Monday 6 February 2017

Muffins βανίλιας με blueberries


Τα blueberries (ή μύρτιλλα στα ελληνικά) είναι ένα νόστιμο είδος μούρων.
Είναι γνωστή η πλούσια διατροφική τους αξία. Είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο, γι΄ αυτό και είναι πολύ δημοφιλή στις βόρειες χώρες. 
Εδώ και κάποια χρόνια καλλιεργούνται και στην χώρα μας.
Στην ελληνική αγορά υπάρχουν ως αποξηραμένα, κατεψυγμένα, φρέσκα ή ως χυμοί.
Φρέσκα μύρτιλλα αν και έχω ψάξει αρκετά εδώ στον Πειραιά δεν έχω μπορέσει να βρω στην εποχή τους.
Πρόσφατα σε γνωστή αλυσίδα σ/μ βρήκα καλής ποιότητας αποξηραμένα blueberries και αγόρασα μια συσκευασία. Σκεφτόμουν τι να τα κάνω και η κόρη μου πρότεινε να φτιάξω κέικ ή κεκάκια βανίλιας και να τα προσθέσω στη ζύμη.
Βρήκα την ιδέα πολύ ωραία και αποφάσισα να φτιάξω μαφινάκια βανίλιας με blueberries. Πρόσθεσα και ξύσμα λεμονιού για περισσότερο άρωμα.
Τα κεκάκια βγήκαν πολύ αφράτα και πραγματικά, τα αρώματα της βανίλιας και του λεμονιού ταιριάζουν τέλεια με τα μύρτιλλα.
Και επειδή κεκάκια και καφεδάκι πάνε μαζί σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα!
Είναι άλλωστε τόσο εύκολο να τα φτιάξετε και εσείς και να τα απολαύσετε με τον καφέ σας!

Τα υλικά μας:
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
190 γρ. βούτυρο αγελάδας
180 γρ. ζάχαρη
100 ml. φρέσκο, χλιαρό γάλα
2 μεγάλα αυγά
80 γρ. αποξηραμένα blueberries (μύρτιλλα)
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλάκι υγρή βανίλια
το ξύσμα από μισό μέτριο λεμόνι
Προαιρετικά για το πασπάλισμα
καστανή ζάχαρη
Στην πράξη:
Δύο ώρες πριν φτιάξουμε το κέικ ή και από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα blueberries σε ένα μπολάκι και τα ραντίζουμε με το κονιάκ. Τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε μια δυο φορές με ένα κουτάλι.
Σε ένα ταψάκι για μάφιν με δώδεκα υποδοχές, βάζουμε δώδεκα χάρτινες θηκούλες για κεκάκια.
Τις αλείφουμε με ένα πινέλο με λιωμένο βούτυρο ή σπορέλαιο. Τις αλευρώνουμε ελαφρά και αφήνουμε τα ταψάκι με τις χάρτινες θηκούλες στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε και το αλάτι.
Στραγγίζουμε καλά τα blueberries και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε να καλυφθούν γύρω γύρω με αλεύρι.
Βάζουμε σε ευρύχωρο μπολ ή στο μπολ του μίξερ μας, την ζάχαρη και το βούτυρο αγελάδας που θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα για πέντε λεπτά να αφρατέψει το μείγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και κατόπιν την υγρή βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού. Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα λίγο λίγο και μόλις ενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε τώρα στο μείγμα του βουτύρου, το μείγμα του αλευριού ρίχνοντάς το λίγο λίγο.
Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα όλα τα υλικά μαζί και με κίνηση από κάτω προς τα πάνω. Θα πρέπει να έχουμε ως αποτέλεσμα μια αφράτη ζύμη κέικ.
Μοιράζουμε το μείγμα στις δώδεκα θηκούλες που έχουμε προετοιμάσει.
Βάζουμε το μαφινοταψάκι στο φούρνο που έχουμε ήδη προθερμάνει στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε τα μαφινάκια για 30΄με 35 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας.
Αφήνουμε τα κεκάκια για λίγο στο ταψάκι και μετά τα τοποθετούμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν εντελώς.
Κατόπιν τα διπλώνουμε με πλαστική μεμβράνη ή τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά για να μην στεγνώσουν.
Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε τα κεκάκια μας πριν τα βάλουμε στον φούρνο να ψηθούν, με καστανή ζάχαρη. Η καστανή ζάχαρη κάνει μια νόστιμη, γλυκιά κρούστα στην επιφάνεια των μάφινς.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...