Thursday 11 January 2018

Μπριζόλες στην γάστρα με Kale και χορταρικά


Το kale ή αλλιώς λαχανίδα, θεωρείται από τα καλύτερα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.
Πλούσιο σε βιταμίνες A, B, C, K, μέταλλα όπως φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο. Πλούσιο επίσης σε αντιοξειδωτικά, είναι καλή πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλό σε θερμιδική αξία.
Το βρίσκουμε σε μεγάλες λαϊκές και σούπερ μάρκετ, καθώς τα τελευταία μάλλον χρόνια έχει δοθεί σημασία στην ιδιαίτερη ωφελιμότητα του.
Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, αποφάσισα φέτος να φυτέψω μερικούς σπόρους kale με πολύ καλά αποτελέσματα.

Μεγαλώνει γρήγορα δίνοντας μακριά, βαθυπράσινα, κατσαρά φύλλα.
Το κεντρικό νεύρο κάθε φύλλου είναι αρκετά σκληρό. Για το λόγο αυτό το αφαιρούμε με ένα μαχαίρι, κρατώντας μόνο το πράσινο φυλλώδες μέρος.

Υπάρχουν αρκετές συνταγές που αξιοποιούν το kale μέσα σε σαλάτες, φαγητά, smoothies λαχανικών κ.α.
Μία από τις συνταγές που συμπεριλαμβάνουν το συγκεκριμένο λαχανικών είναι και αυτή που θα σας δείξουμε σε αυτή μας την ανάρτηση.
Χοιρινές μπριζόλες στην γάστρα με kale και διάφορα άλλα χορταρικά, ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό διαφορετικό από τα συνηθισμένα, πλούσιο σε γεύση και με πολλά θρεπτικά στοιχεία.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις μπριζόλες με χοιρινό μπούτι ή σπάλα χωρίς κόκκαλο. Θα ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να κόψει το κρέας σε μικρές μερίδες. Το φαγητό μας θα είναι το ίδιο νόστιμο.
Πάμε να μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
4 χοιρινές μπριζόλες ή 1.250 γρ. χοιρινό χωρίς κόκκαλο
4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μάτσο Kale
1 κιλό διάφορα χόρτα(σπανάκι, σέσκουλα, λάπατα κ.α)
10 κλωνάρια μυρώνι
350 ml. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις μπριζόλες ή τα κομμάτια κρέατος, τα οποία πρώτα θα έχουμε σκουπίσει καλά με χαρτί κουζίνας. Σοτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και τοποθετούμε το κρέας σε πήλινη ή μεταλλική γάστρα ή βαθύ ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, την ρίγανη, ελαιόλαδο και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το κρέας.
Σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι της. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, θα το καλύψουμε εντελώς με τρία φύλλα αλουμινόχαρτου, στερεώνοντάς τα καλά ώστε να μην φεύγει ο ατμός κατά το δυνατόν, από το ταψί.
Βάζουμε την γάστρα ή το ταψί σε δυνατό φούρνο και ψήνουμε για μία ώρα περίπου.
Ελέγχουμε μία δύο φορές μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας πώς και τα χορταρικά που θα προσθέσουμε θα βγάλουν τα δικά τους υγρά. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξουμε ώστε να μην προσθέσουμε παραπάνω νερό από ότι χρειάζεται.
Πλένουμε τα kales και αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο από κάθε φύλλο, αφήνοντας μόνο το μαλακό φυλλώδες μέρος. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα υπόλοιπα χορταρικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα χόρτα μπορεί να είναι σπανάκι, σέσκουλα, λάπατα κ.α. Όσο περισσότερα είδη είναι, τόσο πιο νόστιμο γίνεται το φαγητό.
Ξεσκεπάζουμε την γάστρα και προσθέτουμε τα χόρτα, και λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Το φαγητό μας χρειάζεται αρκετό ελαιόλαδο για να νοστιμίσουν τα χορταρικά.
Προσθέτουμε και το μυρώνι ψιλοκομμένο. Δεν χρειάζεται να. βάλουμε περισσότερα μυρωδικά καθώς το μυρώνι είναι πολύ αρωματικό.
Σκεπάζουμε και πάλι την γάστρα και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό μας ως να μαλακώσουν τα χορταρικά και να μείνει το φαγητό μας με την σάλτσα του.
Σερβίρουμε αμέσως.
Αν θέλουμε σε κάθε πιάτο προσθέτουμε μικρά ντοματίνια, για να δώσουμε χρώμα και φρεσκάδα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...