Wednesday 22 February 2017

Τυρόπιτα με ξινομυζήθρα


Συνεχίζοντας τις τυρολιχουδιές στα πλαίσια της Τυρινής εβδομάδας, ορίστε και μια σπέσιαλ τυρόπιτα με ξινομυζήθρα!
Η ξινομυζήθρα είναι πολύ ιδιαίτερο τυρί, με το οποίο οι κρητικές νοικοκυρές φτιάχνουν πεντανόστιμες πίτες όπως οι σαρικόπιτες και οι αγνιόπιτες και γενικά την χρησιμοποιούν για να φτιάξουν ένα σωρό καλούδια αλμυρά μα και γλυκά.
Η δικιά μου πίτα είναι μάλλον πιο … αθηναίικη, όμως η ξινομυζήθρα της έδωσε ιδιαίτερη νοστιμιά και την έκανε πολύ ξεχωριστή.
Συνδύασα την ξινομυζήθρα με μαλακά κίτρινα τυριά μας και με τυρί κρέμα, και το αποτέλεσμα ήταν μια πίτα αφράτη, κρεμώδης και λαχταριστή.
Πάμε να την φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε:
2 φύλλα σφολιάτας βουτύρου
300 γρ. ξινομυζήθρα γλυκιά
220 γρ. τριμμένα κίτρινα γλυκά τυριά
200 γρ. τυρί κρέμα
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρότερα
200 ml κρέμα γάλακτος
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ την ξινομυζήθρα χοντροτριμμένη και τα υπόλοιπα τυριά
Προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
Πασπαλίζουμε με πιπεράκι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Τελευταία προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε το μεγάλο μας πυρέξ και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.
Αδειάζουμε όλη την γέμιση πάνω στο φύλλο και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Γυρίζουμε προς τα μέσα όση ζύμη περισσεύει από τα πλαϊνά τοιχώματα του πυρέξ.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180 βαθμούς, για 50-60 λεπτά (ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας).
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...