Wednesday 27 December 2017

Γουρουνόπουλο με δαμάσκηνα


Η εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών θέλει και αντίστοιχες γεύσεις !!
Παραδοσιακά το γουρουνάκι και τα δαμάσκηνα έχουν την τιμητική τους στα τραπέζια των ημερών.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το εορταστικό μας φαγητό!

Υλικά για περίπου 10 μερίδες
3,5 κιλά γουρουνόπουλο γάλακτος με την πέτσα του
(εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και αγριογούρουνο)
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά μουστάρδα
ξύσμα από ένα λεμόνι, χοντροτριμμένο
λίγα καρφάκια γαρύφαλλο
χυμό 2 λεμονιών
χυμό ενός πορτοκαλιού
λίγο ξύδι
αρκετό αλάτι και αρκετό πιπέρι
πατάτες κατά βούληση αρκεί να χωράνε στο ταψί
10 δαμάσκηνα
4 κουταλιές κονιάκ
Τι κάνουμε:
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και ραντίζουμε με λίγο ξύδι.
Το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά (τραβάει αρκετό αλάτι) και το βάζουμε σε μια λεκανίτσα.
Χτυπάμε σε ένα σεϊκερ όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα δαμάσκηνα και το κονιάκ, και περιχύνουμε το γουρουνάκι.
Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 6-7 ώρες.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε για φούρνο – τα μικρά κομμάτια μελώνουν πιο όμορφα.
Τις τοποθετούμε στο ταψί και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε στο ταψί και την μαρινάδα από την λεκανίτσα και την ανακατεύουμε με τις πατάτες για να πάει παντού.
Από πάνω τοποθετούμε το κρέας και σκεπάζουμε το ταψί. (δείτε σχετικά παρακάτω, στα tips).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, πάνω κάτω φωτιά, για μιάμιση ώρα.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί, ανακατεύουμε λίγο το φαγητό και το βάζουμε ξανά στο φούρνο ξεσκέπαστο στους 250 βαθμούς μέχρι να ψηθεί καλά - στον δικό μου φούρνο χρειάζεται ακόμα μια ώρα.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε λίγο το φαγητό για να ενωθούν τα υλικά.
Το φαγάκι μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό - ζεστό !!!!
Τips
- Ψήνουμε σε γάστρα ή σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Στην περίπτωση που δεν έχουμε γάστρα ή είναι μικρή ή δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο, βάζουμε το φαγητό στο πιο βαθύ ταψί του φούρνου μας και το σκεπάζουμε με το άλλο ταψί που έχει η κουζίνα, το πιο ρηχό.
Έτσι έχουμε μια μεγάλη αυτοσχέδια γάστρα για να γίνει το φαγάκι μας πεντανόστιμο!
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...