Wednesday 20 December 2017

Ψαρονέφρι με κράνμπερις και γλυκό κρασί


Μια ωραία πρόταση για το Χριστουγεννιάτικο, Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ή μπουφέ.
Φαγάκι εύκολο στην παρασκευή του, πεντανόστιμο, με το γλυκό κρασί από την Σάμο να δίνει τον τόνο στην γεύση!
Αρωματισμένο με θυμάρι και εμπλουτισμένο με τα αγαπημένα μου κράνμπέρις αλλά και με μανιτάρια που θεωρώ ότι πηγαίνουν πολύ με την συγκεκριμένη συνταγή.
Μπορείτε να επιλέξετε τα συνοδευτικά της αρεσκείας σας. Πατάτες πουρέ, πατάτες φούρνου, κάποιο ρύζι, πατάτες της Δούκισσας όπως έχω κάνει εδώ και που θα σας δώσω σύντομα την συνταγή μου.
Να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι το ψαρονέφρι είναι ένα ευέλικτο κομμάτι χοιρινού κρέατος και μαγειρεύεται με πολλές συνταγές. Θέλει όμως προσοχή στο ψήσιμό του. Δεν πρέπει να ψηθεί υπερβολικά. Αλλιώς θα σκληρύνει και θα γίνει άνοστο κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε.
Σαμιώτικο γλυκό κρασί είναι πολύ εύκολο να βρούμε στα σούπερ μάρκετ και στις κάβες.
Μπορούμε αν θέλουμε να το αντικαταστήσουμε με γλυκό κρασί από την Λήμνο ή τα Δωδεκάνησα.
Πάμε να μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
750-800 γρ. ψαρονέφρι
3/4 φλιτζανιού κράνμπερις
1 ως 1 1/2 φλιτζάνια λευκά μανιτάρια σε φετούλες
500 ml. κρέμα γάλακτος μαγειρικής
1 φρέσκο κύβο λαχανικών (ψυγείου)
1 ποτήρι κρασιού κρασί γλυκό Σάμου
1 κουταλάκι τριμμένο θυμάρι
1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι με καπάκι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ψαρονέφρι. Το σοτάρουμε καλά και από τις δύο πλευρές ως να ροδίσει. Το βγάζουμε από την φωτιά και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε και αυτά να σοταριστούν και να ροδίσουν.
Προσθέτουμε στο σκεύος και το ψαρονέφρι. Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το θυμάρι, τον κύβο λαχανικών, το σκόρδο σε σκόνη και τόσο νερό όσο χρειάζεται να καλύψει το κρέας ως την μέση.
Αφού πάρει το φαγητό μας μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα ή το τηγάνι με το καπάκι τους και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει και να μαλακώσει το κρέας.
Κατά την διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε το φαγητό και αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Όταν δούμε ότι το ψαρονέφρι έχει μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε τα κράνμπερις, την κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε την σάλτσα του φαγητού να σιγοβράσει και να δέσει.
Κατεβάζουμε το σκεύος από την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας στην άκρη για πέντε λεπτά.
Κόβουμε το ψαρονέφρι με φέτες και σερβίρουμε με την σάλτσα του και τα συνοδευτικά της αρεσκείας μας.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...