Tuesday 5 December 2017

Πίτα με κίτρινη κολοκύθα και μανιτάρια


Καιρό είχα να φτιάξω μια πιτούλα με την αγαπημένη μου κίτρινη κολοκύθα και μας είχε λείψει.
Ετοίμασα λοιπόν μια κολοκυθόπιτα ρολό, τόσο νόστιμη όσο και εύκολη.
Χρόνο για να ανοίξω φύλλο δεν είχα και έτσι κατέφυγα στην εύκολη λύση του έτοιμου, συγκεκριμένα χρησιμοποίησα φύλλο κρούστας.
Προτίμησα να δώσω στην πίτα μου σχήμα ρολό για μια αλλαγή στην εμφάνιση από αυτήν την συνηθισμένη, φύλλα επάνω φύλλα κάτω.
Εκτός από το απαραίτητο για εμένα τυράκι, εδώ έβαλα φέτα, πρόσθεσα μανιτάρια πάλι για μια αλλαγή στην γεύση μαζί με ωραία αρωματικά.
Πάμε να την φτιάξουμε και παρέα!

Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό φύλλο κρούστας
300 γρ. τυρί φέτα
350 γρ. σάρκα κολοκύθας, βρασμένη και καλά στυμμένη
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
150 γρ. μανιτάρια σε φέτες
3 αυγά
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
5-6 φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού
1/4 κουταλάκι κουρκουμά
μισή κουταλιά φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
λίγη ρίγανη
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τις φέτες των μανιταριών να σοταρισθούν και αυτές.
Σε μπολ βάζουμε την φέτα και την τρίβουμε σε μικρά κομματάκια με το χέρι μας ή την βοήθεια ενός πιρουνιού.
Προσθέτουμε στο μπολ την βρασμένη και καλά στυμμένη ψίχα της κολοκύθας.
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και μανιτάρια, τον πλατύφυλλο βασιλικό ψιλοκομμένο, τον φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο, λίγη τριμμένη ρίγανη, τις δύο κουταλιές σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά πολύ καλά.
Δοκιμάζουμε το μείγμα, προσθέτουμε πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι.
Τέλος ρίχνουμε τα τρία αυγά και ανακατεύουμε και πάλι το μείγμα καλά.
Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών περίπου.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι ελαιόλαδο.
Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μας ένα φύλλο κρούστας και το λαδώνουμε με την βοήθεια ενός πινέλου.
Απλώνουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο και το λαδώνουμε και αυτό.
Διπλώνουμε τα φύλλα στα δύο από την μακριά πλευρά. Έτσι τώρα έχουμε ουσιαστικά τέσσερις στρώσεις φύλλου.
Απλώνουμε κατά μήκος των φύλλων μια ποσότητα γέμισης, διπλώνουμε προς τα μέσα τις στενές πλευρές τους και κατόπιν τυλίγουμε σε ρολό.
Βάζουμε το ρολό στο κέντρο του ταψιού, δίνοντας την μορφή σαλιγκαριού.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία τυλίγοντας τα επόμενα ρολά γύρω από το κεντρικό, ως να τελειώσει η γέμιση.

Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της πίτας.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε την επιφάνεια των φύλλων σε μερικά σημεία, χωρίς όμως να φθάσουμε σε βάθος.
Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι.
Αν μας περισσέψουν φύλλα κρούστας δεν τα πετάμε. Τα φυλάμε καλά τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη είτε στην ψύξη είτε στην κατάψυξη και τα χρησιμοποιούμε σε άλλη συνταγή.
Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και την ψήνουμε ως να ροδίσει καλά πάνω-κάτω.
Αφού βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο την αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.
Κατόπιν κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...