Wednesday 10 May 2017

Ομελέτα με βλαστάρια από φρέσκα κρεμμυδάκια


Όταν αγοράζετε φρέσκα κρεμμυδάκια, ίσως να έχετε προσέξει ότι κάποιες φορές στο κέντρο τους έχουν ένα πράσινο, μακρύ βλασταράκι λίγο πιο σκληρό από τα φυλλαράκια τους.
Έχει μια μικρή κωνική κορυφή επάνω και εκεί αν συνέχιζε να μεγαλώνει στο έδαφος θα άνθιζε και θα έδινε τους σπόρους. Οι σπόροι με την σειρά τους θα μας έδιναν νέα κρεμμυδάκια.
Όσοι από εσάς φυτεύετε σε κήπο ή γλάστρες κρεμμύδια θα το έχετε παρατηρήσει ήδη.

Όταν θέλουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε φυτέψει να τα μεγαλώσουμε και να τα ξεράνουμε για τον χειμώνα, δεν χρειαζόμαστε τα βλαστάρια. Συνήθως τα κόβουμε και τα πετάμε.
Όμως είναι πολύ νόστιμα με ελαφρά πικάντικη γεύση.
Αν λοιπόν αγοράσετε ή έχετε δικά σας φρέσκα κρεμμυδάκια που αυτή την εποχή ξεκινούν και βγάζουν βλαστάρια για σπόρους, μην τα πετάξετε.
Ετοιμάστε και απολαύστε με αυτά μια πολύ νόστιμη ομελέτα, ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή!
Η δοσολογία είναι για 3 αυγά. Μπορούμε όμως να την διπλασιάσουμε ή τριπλασιάσουμε ανάλογα με τα άτομα.

Θα χρειαστούμε:
3 μεγάλα αυγά ( extra large)
5-6 τρυφερά βλαστάρια από φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρή ντομάτα
1 κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα
φρέσκο δυόσμο
φρέσκο βασιλικό
ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Πλένουμε και κόβουμε την ντομάτα στην μέση. Αφαιρούμε τα σκληρά σημεία του κοτσανιού και τους σπόρους.
Κόβουμε την ντομάτα σε καρεδάκια και την αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε τα βλαστάρια και τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα μέτριο αντικολητικό τηγάνι να ζεσταθεί επάνω σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τις ροδελίτσες των βλασταριών και τις αφήνουμε να σοταριστούν ως να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Όσο σοτάρονται τα βλαστάρια, σπάμε τα αυγά σε μπολ, προσθέτουμε τα μυρωδικά, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε τα αυγά με πιρούνι ή τον αυγοδάρτη να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι μας, επάνω από τα σοταρισμένα βλαστάρια.
Κουνάμε το τηγάνι κυκλικά να μοιραστεί το μείγμα ομοιογενώς στον πυθμένα του τηγανιού.
Σκορπίζουμε τα καρεδάκια της φρέσκιας ντομάτας επάνω από το μείγμα των αυγών.
Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι ώστε να αρχίσει η ομελέτα να ψήνεται και από επάνω.
Προσέχουμε η θερμοκρασία της εστίας μας να μην είναι υψηλή και μαυρίσει από κάτω η ομελέτα.
Μόλις δούμε ότι η ομελέτα ρόδισε από κάτω - θα χρειαστούν λίγα λεπτά γι' αυτό - με την βοήθεια μιας μεγάλης σπάτουλας την αναποδογυρίζουμε ώστε να ψηθεί και η επάνω μεριά.
Μεταφέρουμε την ομελέτα από το τηγάνι σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο ή πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, πατάτες τηγανητές κλπ.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...