Wednesday 1 February 2017

Κοτόπουλο με κάρυ


Ινδικό φαγάκι σήμερα, πικάντικο, καυτερούτσικο και πολύ νόστιμο.
Η ιδέα της συνταγής είναι του Άκη.
Και λέω η ιδέα, γιατί κατά τα άλλα της έχω αλλάξει ελαφρώς τα φώτα.
Αντικατέστησα τα κάσιους με κουκουνάρι, πρόσθεσα σταφίδες και ανανά, και ακόμα πρόσθεσα γάλα αλλά και λάδι καρύδας.
Και επίσης ενώ η αρχική συνταγή μιλούσε για «ήπιο» κάρυ, εγώ έβαλα κάρυ Mandras που είναι πιο καυτερό και πολύ πιο αρωματικό.
Και μείωσα την ποσότητα της soya sauce γιατί μου φάνηκε υπερβολική και γιατί φοβήθηκα μην γίνει πολύ αλμυρό το φαγητό.
Αυτά τα ολίγα!!
Θα του πήγαινε πολύ να προσθέσω και κυβάκια μήλου, ίσως την επόμενη φορά.
Το φαγάκι είναι εύκολο και πολύ γρήγορο, έτοιμο σε 20 μόνο λεπτά, αν εξαιρέσουμε το μαρινάρισμα για ένα βράδυ, που το συνιστώ γιατί κάνει το κοτόπουλο πολύ τρυφερό.
Ετοιμάζουμε και ένα ρυζάκι με κάρυ, και έχουμε ένα φαγητό κομπλέ.
Πάμε να το μαγειρέψουμε και παρέα!

Θα χρειαστούμε:
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου (περίπου 1.000-1.200 γρ.)
2 κουταλιές κάρυ
2 κουταλιές κορνφλάουρ
ξύσμα και χυμό από 2-3 limes
100 γρ.soya sauce
250 ml νερό
100 ml γάλα καρύδας
50 γρ. κουκουναρόσπορο
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
4 φέτες ανανά (από κονσέρβα)
2 κουταλιές coconut oil
2 κουταλιές μέλι
Για το ρύζι 
2 σακουλάκια ρύζι (125 γρ. το καθένα)
1-2 κουταλιές κάρυ
αλάτι-πιπέρι
Τι κάνουμε:
Κόβουμε τα φιλέτα σε λωρίδες, όχι πολύ χοντρές.
Βάζουμε τις λωρίδες σε βαθύ μπολ και τις πασπαλίζουμε με το κορνφλάουρ και το κάρυ. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τον χυμό των limes.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα limes με λεμόνια, όμως το ξύσμα των limes θα δώσει φοβερό άρωμα στο φαγητό μας.
Το πόσα limes ή λεμόνια θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το πόσο ζουμερά είναι. Το ζητούμενο είναι το μείγμα κάρυ-κορνφλάουρ-χυμός να γίνει σαν πάστα, ούτε πολύ υγρό ούτε πολύ στεγνό δηλαδή.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για ένα βράδυ ή και περισσότερο (έως 2 μέρες).
Την επόμενη μέρα ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα απλωτό αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τις λωρίδες του κοτόπουλου για 5 λεπτά. Φροντίζουμε να σοταριστούν καλά από όλες τις μεριές και αν χρειαστεί χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά.
Κατόπιν προσθέτουμε το νερό, το γάλα καρύδας, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, την soya και το ξύσμα.
Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, ως να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε τον ανανά κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.
Αφού δέσει η σάλτσα μας, προσθέτουμε το μέλι και το coconut oil και ανακατεύουμε καλά.
Δεν προσθέτουμε νωρίτερα το μέλι, γιατί η σάλτσα δεν θα δέσει τότε.
Αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά και πάμε να ετοιμάσουμε το ρύζι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας αρκετό νερό, το κάρυ, αλάτι και πιπέρι. Εγώ επειδή το κάρυ μου ήταν καυτερό, δεν πρόσθεσα καθόλου πιπέρι.
Βάζουμε και τα 2 σακουλάκια ρύζι.
Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε.
Αν θέλουμε το βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελαφρά.
Σερβίρουμε το ρύζι και από πάνω το πικάντικο κοτοπουλάκι μας και φυσικά μπόλικη από την νόστιμη σαλτσούλα του.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας ευχόμαστε!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...