
Το γιαούρτι με λεμόνι το έχω χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν σε γλυκά που σας έχω δείξει. Είναι το αγαπημένο μου και το αγοράζω συχνά.
Παρότι στα τσουρέκια μου τις περισσότερες φορές προτιμώ την φρέσκια μαγιά, εδώ χρησιμοποιώ ξερή. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
Αντί του κλασσικού ξύσματος πορτοκαλιού, προσθέτω ξύσμα από μανταρίνια. Τα δύο εσπεριδοειδή λεμόνι και μανταρίνι, συνδυάζονται αρμονικά.
Χώρισα την ζύμη στα δύο και έφτιαξα μια μικρή βασιλόπιτα σε ταψάκι των 22 εκ. και την με υπόλοιπη ζύμη έφτιαξα ατομικά τσουρεκάκια. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μεγάλη βασιλόπιτα χρησιμοποιώντας όλη την ποσότητα, θα φροντίσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ταψί περίπου 32 εκ. διάμετρο.
Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε το νόμισμα της βασιλόπιτας.
Και του χρόνου!

Τα υλικά μας:
3 Χ 200 γρ. γιαούρτια με άρωμα λεμονιού (έβαλα της Μεβγάλ)
300 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
120 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο ή 120 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένη
50 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο. επιπλέον
2 μέτρια μανταρίνια, το ξύσμα
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια, περίπου
2 φακελάκια μαγιά ξερή
ελάχιστο αλάτι
Για το άλειμμα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι για τσουρέκια, προσθέτουμε την ξερή μαγιά, ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να κατανεμηθεί η μαγιά σε όλη την ποσότητα του αλευριού. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη ζυμώματος βάζουμε το γιαούρτι, την ζάχαρη, τα δύο αυγά, τα 120 γρ. λιωμένο αλλά χλιαρό βούτυρο αγελάδας ή την λιωμένη μαργαρίνη με βούτυρο και το ξύσμα των μανταρινιών. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα των αυγών να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του γιαουρτιού. Ανακατεύουμε στην αρχή με ένα κουτάλι και κατόπιν ζυμώνουμε με τα χέρια μας μερικά λεπτά, ως να επιτύχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Κάνουμε την ζύμη μια μπάλα και την σκεπάζουμε με δύο καθαρές πετσέτες. Αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πατάμε την ζύμη με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει.
Ρίχνουμε στα πλάγια του μπολ και γύρω από την ζύμη τα 50 γρ. λιωμένου αλλά χλιαρού βουτύρου αγελάδος. Τραβάμε την ζύμη από τα άκρα προς το κέντρο, κλείνοντας έτσι μέσα στην ζύμη το λιωμένο βούτυρο. Δεν χρειάζεται να απορροφηθεί εντελώς, γι΄ αυτό δεν ζυμώνουμε πολύ. Η ζύμη θα είναι τρυφερή στην υφή και θα κολλάει λίγο στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε και πάλι με διπλή πετσέτα και αφήνουμε άλλη μια φορά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
Στο σημείο αυτό έχουμε και μια δεύτερη επιλογή. Αυτήν του αργού φουσκώματος μέσα στο ψυγείο. Γι΄ αυτόν τον τρόπο φουσκώματος όσον αφορά τα τσουρέκια, είχα διαβάσει πληροφορίες εδώ,  και τον έχω δοκιμάσει με επιτυχία και σε άλλη συνταγή για τσουρέκια.
Στην περίπτωση του αργού φουσκώματος, θα βάλουμε την ζύμη σε μεγάλο βουτυρωμένο τάπερ. Θα το κλείσουμε καλά και θα αφήσουμε την ζύμη στο ψυγείο για 12 ώρες να φουσκώσει.
Αν δεν έχουμε μεγάλο τάπερ, βάζουμε την ζύμη σε βουτυρωμένη λεκάνη ζυμώματος. Καλύπτουμε την λεκάνη κλείνοντάς την πολύ καλά με πλαστική μεμβράνη.
Αφού φουσκώσει η ζύμη με όποιον τρόπο επιλέξουμε, την πατάμε και πάλι να φύγει ο αέρας.
Πλάθουμε την βασιλόπιτα κλείνοντας μέσα και το τυχερό νόμισμα. Την βάζουμε σε ταψάκι το οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε το ταψάκι με καθαρές πετσέτες και αφήνουμε την βασιλόπιτα σε ζεστό σημείο ή μέσα στον φούρνο της κουζίνας μας να φουσκώσει.
Αν θελήσουμε να φτιάξουμε ένα μέρος της ζύμης τσουρεκάκια, θα λαδώσουμε τον πάγκο της κουζίνας μας με καλαμποκέλαιο και επάνω εκεί θα τα πλάσουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου, βάζοντας την σχάρα του στο κεντρικό ράφι.
Σε βαθύ πιάτο χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό. Με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με το χτυπημένο αυγό.
Στο σημείο αυτό αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλα την πίτα μας.
Βάζουμε την βασιλόπιτα στον φούρνο και μειώνουμε την θερμοκρασία από τους 200 βαθμούς Κελσίου στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αφού περάσουν 20 λεπτά, σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο για να μη σκουρύνει πολύ η επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε για 50΄με μία ώρα περίπου ανάλογα τον φούρνο μας (αυτός είναι ο συνολικός χρόνος ψησίματος).
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει λίγο και κατόπιν την μεταφέρουμε σε σχάρα για μπισκότα να κρυώσει εντελώς.
Τυλίγουμε την βασιλόπιτα σε πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει ως να την χρειαστούμε.
Στολίζουμε την βασιλόπιτα όπως επιθυμούμε.
Εδώ έχω χρησιμοποιήσει ένα απλό γλάσο ζάχαρης. Ανακάτεψα ένα φλιτζάνι τσαγιού άχνη ζάχαρη με λίγες σταγόνες λεμόνι και μισό κουταλάκι υγρή βανίλια. Κατόπιν πρόσθεσα λίγο λίγο τόσο νερό, όσο χρειάστηκε για γίνει ένα μέτρια ρευστό γλάσο που απλώνεται εύκολα.
Πριν στεγνώσει εντελώς πασπάλισα την επιφάνεια με χρυσή κρυσταλλική ζάχαρη.
Έτοιμη η βασιλόπιτά μας!
Καλή επιτυχία, και του χρόνου!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...