Tuesday 6 June 2017

Κοτόπουλο με κάπαρη και αντζούγιες


Το κοτόπουλο είναι από τα κρεατικά που προτιμώ αρκετές φορές στις συνταγές μου.
Είναι ελαφρύ, χωρίς πολλά λιπαρά και ευέλικτο όσον αφορά τους συνδυασμούς των συνταγών μας. Λίγο περισσότερη προσοχή χρειάζεται στο μαγείρεμά του, καθώς στεγνώνει πιο εύκολα από τα άλλα κρέατα.
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια πιο ιδιαίτερη συνταγή, που όμως έχει και μια πραγματικά ιδιαίτερη νοστιμιά!!
Κοτόπουλο στήθος φιλέτο, μαγειρεμένο με κάπαρη, αντζούγιες και σβησμένο με γλυκό κρασί.
Τα υλικά από μόνα τους μας λένε ότι πρόκειται για μια συνταγή ίσως λίγο ασυνήθιστη, που όμως δίνει ένα εντυπωσιακό γευστικό αποτέλεσμα.
Χρησιμοποίησα τα υλικά αυτά θέλοντας κάτι το διαφορετικό, μια αλλαγή από τις καθημερινές συνταγές, αλλά και γιατί οι αντζούγιες και η κάπαρη είναι από τις αγαπημένες μου αλμυρές λιχουδιές. Παρόλα αυτά οι αντζούγιες δεν ξεχωρίζουν ιδιαίτερα στην τελική γεύση, δίνουν όμως νοστιμιά.
Το φαγητό σερβιρίστηκε με ζυμαρικά παπαρδέλες, αλλά νομίζω ότι ταιριάζει και με άλλου είδους ζυμαρικά όπως οι πένες ή τα ριγκατόνι.
Ας δούμε στην πράξη πως θα ετοιμάσουμε το κοτοπουλάκι!

Θα χρειαστούμε:
ολόκληρο το στήθος φιλέτο από ένα μεγάλο κοτόπουλο
5 φιλέτα αντσούγιας
400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας
μισό ποτήρι κρασιού γλυκό κρασί
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
2 κουταλιές κάπαρη
μερικά φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
λίγη ρίγανη
1 πιπεράκι πεπεροντσίνο ή λίγο καυτερό μπούκοβο
1 πρέζα ζάχαρη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
500 ml. νερό
Στην πράξη:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας δώσει ολόκληρο το στήθος από ένα μεγάλο κοτόπουλο, χωρίς τα κόκαλα και να μας το κόψει σε φέτες του ενός εκατοστού.
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ντοματάκια κονσέρβας.
Βάζουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι με καπάκι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε τις φέτες του κοτόπουλου να σοταριστούν και κατόπιν προσθέτουμε και τα φιλέτα της αντζούγιας. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να λιώσουν οι αντζούγιες και προσθέτουμε τα φετάκια του σκόρδου και την κάπαρη.
Πριν προσθέσουμε την κάπαρη θα πρέπει να την ξεπλύνουμε πολύ καλά, να φύγει το περιττό αλάτι.
Σβήνουμε με το γλυκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα πολτοποιημένα ντοματάκια, μια πρέζα ζάχαρη, το πιπεράκι πεπεροντσίνο, το φρέσκο θυμάρι τριμμένο, τα φυλλαράκια του βασιλικού ψιλοκομμένα και την ρίγανη. Ρίχνουμε επίσης στην κατσαρόλα και το νερό.
Αφού πάρει το φαγητό μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει, να μαλακώσει και να μείνει με την σάλτσα του.
Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλο νερό.
Προς το τέλος του βρασίματος δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι και ανάλογα προσθέτουμε.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με ζυμαρικά παπαρδέλες ή κάποιο άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...