Friday 29 December 2017

Βσιλόπιτα-γιαουρτόπιτα με λευκή σοκολάτα


Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος την Πρωτοχρονιά η βασιλόπιτα είναι ένα από τα γλυκά που προγραμματίζω να φτιάξω.
Η βασιλόπιτα είναι συνυφασμένη με την πρώτη ημέρα του Νέου Χρόνου.
Η αγωνία για το ποιος θα είναι ο τυχερός που θα κερδίσει το φλουρί και κατά συνέπεια και την εύνοια της τύχης, παραμένει αμείωτη σε μικρούς και μεγάλους! Όσα χρόνια και αν περάσουν!
Η φετινή μας βασιλόπιτα θα είναι ένα κέικ με γιαούρτι και λευκή σοκολάτα.
Η παρουσία του γιαουρτιού κάνει πλούσια την γεύση του και το διατηρεί ζουμερό. Προσθέτω και ξανθές σταφίδες τις οποίες αγαπάμε πολύ στην οικογένεια.
Όσο για το στόλισμα της βασιλόπιτας, αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη και την στολίζουμε με τα υλικά που μας αρέσουν. Από απλό πασπάλισμα με άχνη ζάχαρη, ένα γλάσο λευκής σοκολάτας, ένα γλάσο άχνης ζάχαρης, ζαχαρόπαστα, γιορτινά στολίδια κλπ.
Και φυσικά, δεν θα ξεχάσουμε να προσθέσουμε το απαραίτητο νόμισμα! Τι βασιλόπιτα θα ήταν άλλωστε χωρίς το τυχερό νόμισμα;
Ας δούμε όμως παρακάτω, πως θα ετοιμάσουμε την βασιλόπιτά μας!

Τα υλικά μας:
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
50 γρ. λευκή κουβερτούρα σε κομματάκια
50 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη
50 γρ. ξανθές σταφίδες
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο (ή 250 γρ. βούτυρο αγελάδας)
250 γρ. ζάχαρη απλή
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. χλιαρό γάλα, περίπου
3 μεγάλα αυγά
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
1 μέτριο πορτοκάλι, το ξύσμα
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 22 εκ. και ύψος τοιχωμάτων τουλάχιστον 7εκ. Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στην ίδια διάμετρο και το απλώνουμε στον πυθμένα του ταψιού.
Βουτυρώνουμε ελαφρά και το χαρτί και αλευρώνουμε όλη την εσωτερική επιφάνεια του ταψιού. Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το αλάτι, την λευκή κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια ή τριμμένη στον χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε και τις σταφίδες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς Κελσίου. Η σχάρα του φούρνου θα πρέπει να είναι τοποθετημένη στο μεσαία σκάλα.
Βάζουμε την λευκή κουβερτούρα μαζί με ένα κουταλάκι από την συνολική ποσότητα του βουτύρου, σε ένα κατσαρολάκι. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μπαιν μαρί επάνω σε χαμηλή φωτιά και λιώνουμε την κουβερτούρα. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μπαιν μαρί και αφήνουμε την κουβερτούρα να κρυώσει, αλλά όχι να στερεοποιηθεί.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε την μαργαρίνη με βούτυρο ή το βούτυρο αγελάδας μαζί με την ζάχαρη. Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα για πέντε λεπτά.
Προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας και κατόπιν τα αυγά ένα ένα.
Προσθέτουμε και την λιωμένη λευκή κουβερτούρα. Χτυπάμε ως να ενοποιηθούν καλά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε για δύο τρία λεπτά ακόμα. Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με ένα μεγάλο κουτάλι ή μια πλαστική σπάτουλα.
(Στην συνταγή αυτή το γάλα έχει μετρηθεί σε γραμμάρια και όχι σε ml.)
Ανακατεύουμε να ενοποιηθούν τα υλικά μας με κίνηση από κάτω προς τα πάνω. Θέλουμε να επιτύχουμε ένα μείγμα κέικ αφράτο και απαλό. Αν το μείγμα μας γίνει σφιχτό προσθέτουμε λίγο χλιαρό γάλα. Αν γίνει πιο αραιό από ότι πρέπει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει.
Ψήνουμε για μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας. Ο δικός μου φούρνος που δεν είναι πολύ δυνατός χρειάστηκε μιάμιση ώρα περίπου.
Αφού περάσουν τρία τέταρτα περίπου από την στιγμή που θα βάλουμε το ταψί στον φούρνο, σκεπάζουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο.
Δοκιμάζουμε το κέικ αν έχει ψηθεί βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, το κέικ έχει ψηθεί και το βγάζουμε από τον φούρνο.
Το αφήνουμε να κρυώσει τοποθετώντας το ταψάκι επάνω σε σχάρα.
Όταν κρυώσει εντελώς το βγάζουμε από το ταψάκι.
Κρύβουμε στον πυθμένα του το τυχερό νόμισμα και το τοποθετούμε σε μια ωραία πιατέλα.
Καλύπτουμε την πιατέλα με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη, ως την στιγμή που θα διακοσμήσουμε την βασιλόπιτά μας.
Όπως προείπαμε μπορούμε να διακοσμήσουμε την βασιλόπιτα με πολλούς τρόπους και διαφορετικά υλικά.
Για ένα τέτοιο γλυκό όπως είναι η βασιλόπιτα, εκτός από την ωραία γεύση τις εντυπώσεις κερδίζει και μια όμορφη εμφάνιση.
Καλή επιτυχία! Και του Χρόνου!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...