Friday 6 January 2017

Καρυδόπιτα


Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!!
Χρόνια πολλά στις Φωτούλες, στους Φώτηδες, στους Γιάννηδες και στις Ιωάννες!
Χρόνια πολλά και του δικού μου του Φώτη, του πολυαγαπημένου μου αντρούλη!
Το κέρασμα μου σήμερα είναι πολύ παραδοσιακό και πολύ πολύ αγαπητό στην οικογένεια μας.
Είναι το γλυκό που έφτιαχνε πάντα τέτοια μέρα η πεθερά μου, η κλασσική καρυδόπιτα με την αναλογία των υλικών σε κουταλιές.
Πάμε να την φτιάξουμε!

Υλικά για το ταψί του φούρνου
15 κουταλιές σούπας ζάχαρη
15 κουταλιές σούπας καρύδι ψιλο-τριμμένο ( 250 γρ. περίπου)
15 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
(και λίγο επιπλέον για το ταψί)
15 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
3/4 φλιτζανιού του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
(ή κονιάκ ή ανάμικτα και τα δύο μαζί)
2 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
λίγο βούτυρο ή λάδι για το ταψί
Για σιρόπι:
4 φλιτζάνια ζάχαρη
6 φλιτζάνια νερό
λίγη πορτοκαλόφλουδα
Στην πράξη:
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Διαλύουμε την σόδα στο κονιάκ και την προσθέτουμε στο μίξερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός τα ασπράδια και τα καρύδια.
Συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να ανακατευθούν πολύ καλά.
Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε με απαλές κινήσεις ώστε να μην μας ξεφουσκώσει, την μαρέγκα. Ρίχνουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Κουνάμε το ταψί, ώστε το σιμιγδάλι να απλωθεί παντού.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω-κάτω, για περίπου ¾ με μια ώρα.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο μας, καλό είναι δε να βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο γλυκό και εάν βγει καθαρό η πίτα μας είναι έτοιμη.
Μόλις βάλουμε το γλυκό στο φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα όλα τα υλικά και το βράζουμε για 8-10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).
Όταν βγει το γλυκό από τον φούρνο το κόβουμε σε κομμάτια και κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια με μια οδοντογλυφίδα, για να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι.
Το αφήνουμε να πάρει μια ανάσα και όπως είναι ζεστό το σιρόπι και ζεστό το γλυκό (όχι καυτά) το ρίχνουμε με προσοχή ώστε να μην καταστρέψουμε την κρούστα και να πάει ομοιόμορφα το σιρόπι σε όλο το ταψί.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο καρύδι και αφήνουμε το γλυκό μας 5-6 ώρες για να απορροφήσει το σιρόπι.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Επίσης αν θέλουμε, μπορούμε να κόψουμε την πίτα σε μικρότερα κομμάτια και να κάνουμε ατομικά κεράσματα.

Και ένα tipάκι για την μαρέγκα:
Αφού χτυπήσουμε καλά τα ασπράδια, παίρνουμε με την τρυπητή κουτάλα τον αφρό από την μαρέγκα και τον ρίχνουμε στην ζύμη.
Όταν τελειώσει ο αφρός ξαναχτυπάμε το υπόλοιπο υγρό ώστε να ξαναγίνει μαρέγκα και να ρίξουμε πάλι αφρό και όχι υγρό.
Επαναλαμβάνουμε πάλι τα ίδια (χτύπημα-αφρός), μέχρι να προσθέσουμε όλα τα ασπράδια με αφρό και όχι με υγρό.
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...